Türkiye, kayýt dýþý ekonomiyle mücadelesinde, gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasýný önleyecek tedbirleri alma ve kaçakçýlýða geçit vermeme hedefine devam edecek.
Bu kapsamda kaçakçýlýkla mücadelede etkinliðin artýrýlmasý ile gümrüklü alanlarda asayiþin saðlanmasý, giriþ ve çýkýþlarýn her türlü suistimali önleyecek þekilde denetim altýnda tutulmasý planlandý.
Mevzuatýn ve sistemlerin amacý dýþýnda kullanýmýný engelleyecek denetim ve izleme mekanizmalarýnýn, Milli Tarama Sistemleri (MÝLTAR) gibi yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek teknolojiyi haiz sistemlerle entegrasyonunun geliþtirilmesi amaçlandý.
Gümrük kaçakçýlýðýyla mücadelede özellikle dedektör köpek ve idarecilerinin sayýsýnýn artýrýlmasý, bunlarýn dünya standartlarýnda eðitime tabi tutulmasý amacýyla uluslararasý kurum ve kuruluþlarla iþbirliðine yönelik politikanýn sürdürülmesi hedeflendi.
Uzun vadede kaçakçýlýkla mücadelede kullanýlan teknik sistemlerin yerli üretimine aðýrlýk verilmesine yönelik çalýþmalar da öne çýktý.
Buna göre, MÝLTAR-III Projesi kapsamýnda 2025-2027 döneminde yarý sabit, gezgin ve hayalet sistemlerle birlikte hibrit teknolojili tarama sistemlerinin üretimi, yapay zeka ve görüntü paylaþým aðý yazýlýmý, hýzlandýrýcý ve dedektörlerin de yerli olarak üretilmesi hedeflendi.
Söz konusu amaçlar doðrultusunda gümrük sahalarýnda, özellikle hýzlý aramada etkili görev üstlenen, sayýlarý geçen yýl 245 olan dedektör köpeklerin, bu yýlýn sonunda 255'e yükseltilmesi, gelecek yýlda ayný sayýnýn korunmasý planlandý.
Kaçak eþya bazýnda uzmanlaþmýþ veri analiz ekip sayýsýnýn da yýl sonunda 33'e, 2025'te ise 36'ya çýkmasý öngörüldü.
Yasa dýþý faaliyetlerin tespiti ve önlenmesi süreçlerinin daha etkin ve hýzlý þekilde yürütülmesine katký saðlayan teknik sistem ve ekipman sayýsýnýn ise yýl sonunda 2 bin 132 olmasý bekleniyor. Bu sayýnýn gelecek yýl 2 bin 150'ye ulaþtýrýlmasý hedeflendi.
Bu kapsamda yapýlacak denetimlere de aðýrlýk verilmesi amaçlanýyor. Buna göre, 2023'te 492 yýllýk denetim gerçekleþtirilirken, bu sayýnýn 2024 sonunda 3 bin 700'e ulaþmasý tasarlanýyor. 2025'te ise yýllýk 3 bin 800 denetimin yapýlmasý öngörüldü.
Söz konusu hedeflere ulaþmak için gelecek yýlýn bütçesinden 6 milyar 407 milyon 209 bin 562 lira kaynak ayrýldý.