Gelire göre taksit imkanı
ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, borçlanmanın kontrollü olması için gelirle aylık taksit arasında bağ kuracak bir çalışma başlattıklarını söyledi. Bunun için bir yıl kadar veri toplanacağını ifade eden Babacan ayrıca, gelir TL ise borcun da TL olmasını istediklerini belirtti. NTV/CNBC-e ortak yayınında gündemi değerlendiren Babacan, Türkiye’nin 12 yıldır büyük performans gösterdiğini vurgulayarak, “Yeni Türkiye’nin yeni döneminde Türkiye 2. bir sıçramayla 2023 hedeflerine hareket ediyor. Siyaset süresi, sınırlı bir askerlik süresi aslında. Benim kalmam konusunda irade oluştu. Bunu reddetmek mümkün değil. Bu hükümet kurulurken Sayın Başbakan ve Cumhurbaşkanı uygun gördüler ki göreve devam ediyorum” dedi. Hükümet programı konusunda ise Babacan “Cari açığa kısa vadede çözüm para maliye politikası ve makro tedbirlerdir. Tasarrufları artırarak dış finansmana bağımlılığı azaltmalıyız. Cari açığın GSYH’ye oranını yüzde 6 civarı bekliyoruz, hatta yüzde 6’nın altına düşebilir” ifadesini kullandı.

ABD örnek alsa krize girmezdi

TL ile ilgili tüketici kredilerinde yapılan düzenlemelerin devam edeceğini dile getiren Babacan, borçlanma konusunda hedeflerini de anlattı. Babacan “Servet ve gelire orantılı borç olsun, vatandaş borçlanmada ölçülü olsun istiyoruz, biz önden tedbirimizi alıyoruz. Testi kırılmadan yapıyoruz. Amacımız istikrarsa önden ölçülü gitmek önemli. Bu sene yüzde 10 büyüyelim de önümüzdeki seneye bakarız demiyoruz. Bizim adımlarımızı 2005’te ABD atsaydı küresel kriz olmazdı” dedi.       

YENİ HÜKÜMETİN İLK EKK TOPLANTISI YAPILDI

62’nci Hükümetin ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında yapıldı. Başbakanlık merkez binada dün gerçekleştirilen toplantıya Babacan’ın yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. Toplantıda, önümüzdeki dönemde EKK’nin gündeminde yer alacak konulara ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Para inşaata kaydı İmar Yasası ele alınmalı

Sanayi yatırımları konusuna da değinen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, sanayi üretiminin genel ekonomide payının düşmesinin iyi bir işaret olmadığını vurguladı. Paranın dönüşü daha kısa olduğu için inşaat projelerine kaydığını ifade eden Babacan “İnşaatta kolay para kazanmanın önüne geçmek için imar yasası ele alınmalı. İmar yasasına yeni düzenleme gerekiyor” dedi.

Enflasyonun çift hane çıkması imkansız

Başbakan Yardımcısı Babacan, enflasyon konusuna da değindi. Gıda ürünlerinin fiyatının artmasının kuraklıkla ve don problemiyle de ilgili olduğunu ifade ederek “Enflasyonun yüksek çıkması TCMB politikaları ile alakalı değil, enflasyonun çift haneye çıkmasına yüzde 1 bile şans vermiyorum. Enflasyon bu yıl yüzde 7’nin biraz üzerinde çıkabilir” diye konuştu.

ŞİRKET BİLANÇOLARI KREDİ DEĞİL, SERMAYE AĞIRLIKLI OLMALI

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, şirketlerin kredi ağırlıklı değil, sermaye ağırlıklı bilanço yapısına sahip olmasıyla alakalı yeni bir çalışma başlattıklarını söyledi. Şirketler incelendiğinde şirket sahiplerinin ve sermayedarların sermayesini şirkete koyma yerine başka yerlerde değerlendirmeyi tercih ettiğini ifade eden Ali Babacan, şirketin bilançosuna bakıldığı zaman bilançoların çok borçlu olduğunu dile getirdi.

Tedbirler sonuç verecek

Babacan, şunları söyledi: “Dolayısıyla krediyi değil, sermayeyi teşvik eden bir çalışma başlatmış durumdayız. Sermaye piyasaları ve vergi düzenlemelerini entegre bir şekilde kullanıp, sermayedarları, şirket sahiplerini kararlarında sermaye yönünde teşvik etmeye yönelik bir grup tedbir üzerinde çalışıyoruz. Talimatlarımızı bundan yaklaşık 3-4 hafta önce verdik. Sermaye Piyasası Kurulu ve Maliye Bakanlığı beraber bir şey hazırlıyorlar. Bitirince bize getirecekler, çalışacağız, belki önerilerimiz olacak.” Finansal eğitimi ve tasarruf bilincinin de bu alandaki önemli konular olduğunu vurgulayan Babacan, enerjide de tasarruf, yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımının artırılmasının tasarrufları destekleyecek unsurlar olduğunu anlattı. Babacan, alınacak tedbirlerin mutlaka sonuç vereceğine inandıklarını vurguladı.