Görgün: SÝHA'larýmýzýn kilogram baþý ihracat deðeri 10 bin dolarýn üzerinde
ABONE OL

Albayrak Medya tarafýndan Ticaret Bakanlýðý himayesinde düzenlenen Ýhracatta Türkiye Yüzyýlý Zirvesi kapsamýnda "Ýhracatta Merkez Ülke Türkiye" paneli gerçekleþtirildi.

Panelde konuþan Özgür Volkan Aðar, geçen üç yýlýn ihracat rakamlarýna iliþkin bilgi vererek, uzak pazarlara açýlma noktasýnda uygulamaya konulan Uzak Ülkeler Stratejisi'ni anlattý. Hem mevcut pazarlarda derinleþme hem de yeni pazarlara açýlma noktasýnda çalýþmalarý da baþarýyla yürüttüklerinin altýný çizen Aðar, "Teknolojik ve katma deðerli ürünlerin de ihracatýmýzdaki payýnýn artýrýlmasý lazým. Ülkemizin bu anlamda da katedeceði mesafeler olmasýna raðmen 2023 yýlýna bakýldýðýnda toplam ihracatýmýzýn içindeki orta yüksek ve yüksek teknolojili ihracat payý yüzde 40,3. Birim ihraç fiyatý 1,6 dolar. Savunma sanayi gibi çok daha teknoloji yoðun ürünlerde bu ihraç birim fiyatlarý çok daha yüksek rakamlara ulaþýyor." diye konuþtu.

12 bin 886 ürünü 240'ý aþkýn ülkeye ihraç ettiklerini anlatan Aðar, hizmet ihracatý konusunda da çalýþmalarýn sürdüðünü bildirdi.

Bakanlýðýn ihracatçýlara verdiði desteklerle ilgili de bilgi veren Aðar, þu ifadeleri kullandý:

"OVP'de 2024 yýlý için 267 milyar dolar, 2026 yýlý 302,2 milyar dolar, 2028'de 375 milyar dolar ihracat hedefleri var. Bunlar çok gerçekçi hedefler. Bu amaçla bu hedeflere ulaþmak için ihracatçý birliklerimizle birlikte geçtiðimiz yýl içerisinde tanýtým ve pazarlama vizyonu projeleri ortaya koyduk, 41 adet. Bu projelerde her bir ihracatçý birliðimiz hangi ülkeye, hangi ürünle gidebilir, ülkelerde trendler ne, eðilimler ne biz bunu baþarabilir miyiz, üretebilir miyiz noktasýnda deðerli çalýþmalar ortaya koydular."

E-ihracata önem verdiklerini de bildiren Aðar, 2028 yýlýnda e-ihracat hedefinin toplam ihracat içindeki payýnýn yüzde 10 ile 37,5 milyar dolar olduðunu sözlerine ekledi.

- "(SAVUNMA SANAYÝSÝ ÜRÜNLERÝNDE) KÝLOGRAM BAÞI ORTALAMA ÝHRACAT DEÐERÝ TÜRKÝYE'NÝN ÇOK ÇOK ÜZERÝNDE"

Cumhurbaþkanlýðý Savunma Sanayii Baþkaný Haluk Görgün de savunma alanýnda bugün Türkiye'de faaliyet gösteren 3 bin 500 üzerinde firmanýn olduðunu ve ana entegratör firmalarla birlikte ihtiyaç duyulan yüksek teknolojili sensörleri, silah sistemlerini, kontrol sistemlerini bunlarýn yazýlýmlarýný, donanýmlarýný üreten büyük bir ekosistem oluþtuðunu söyledi.

Yapýlan AR-GE çalýþmalarýnýn ihracat rakamlarýna yansýdýðýna dikkati çeken Görgün, "Savunma sanayisinde geçtiðimiz yýl 5,5 milyar dolar ile kapattýk. Bir önceki seneye göre ihracatýmýz yüzde 37 artýþ gösterdi. Birçok kalemde ihracatýmýz söz konusu. Bu ürünlere baktýðýmýzda kilogram baþý ortalama ihracat deðerinin Türkiye ihracat deðerinin çok çok üstünde 65 dolara vardýðýný söyleyebiliriz. Örneðin SÝHA'larýmýzýn kilogram baþý ihracat deðeri 10 bin dolarýn üzerinde. Bu çalýþmalar kendi mühendislerimizin ürünleri, sonuçlarý." diye konuþtu.

Ýhracat odaklarýna deðinen Görgün, AR-GE yatýrýmlarýnýn devamlýðý, yenilikçi iþbirlikleri, insan kýymetine yaptýðýmýz yatýrýmlarýn önemine vurgu yaptý.

10,2 milyar dolarlýk yeni sözleþme imzaladýklarýný belirten Görgün, 86 ülkeyle birebir çalýþtýklarýný ifade etti. Görgün, "Yýlýn ilk dört ayýnda yeni yaptýðýmýz sözleþmeleri de göz önünde bulundurduðumuzda 2023'e göre daha iyi bir sonuçla 2024'ü tamamlayacaðýmýzý þimdiden ifade edelim." dedi.

Ýhracat bölgelerine deðinen Görgün, þu ifadeleri kullandý:

"Orta Doðu'da geçtiðimiz yýl ciddi bir geliþme kaydedildi. 760 milyon dolarýn üzerinde bir ihracat teslimatý gerçekleþtirdik. Önümüzdeki yýllara baktýðýmýza üç yýl içinde 2,5 milyar dolarý bulacak bir hacim gözlemliyoruz. Afrika bölgesi son beþ yýlda inanýlmaz bir geliþme kaydetti. 80 milyon dolar olan ticaret hacmimiz 1 milyar dolara ulaþtý. Asya Pasifik bölgesinde yaklaþýk 389 milyon dolardan son beþ yýlda 1,3 milyar dolar civarýnda bir rakama eriþtik. Burada 2,5 milyar dolara yine üç yýl içinde eriþebileceðimizi düþünüyorum."

- "LOJÝSTÝK SEKTÖRÜ BÜTÜN SEKTÖRLERÝN ANA GÜCÜDÜR"

Uluslararasý Nakliyeciler Derneði (UND) Yönetim Kurulu Baþkaný Þerafettin Aras ise lojistik sektörünün bütün sektörlerin ana gücü olduðunu ifade ederek, "Ülkemizde pandemiyle baþlayan daha sonra asrýn felaketi deprem sürecinde lojistiðin ne kadar önemli olduðunu, stratejik bir sektör olduðunu hepimiz gördük. O bakýmdan lojistik sektörünün stratejik sektör kategorisine alýnmasý lazým." þeklinde konuþtu. Aras, lojistik sektörünün hem ulusal hem de uluslararasý alanlarda karþýlaþtýðý sorunlara da deðindi.

Vestel Üst Yöneticisi (CEO) Ergün Güler de dünyada elektrikli araç ekosisteminin büyüklüðünün 3 trilyon dolar olduðunu belirterek, "Ýhracat, ama katma deðerli ihracat. Bugün dünyada 90 milyon araç üretiliyor bunun sadece yüzde 16'sý elektrikli araç. 2035'te satýlan araçlarýn yüzde 60'ý elektrikli olacak." dedi.

Güler, dünyada 2030 yýlýnda kamuya açýk 125 milyon adet þarj soketinin olmasýnýn beklendiðini dile getirdi.