Hatay'da 5 bin 807 konutun temeli atýldý
ABONE OL

Özhaseki, Akasya Mahallesi 500 Konutlar Rezerv Alaný'nda düzenlenen, Antakya, Defne, Ýskenderun ve Kýrýkhan ilçelerinde 5 bin 807 baðýmsýz birimin toplu temel atma töreninde yaptýðý konuþmada, bugün atacaklarý temellerin ve yapacaklarý açýlýþlarýn Hatay'a hayýrlý olmasýný diledi.

Hatay'ýn hoþgörü þehri ve adeta açýk hava müzesi gibi bir yer olduðuna dikkati çeken Özhaseki, "Ne kadar hizmet etsek az diye düþünüyorum. Mustafa Kemal Atatürk, 'Hatay benim özel meselem' demiþti. Depremden sonra da Hatay, tüm milletin ve bizim meselemiz, inþallah ayaða kaldýrmak için elimizden geleni yapacaðýz. Bu konuda hiç endiþeniz olmasýn. Bugün burada tam 5 bin 807 konutun temelini atýyoruz. Ýskenderun'da 2 millet bahçemiz var, onlarýn açýlýþýný yapacaðýz. Bir taraftan da Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn katýlýmlarýyla 3 bin 614 hazýrlanmýþ olan konutlarýmýzý hak sahiplerine vermeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

Bakan Özhaseki, iktidarlarý döneminde gerek genelde, gerekse yerelde hep eser siyasetini öncelediklerini dile getirdi.

Þehirlerin geleceðinin, o þehirde yaþayan yöneticilerin, özellikle de yerel yöneticilerin ufuklarýyla doðru orantýlý olduðunu aktaran Özhaseki, þunlarý kaydetti:

"Eðer bir beldede, ilçede, ilde, büyükþehirde ufuklu insanlar varsa, siyasi hesaplarý bir tarafta býrakýp, þehrini geleceðe taþýmaya çalýþýyorlarsa, hedef koyup o hedef uðrunda gayret ediyorlarsa, o þehirlerin geleceði aydýnlýk, ama yerel yöneticilerin kafalarý ellerdeyse, bir sürü þeytani hesaplarla uðraþýyorlarsa, 'ben nasýl ederim de bir daha gelirim, nasýl ederim de iþ baþýný kurtarýrým, onun mu ayaðýný kaydýrayým, öbürüne mi bir þey yapayým' diye çabalýyorlarsa Cenabýallah da ayaklarýna dolaþtýrýyor. Demek ki iyi niyet her iþin baþý. Ben nihayetinde 5 dönem Kayseri'de üst üste seçilerek hizmet etmiþ bir kardeþinizim ve þunu gördüm 20 küsur yýllýk belediyeciliðimde; siz eðer iyi niyetle yola çýkýyorsanýz, gayret ediyorsanýz, uðraþýyorsanýz, halkýn duasýný almak için gece gündüz demeden fedakarca, iyi niyetle, hiç menfaat olmaksýzýn gayret ediyorsanýz, emin olun Cenabýallah tutan eliniz oluyor, gören gözünüz oluyor, yürüyen ayaðýnýz oluyor. Eðer niyeti bozarsanýz, iþler kötü gidiyor. Benim bu sözlerimden sizler arif insanlarsýnýz, ne demek istediðimi de çok iyi anlarsýnýz diye düþünüyorum."

Bakanlýk olarak Hatay'ý önemsedikleri için buraya çok büyük yatýrýmlarýnýn olduðunu anlatan Özhaseki, kente geçmiþte, depreme kadar 74 milyar liralýk, depremden sonra da þu anda tam 224 milyar liralýk yatýrým yaptýklarýný söyledi.

- "HATAY'I AYAÐA KALDIRMAK ÝÇÝN HÝÇBÝR FEDAKARLIKTAN KAÇINMAYACAÐIZ"

Yatýrýmlara bundan sonra da devam edeceklerinin vurgulayan Özhaseki, "Yaralar sarýlýncaya kadar, bütün hak sahibi kardeþlerimiz 'evet hakkýmýzý aldýk, sizden Allah razý olsun' deyinceye kadar buralardayýz ve sonuna kadar da hizmet etmeye devam edeceðiz. Hatay'ý ayaða kaldýrmak için hiçbir fedakarlýktan kaçýnmayacaðýz. Kabinemizde en önemli gündem maddesi emin olun deprem bölgeleri ve Hatay." ifadesini kullandý.

Depremlerden zarar gören il sayýsýnýn 18 olduðunu hatýrlatan Özhaseki, 14 milyon insanýn da bundan etkilendiðini anlattý.

Özhaseki, 680 bin konutun, 170 bin de iþ yerinin yerle bir olduðu depremde, maddi zararýn 104 milyar dolar olduðunu belirtti.

- "HATAY'DA 144 BÝN 611 BAÐIMSIZ BÝRÝMÝN ÝNÞASI DEVAM EDÝYOR"

Afetin ardýndan AK Parti'li belediyeleri Hatay'da görevlendirdiklerini anýmsatan Özhaseki, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Elhamdülillah bizler hep burada iþ baþýndaydýk. Gayret ediyorduk. Bunu 'asrýn dayanýþmasýna' dönüþtürdük. Bundan da son derece mutluyuz, vicdanen müsterihiz ama nüfusu milyonlarca olan, konuþtuðu zaman arkasýnda 20 kamerayla gezen adamlar, belediye baþkanlarý arada bir geldiler, bir iki çadýrýn önünde durdular, 'selfie'ler çekildiler, sonra da býrakýp gittiler. Onlar da deprem turistiydi. Allah onlarýn da iyiliklerini versin. Millet bunlarý görüyor, 31 Mart'ta da zaten bunlarýn hesabýný soracak."

Depremin ardýndan 1 saniye bile boþ durmadýklarýný dile getiren Özhaseki, "Þu an 307 bin konutumuzun inþaatý yoluna girdi. Baþladý, devam ediyor, bitmek üzere vesaire. Bugün çekilecek kuralarla 76 bin konutumuzu Türkiye genelinde daðýtmýþ olacaðýz. Ondan sonra da her ay 10-15 bin konutu vermeye devam edeceðiz." diye konuþtu.

Mehmet Özhaseki, Hatay'a yönelik çalýþmalara iliþkin þu bilgileri verdi:

"Þu an Hatay'da 144 bin 611 baðýmsýz birimin inþasý devam ediyor. Eksik kalýrsa yine yapacaðýz, hiç kimsenin endiþesi olmasýn. Çok kýsa sürede de yapýyoruz. Bugün yine Hatay'da 3 bin 614 konutumuzu da teslim edeceðiz. Ayrýca Antakya, Defne, Kýrýkhan, Ýskenderun ve ihtiyacý olan bazý ilçelerimizin de altyapýsý için Ýller Bankamýz tam 12 milyar lira ayýrdý. Bunu da buraya harcayacaðýz, burada býrakacaðýz. Hiçbir þekilde belediyelerimizi de asla borçlandýrmayacaðýz."

Kentte, Kültür ve Turizm Bakanlýðý, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý, Tarým ve Orman Bakanlýðý, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlýðý ile birlikte hareket ettiklerini anlatan Özhaseki, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn önderliðinde hizmet etmeyi sürdürdüklerini vurguladý.

Özhaseki, törende 5 bin 807 baðýmsýz birimin temelini atacaklarýný belirterek, "Biz çalýþýyoruz, gayret ediyoruz, dertleniyoruz, elimizden geleni yapýyoruz. Ýnþallah sonucunda da sizlere haklarý teslim edip buradan ayrýlacaðýz. Sizlere hakkýný teslim edinceye, hak sahibi kardeþlerimizin hepsi bize dönüp 'Allah sizden razý olsun' deyinceye kadar hep buralardayýz, endiþeniz olmasýn. Gitmeye de hiç niyetimiz yok, bu iþleri bitireceðiz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "HATSU, YEREL YÖNETÝCÝLER ORTADA YOK"

Yerel yönetimlerle iþbirliðinin önemini vurgulayan Özhaseki, þunlarý paylaþtý:

"Ýki eliniz, kanadýnýz beraber olduðunda iþ yapýlýyor. Biz bir taraftan Reyhanlý'da su iþleriyle uðraþýyoruz, 16 yerde Ýller Bankamýz uðraþýyor. Bunlarýn tamamý aslýnda HATSU'nun iþi. HATSU, yerel yöneticiler ortada yok. Bu kadar güzel faaliyetler oluyor ama ne yazýk ki üzülerek söylüyorum bir yerel yönetici bile yok. Keþke beraber olabilseydik, çünkü birlikten rahmet, iyilik doðar ama birlik olunmazsa, siz iþ yaparken birileri arkanýzdan konuþur devam ederse, iþinize mani olmaya çalýþýrsa oradan da çok hayýrlý bir sonuç çýkmaz. Bu vesileyle sizlerin de 31 Mart'ta en doðru tercihle, Mehmet Öntürk kardeþimizin liderliðinde, ilçelerimizde bizimle kol kola girecek arkadaþlarýmýza destek vererek elimizi, kolumuzu güçlendirip daha þevkli vaziyette iþ yapmamýzý saðlayacaðýnýzý düþünüyorum."

- DÝÐER KONUÞMACILAR

Hatay Valisi Mustafa Masatlý da temeli atýlan baðýmsýz birimin hayýrlý olmasý temennisinde bulunarak, dayanýþmayla her zorluðun üstesinden gelineceðini belirtti.

AK Parti Hatay Milletvekili Adem Yeþildal ise 6 Þubat 2023 depremlerinin ilk anýndan bu yana Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde ve bakanlýklarýn yoðun çabasýyla Hatay'ý hýzlý bir þekilde toparladýklarýný söyledi.

Toplu Konut Ýdaresi (TOKÝ) Baþkaný Ömer Bulut ve Emlak Konut Genel Müdürü Cengiz Erdem'in de katýldýðý törende, Bakan Özhaseki ve beraberindekiler temel atma butonuna bastý.

  • Bakan Özhaseki
  • hatay
  • toplu temel atma