Geleceðin petrolü için sýraya girdiler: Haritanýn içine Türkiye de alýnsýn
ABONE OL

Almanya Ekonomi ve Ýklim Koruma Bakanlýðý Müsteþarý Patrick Graichen, Almanya'nýn doðal gazdan çýkýþ yolunun temiz kaynaklardan üretilecek enerjide olduðunu belirterek, "Türkiye'nin sahip olduðu muazzam güneþ ve rüzgar enerjisi potansiyelini yeþil hidrojen üretiminde kullanarak, üretilen yeþil hidrojenin Türkiye'den Almanya'ya inþa edilecek boru hatlarýyla taþýnmasý üzerine çalýþýyoruz." dedi.

Graichen, AA muhabirine, Türkiye-Almanya arasýnda hidrojen çalýþmalarý konusundaki iþbirliðine iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.

Dünya genelinde rüzgar ve güneþten üretilen elektriðin ucuzladýðýný, bu alanda yapýlan yatýrým maliyetinin ise gerilediðini ifade eden Graichen, maliyetlerdeki düþüþ eðiliminin devam edeceðini söyledi.

Graichen, yenilenebilir enerji kurulum maliyetlerindeki düþüþün yeþil hidrojen üretimine olumlu yansýdýðýný ve Avrupa'nýn kapsamlý olarak yeþil hidrojen üretimi üzerindeki alternatifleri tartýþtýðýný anlattý.

Enerji sektörü paydaþlarýnýn, Avrupa enerji sisteminin doðal gaza baðýmlýlýðýný azaltmak ve temiz enerji dönüþümüne katký saðlamak amacýyla hidrojen boru hatlarýnýn haritalandýrdýðý European Hydrogen Backbone Ýnisiyatifi'ne Türkiye'nin de dahil olmasý için çalýþmalar yürütüldüðünü ifade eden Graichen, þöyle konuþtu:

"Haritanýn içine Türkiye'nin de alýnmasý için çalýþýyoruz. Türkiye'nin dahil olmasý gereken haritada, Ýtalya, Libya gibi ülkeler var. Hidrojenin taþýnmasý için bir boru hattý inþa edilmesi durumunda Türkiye'den çýkan hat Avusturya üzerinden Almanya'nýn güneyine gelecek. Almanya'nýn doðal gazdan çýkýþ yolu yeþil hidrojenden üretilecek temiz elektrikte. Türkiye'nin sahip olduðu muazzam güneþ ve rüzgar enerjisi potansiyelini yeþil hidrojen üretiminde kullanarak, üretilen yeþil hidrojenin Türkiye'den Almanya'ya inþa edilecek boru hatlarýyla taþýnmasý üzerine çalýþýyoruz."

Graichen, hidrojen konusunun 2030'a kadar tartýþýlacaðýný ancak gerçek bir piyasanýn 2030'dan sonra ortaya çýkacaðýný belirterek, þunlarý kaydetti:

"Ýklim deðiþikliði ile mücadelede birçok hedef konuldu. Bunlardan biri de fosil kaynaklarýn 2035'ten sonra Almanya'da kullanýlmayacaðý yönünde. Dolayýsýyla çalýþmalar devam ediyor. Türkiye'de birçok sektör temsilcisi ile konuþuyoruz. Toplantýlarda, Türkiye'de bir hidrojen piyasasý oluþturma hedefi ana konu oluyor. Teknik olarak hidrojen üretmeyi biliyoruz. Doðal gazla taþýma hakkýnda da bilgi sahibiyiz. Sadece hidrojenin büyük ölçekte taþýnmasý için çok daha büyük tanklara ve boru hatlarýna ihtiyacýmýz olacak. Þunu biliyoruz ki doðal gaz talebi Avrupa'da azalýþ gösteriyor. Doðal gaza alternatif olacak teknolojileri geliþtirmek ve bunu enerji sisteminde deðerlendirmek için çalýþýyoruz."

- HÝDROJEN YATIRIMLARI RUSYA-UKRAYNA KRÝZÝNDEN SONRA HIZ KAZANDI

24 Þubat 2022'de baþlayan Rusya-Ukrayna Savaþý'ndan bu yana doðal gaz ve petrolün arz yönlü belirsizlikleri enerji piyasalarýnda dengesizlikleri beraberinde getirmiþti.

Bu dönemde iklim deðiþikliði ile mücadele hedefleri sebebiyle mesafeli yaklaþýlan ve kullanýmýna son verilmesi planlanan kömüre ve nükleer enerjiye geri dönüþ savaþ ile yaþanan enerji krizi sonrasý hýzlanýrken, bu dönemde yenilenebilir enerji projeleri ve bu alana yapýlan yatýrýmlar artýþ gösterdi. Ayný zamanda hidrojen teknolojilerine yatýrým ve bunlarýn geliþtirilmesine yönelik politikalarýn kapsamý geniþletildi.

Bu süreçte, ABD ve AB ülkelerinden Almanya ve Fransa baþta olmak üzere, birçok Arap ve Afrika ülkesi ile Avustralya, Kanada arasýndaki anlaþmalarla yeþil hidrojen alým ve ihraç giriþimleri baþladý.

  • Almanya
  • yeþil hidrojen
  • geleceðin petrolü