Hatlar koptu, Suriye elektrik alımını kesti
ABONE OL

Suriye’ye elektrik ihracı, bu ülkedeki iç karışıklık nedeniyle enerji hatlarının zarar görmesi üzerine durdu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suriye’ye yapılan elektrik satışının bu ülkenin kendi tercihi üzerine bir haftadır durduğunu açıkladı. Kayseri’de 3. Enerji Zirvesi’ne katılan Bakan Taner Yıldız, sorular üzerine 15 aydan beri Suriye’ye 2.3 milyar kilovat elektrik verildiğini ifade ederek “Suriye halkına yardımcı olmak adına geliştirdiğimiz bir politikaydı ve elektrik veriliyordu. Ama kendi tercihleri üzerine bu alım durdu. Tercih etmeleri durumunda biz bütün Suriye halkının yararlanması adına bu kapının açık olduğunu söylüyoruz. Özel şirketin de şu ana kadar alacağında bir sorun yaşamadığını öğrendik” dedi. Yıldız “İstenirse yeniden elektrik veririz” derken Suriye’ye elektrik ihracatı yapan Aksa Grubu şirketlerinden Aksa Elektrik’in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aksa Doğalgaz’ın CEO’su Yaşar Arslan, Suriye’nin Türkiye’den elektrik alımını durdurmasının hatların zarar görmesi ve ülkedeki iç talebin düşmesinden kaynaklandığını söyledi. Bu ay içinde hatların yapımı bitince tekrar akışa başlanacağını tahmin ediyorum. Suriye ile mevcut sözleşmemiz devam ediyor. Tahsilatta bir sorun yok” dedi.

TANAP’a BP ve Total de talip

Aksa’nın Suriye’ye 500 MW’lık elektrik satış sözleşmesi bulunuyor. Aksa bu sözleşmeyi yenilediğini dün duyururken, Bakan Yıldız da Suriye’nin aldığı elektriği ülkenin iç talebinin yüzde 18’ine denk geldiğini söyledi. Bu arada Yıldız, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) Nabucco’nun yükünü hafifleteceğini belirterek “TANAP’ta güzergah ve ortaklık konusunda çalışmalar devam ediyor. BP ve Total de projeye dahil olabilir” dedi.

BAE’LİLER de SİNOP PROJESİNİ İSTİYOR

BAKAN Yıldız, Sinop’ta yapılması planlanan santralle ilgilenen 4 ülkeden ikisinin biraz daha öne çıktığını açıkladı. Yıldız, Güney Koreli Kepco ile anlaşma sağlanması halinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) de bu projede yer almak istediğini söyledi. BAE kamu şirketi Taqa ile EÜAŞ’ın Afşin-Elbistan termik santralinin rehabilitasyonuna ilişkin bu hafta imzalanan zapta değinen Yıldız “Körfez sermayesinden 5 milyar dolar getiriyorlar” dedi. Kepco’nun BAE’de de bir nükleer santral yaptığını hatırlatan Yıldız “BAE’li şirket Taqa da eğer biz Güney Kore ile anlaşırsak bu projede yer almak istiyor” diye konuştu.