GSS borcu olanlar dikkat!
ABONE OL

GSS prim borcu olanlar için milyonlarca kişiyi borçtan kurtaracak düzenleme ile düşen borçların faizlerini ve cezalarını ödemeden yatırmak için son gün 31 Aralık. Bu tarihe kadar GSS borçlarını ödemeyenler borçlarının faizlerini ve cezalarını ödemek zorunda kalacak. Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan milyonlarca kişiye borçtan kurtulmak için tanınan süre yıl sonunda doluyor. Borcunu 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödeyenler, gecikme faizi ve cezası ödemeden, 2012 yılından bu yana devam eden borçtan kurtulacaklar.

Kamuya yönelik borçların yeniden yapılandırılması uygulamasının bozulmaması için ilk iki taksitin ödenmesi gerekiyor. Vergi borcunu yapılandırıp ilk iki taksiti ödemeyenler hakkını kaybedecek. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) borcu, trafik cezaları, otoyol geçiş cezaları, gecikme faizleri, gümrük vergileri, emlak, Çevre Temizlik Vergisi (ÇTV), İlan ve Reklam Vergisi (İRV) vergileri, asfalt borçları ve daha pek çok farklı vergi borcunu da kapsayan vergi affı ve borç yapılandırmasında süre uzatılınca GİB üzerinden yoğunluğu yaşanıyor.

Vergi yapılandırma kanunundan faydalanarak kamu alacaklarını taksitlendirenlere önemli uyarılarda bulunun Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarı Sezgin Özcan, “Kanun gereği ilk iki taksitin vaktinde ödenmesi gerekiyor. Eğer bu ilk iki taksit ödenmezse yapılandırma bozuluyor” diye konuştu.

VERGİ BORCU ÖDEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

BORÇLAR YENİDEN HESAPLANDI

2012 yılında başlayan ve 8 milyon dolayında kişinin kapsama alındığı GSS’de 2.7 milyon kişinin borçları, geçen yıl mart ayında yayımlanan yasa kapsamında yeniden hesaplandı. Daha önce aylık 426 liraya kadar prim borcu çıkartılan ve faiziyle birlikte ağır bir faturayla karşı karşıya kalan milyonlarca kişiye kolaylık tanındı. Daha önce üç kademe olan primler, teke indirildi. Bu düzenleme uyarınca, hane içindeki kişi başına geliri 2018 yılı için 676.50 TL’nin üzerinde olan herkes aylık 60.89 TL prime tabi. 1 Nisan 2017 tarihinden önceki borçlar için ise aylık 53.33 TL üzerinden ödeme yapmak suretiyle borçtan kurtulma fırsatı getirildi.