Hatay Havalimaný'nda çift yönlü uçuþlar 29 Mart'ta baþlýyor
ABONE OL

Uraloðlu, Hatay Havalimaný'nda yetkililerle basýna kapalý toplantýsýnýn ardýndan yaptýðý açýklamada, ramazanýn ülkeye, millete ve tüm Ýslam alemine hayýrlar getirmesini temenni etti.

Depremlerde hayatýný kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Uraloðlu, þöyle devam etti:

"Hatay'ýn Antakya, Defne, Kýrýkhan ve Samandað gibi ilçeleri de depremlerden en çok etkilenen bölgelerdendi. Maalesef birçok yapý yýkýldý ve birçoðu da kullanýlamaz hale geldi. Hatay Havalimaný'mýzýn bulunduðu alandaki faylanma ve zemin sývýlaþmasý sebebiyle kalýcý yüzey deformasyonlarý ve yaklaþýk 1,5 metreye varan kalýcý oturmalar görülmüþ, pist ve çevresindeki alan da bu oturmalardan etkilenmiþti ama deprem sonrasýnda öncelikle insani yardým ve tahliye uçuþlarýnýn kullanýmý için gerekli çalýþmalarý hýzla yaparak pisti en kýsa sürede hizmete açtýk. Sonrasýnda da bir daha benzer depremler yaþanmasý halinde dahi hasar görmeyecek þekilde altyapýnýn inþasý için gerekli çalýþmalarý da baþlattýk."

Bakan Uraloðlu, geçen yýl 12 Ekim'de Hatay Havalimaný PAT sahalarý onarýmý ve geliþimi iþini ihale ettiklerini, 21 Kasým'da da yapým çalýþmalarýna baþladýklarýný anýmsattý.

"HAVALÝMANI BAÐLANTI YOLUNDAKÝ ÇALIÞMALARIMIZ DEVAM EDÝYOR"

Yeni Hatay Havalimaný'ný, zemin taþýma gücünü artýrarak yüksek ve geçirimsiz bir dolgu üzerine inþa edeceklerinin altýný çizen Uraloðlu, þu bilgileri verdi:

"Terminal, teknik blok kule, itfaiye binasý, güç santrali, lojman ve garaj binalarýný da güçlendireceðiz. 3 bin metre uzunluðu ve 60 metre geniþliðiyle geniþ gövdeli uçaklarýn inebileceði þekilde pisti yapýyoruz. 2 bin 720 metre uzunluðunda yeni paralel taksi yolu, 2 hýzlý çýkýþ ve 4 baðlantý taksi yolu da inþa edeceðiz. Tüm bu çalýþmalarýmýzý inþallah 2026 yýlý ilk çeyreðinde tamamlamayý planlýyoruz. Þu anda projemiz kapsamýnda, havalimaný çevre güvenlik duvarý yükseltme ve duvar çatlaklarýnýn tamiratý iþlemlerini tamamladýk. Yeni pistimizin inþasý aþamasýnda 14 kilometre uzunluðundaki çevre güvenlik duvarýný yeniden inþa ederek havalimanýnýn bulunduðu alaný taþkýnlara karþý da korumuþ olacaðýz. Havalimaný pistinde derz tamiratý, çatlak onarýmýný bitirdik. Zemin güçlendirme iþlemlerini büyük ölçüde tamamladýk. Ayrýca depremde zarar gören 5 kilometre uzunluðundaki Hatay Havalimaný baðlantý yolundaki çalýþmalarýmýz da devam ediyor."

Uraloðlu, Hatay Havalimaný'nda yapýlan çalýþmalarla ilgili, "Þu andaki mevcut pistimiz, sadece boþ iniþ dolu kalkýþa müsaade ediyordu, dolayýsýyla biz burada yaptýðýmýz zemin güçlendirmeleriyle pist onarýmlarýyla beraber pisti daha kalýcý hale getirdik ve dolu iniþ, dolu kalkýþ için de gerekli kriterleri saðladýðýný, yaptýðýmýz testlerle teyit etmiþ olduk. Dolayýsýyla biz 29 Mart'tan itibaren Hatay'a hem geliþ hem de gidiþte bilet satýþlarýný çift yönde bugün itibarýyla kullanýma açmýþ olduk. Ýnþallah cuma günü yani 29 Mart itibarýyla da Hatay'da çift yönlü olarak yolcu taþýmasýný baþlatmýþ oluyoruz."

  • Abdulkadir Uraloðlu
  • Hatay Havalimaný
  • Ulaþtýrma Bakaný