Getiri eðrisi tersine döndü! TL cazip konumda
ABONE OL

Yaklaþýk 2,1 trilyon dolar portföy büyüklüðüyle Avrupa'nýn en büyük varlýk yönetim þirketi olan Amundi'nin Geliþen Piyasalar Sabit Gelirler Eþ Baþkaný Sergei Strigo, son dönemde Türk lirasý cinsinden tahvillere yaptýklarý yatýrýmlar ve Türkiye ekonomisindeki geliþmelere iliþkin AA muhabirinin sorularýný yanýtladý.

Türk varlýklarýna yönelik yaklaþýmlarýnýn olumlu olmaya devam ettiðini söyleyen Strigo, mevcut ekonomik politikalarýn ve bu politikalarý yürüten ekibin güvenilir olduðuna inandýklarýný dile getirdi.

Strigo, Türkiye'de tahvil tarafýnda özellikle Türk lirasý ve daha kýsa vadeli Türk yerel tahvillerinin cazip konumda olduðunu, getiri eðrisinin büyük ölçüde tersine döndüðünü anlattý.

Kýsa vadeli pozisyonlarýn yatýrýmcýlar için önemli bir getiri saðladýðýný ancak uzun vadeli getiri eðrisinin de önemli ölçüde iyileþtiðini kaydeden Strigo, "Bu taraftaki yatýrýmlarýmýzda daha fazla yükseliþe geçebilmemiz için enflasyonun önemli ölçüde düþeceðine iliþkin iþaretler görmek istiyoruz. Enflasyon þu anda beklentilerden daha fazla düþtü. Enflasyonun gerilemesiyle birlikte, uzun vadeli getiri eðrisinin biraz daha cazip hale gelip gelmeyeceðini görmemiz gerekecek. Þu anda bizim Türk varlýklarýna yatýrýmda görüþümüz daha çok orta vadede. TL baþta olmak üzere Türk varlýklarýnýn cazip olduðunu düþünüyoruz." diye konuþtu.

- "TÜRKÝYE EKONOMÝSÝNE ÝLÝÞKÝN GÖRÜÞLERÝN YAPICI OLMAYA DEVAM ETMESÝNÝ BEKLÝYORUZ"

Strigo, gelecek birkaç ay boyunca bu pozisyonlarýný korumayý planladýklarýný ifade ederek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Finansal getirinin cazip olmasý, 6 ila 12 ay arasýnda daha orta vadeli bir bakýþ açýsýna sahip olmamýzý saðlýyor. TL yatýrýmlarýmýzý yaptýðýmýzda da aklýmýzda bu vade vardý ve görüþümüz deðiþmedi. Daha olumlu makroekonomik veriler görürsek, ayný vadelerde Türk varlýklarýna yatýrýmlarýmýzý gerçekten artýrabiliriz. Öte yandan, eðer bir yýllýk tahvil aldýysak bu bir yýl sonra Türkiye'den tamamen çýkacaðýmýz anlamýna gelmiyor çünkü muhtemelen bir baþka bir yýllýk tahvil alabiliriz. Bu bir enstrüman seçimi ve bizim þu an için bunlara bakýþýmýz orta vadeli. Bu da yatýrýmlarýmýzýn bir süre daha ülkede kalacaðý anlamýna gelir. Bunun artmasý ve yatýrým süremiz, þu anda çok memnun olduðumuz piyasa dostu makroekonomik politikalarýn devamýna baðlý olacak."

Reformlarýn sürmesi ve enflasyon gibi makroekonomik göstergelerin giderek iyileþmesiyle Türkiye ekonomisi ve Türk varlýklarýna iliþkin görüþlerin yapýcý olmaya devam edeceðini belirten Strigo, "Açýkçasý son dönemde önemli kredi notu artýþlarý gördük ve bu noktada daha fazlasýnýn geleceðine inanýyoruz." dedi.

- "TCMB, SÜRECÝ ÝHTÝYATLI YÖNETÝYOR"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn (TCMB) politika faizi kararlarýna iliþkin beklentilerini de aktaran Strigo, politika faizinde erken bir indirimin endiþe yaratabileceðini ancak TCMB'nin politika faizinde olasý indirimler konusunda süreci yönetmede son derece ihtiyatlý davrandýðýný vurguladý.

Strigo, "Enflasyonda keskin düþüþ eðilimi devam ederse, o zaman TCMB'nin faizi mevcut yüksek seviyesinden indirmek için alaný olacaktýr. TCMB bu alaný bulduðunda, piyasanýn faiz indirimi nedeniyle paniðe kapýlacaðýný düþünmüyorum." deðerlendirmesinde bulundu.

TCMB'nin para politikasýna iliþkin kararlarýnýn verilere baðlý olmasýný beklediðini dile getiren Strigo, þunlarý kaydetti:

"Bunun ne kadar ve ne zaman olacaðýný söylemek zor. Eðer piyasalarýn beklediði gibi enflasyonda kayda deðer bir düþüþ eðilimi görmeye baþlarsak, önümüzdeki yýl enflasyon rakamlarýnýn biraz daha düþmesi mümkün olabilir. Bu ayný zamanda küresel ekonomiye ve diðer birçok faktöre de baðlý olacaktýr."

- YIL SONU ENFLASYON BEKLENTÝSÝ YÜZDE 40-45

Amundi'nin yaptýðý analize göre, Türkiye'de temmuz ve aðustos ayý için enflasyonun yüzde 50 seviyesine düþmesi bekleniyor. Enflasyonun bu seviyeye düþüþünün ardýndan dezenflasyon sürecinin biraz daha ýlýmlý bir seyir izlemesi ve yýl sonunda enflasyonun yüzde 40 ila 45 bandýna gerileyeceði öngörülüyor.

ABD'li yatýrým bankasý J.P. Morgan, geçen ay yayýmladýðý raporunda, Türkiye'de enflasyona iliþkin yýl sonu tahminini yüzde 43,5'ten 42,5'e, 2025 sonunda enflasyon tahminini ise yüzde 25,2'den 25'e düþürmüþtü.

ABD'li Goldman Sachs enflasyonun yýl sonunda yüzde 36'ya gerilemesini beklerken, ABD'nin diðer büyük bankasý Morgan Stanley, Türkiye için bu yýl sonu enflasyon tahminini yüzde 43,4'ten 42,4'e düþürmüþ, 2025 yýlý sonunda enflasyonun yüzde 25,2 seviyesinde gerçekleþeceði öngörüsünde bulunmuþtu.

Ýngiliz bankasý Barclays, yýl sonu için enflasyon tahminini yüzde 44,5'ten 44'e indirmiþ, 2025 sonunda enflasyonun yüzde 30,8 olacaðýný tahmin etmiþti.

Deutsche Bank analistleri de yýl sonuna kadar güçlü bir dezenflasyon süreci öngördüklerini ve enflasyonun yüzde 40 seviyesine gerilemesini beklediklerini açýklamýþtý.

- VARLIK YÖNETÝM ÞÝRKETLERÝ VANGUARD VE PÝMCO'DAN DA BENZER AÇIKLAMALAR

Son dönemde Amundi'nin yaný sýra diðer varlýk yönetim þirketleri de Türk varlýklarýna iliþkin olumlu yaklaþým sergiliyor.

Yaklaþýk 7,5 trilyon dolar portföy büyüklüðüyle dünyanýn en büyük ikinci varlýk yönetim þirketi Vanguard, bu yýl ocakta yaptýðý açýklamada, TL cinsinden devlet tahvilleriyle yeniden ilgilenmeye karar verdiklerini açýklamýþ ve TL pozisyonlarýný tamamlayabilecek yerel tahvillerde iyi bir performans dönemi gördüklerini bildirmiþti.

Portföy büyüklüðü 1,9 trilyon dolar olan ABD'li Pimco da TL cinsi varlýklar baþta olmak üzere Türk varlýklarýna olumlu baktýklarýný açýklamýþtý.