Gabar'daki keþif Türkiye'nin stratejisini deðiþtirdi! Petrolde rekor üstüne rekor
ABONE OL

Cumhuriyet'in ilanýnýn ardýndan 1934 yýlýnda baþlatýlan petrol arama ve keþif çalýþmalarý ile 1955 yýlýnda Türkiye genelinde sadece 95 kuyu açýlmýþ ve petrol üretim faaliyetleri baþlamýþtý. 1954'te TPAO'nun kurulmasýnýn ardýndan özel sektörde faaliyet gösteren þirketlerin yaný sýra ulusal petrol þirketi aracýlýðýyla da hidrokarbonlar alanýnda çalýþmalar yapýlmaya baþlanan petrol keþif çalýþmalarý, 1954-2004 arasýnda 2 ve 3 boyutlu sismik araþtýrma çalýþmalarý sonucunda 3 bin 140 kuyu açýlýrken bin 344 kuyuda üretim yapýlmýþtý.

1954-2004 yýllarý arasýnda Türkiye'de günlük 29 bin varil petrol üretimi gerçekleþtirilirken, 2024 yýlýnda ise sadece Gabar Daðý'nda 47 kuyuda günde 47 bin 58 varil petrol üretimi gerçekleþtiriliyor. Türkiye genelindeki günlük 110 bin varil petrol üretiminin yüzde 5'lik kýsmýnýn Gabar Daðý'ndan karþýlanmasý bölge ekonomisine de büyük katký ve istihdam saðlýyor.

GABAR DAÐI'NDAKÝ PETROL KEÞFÝ TÜRKÝYE'NÝN STRATEJÝSÝNÝ DEÐÝÞTÝRDÝ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, medya temsilcileri ile bir araya geldiði programda Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi'nin Somali görevi, Karadeniz gazý ve Gabar petrolündeki son durum baþta olmak üzere güncel konulara iliþkin açýklamalarda bulundu.

Bayraktar, "Türkiye'nin 2016 yýlýnda günlük petrol üretimi sadece 49 bin varildi. Bugün bu rakam 110 bin varillere gelmiþ durumda. Türkiye mutlaka farklý coðrafyalarda petrol, doðal gaz aramalarýnda ortak olarak bulunmasý lazým. Irak'ta çok daha farklý projelerin içerisinde olmak istiyoruz. Kuzey Irak'ta 3 petrol sahasýnda ortaklýðýmýz var. Basra'da daha aktif olmak istiyoruz. Libya denizlerinde daha aktif olmak istiyoruz. Farklý coðrafyalarda arayýþýmýz devam ediyor. Somali denizindeki arama bizim için tarihi bir dönemi açýyor. Kendi gemilerimizle operatör olarak arama yapabilir bir ülke haline geldik. Çok kýsa bir süre içerisinde 2016'dan bugüne kadar Türkiye stratejisini deðiþtirdi" ifadelerini kullandý.

Dünya devlerinden Türkiye'ye iþ birliði teklifi: 50 yýlda ürettiðimizi bir yýlda üreteceðiz

Türkiye'den bor hamlesi

"Petrol emareleri görüyoruz"

  • Gabar Daðý
  • petrol
  • petrol keþfi