''Hayatýmýzdaki deðiþimi anlamaya çalýþmalýyýz''
ABONE OL

Çevre ve Doða Programlarý Yapýmcýsý Güven Ýslamoðlu ile Kýdemli Çevre Danýþmaný Ýlkim Yiðit ise iklim krizinin geldiði noktaya dikkat çekerken, Depozito Ýade Sistemi'nin önemi ile perakende sektörünün rolünü detaylarýyla aktardý.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafýndan düzenlenen organize gýda perakende sektörünün en büyük konferans ve fuar organizasyonu YZB'de, tüketici ve iþ dünyasýndaki deðiþimlere ýþýk tutuldu. Gýda ve perakende sektörünün temsilcileriyle buluþan Konda Genel Müdürü Bekir Aðýrdýr 18 aydýr gündeme gelen "Pandemiden sonra ne olacak?" sorusunun yanýtýný ve yaþanacak deðiþimleri katýlýmcýlarla paylaþtý.

"MARKALAR GÜNÜN HER SAATÝ TÜKETÝCÝSÝNE DOKUNMAK ZORUNDA"

Yeme-içme kültürünün, beslenme alýþkanlýklarýnýn gýda standartlarýnýn, giyim ve kuþam alýþkanlýklarýnýn pandemiyle birlikte hýzlý bir deðiþime girdiðine dikkat çeken Bekir Aðýrdýr, "Gýda perakendesinde de atýlan adýmlarla önümüzdeki süreçte bir deðiþim yaþanacak. Asýl mesele deðiþime ayak uydurmak olmayacak; deðiþimi meydana getiren bir vizyon alýnmasý gerekiyor. Yer kürenin ritmi deðiþiyor. Yatýrým alýþkanlýklarý da yer küreyle paralel olarak deðiþiyor. Artýk tüm yatýrým kaynaklarý sürdürülebilir ve çevre dostu. Geliþen teknoloji, zaman ve mekandan baðýmsýz iþ yapabilme yetilerini geliþtirmeye yardýmcý oluyor. Teknolojiyle birlikte hýz, hýzla birlikte insanlarýn zihinleri deðiþiyor. Ýletiþim eskisi gibi tek yönlü bir süreçten ibaret deðil. Markalar günün her saati tüketicisine dokunmak zorunda. Öte yandan tüm dünyada büyük bir göç hareketi durmaksýzýn devam ediyor. Son 30 yýldýr olduðu gibi köyden kente olan göç önümüzdeki süreçte hýzla artacak. Bu hareketlilik mekansal tanýmlarý da deðiþtirecek. Ýnsanlarýn yaþam biçimini deðiþtiren bu hareketlilikle örneðin komþularýmýz artýk sosyal medya takipçilerimiz oldu" dedi.

"KRÝZ ANINDA ÝÞ YAPABÝLME YETÝSÝ ÖNEM KAZANDI"

Yaþanan deðiþimle birlikte satýþ, reklam ve pazarlama formlarýnda da bir dönüþüm yaþandýðýný belirten Bekir Aðýrdýr; "Þu an ayný þehirde bir iletiþim kampanyasýnda farklý bölgelerde ayný slogan kullanýlamýyor. Demografik yapýlar ve profiller birbirinden çok farklý. Bu dünyada konuþmak yerine dinleyeceksiniz. Özellikle þirketler olarak, öncelikle çalýþanlarýnýzý dinlemelisiniz. Ardýndan tedarikçileri, bayileri ve paydaþlarý dinlemeli, enerjinizi aldýðýnýz geri bildirimlerle harcamalýsýnýz. Artýk karþýnýzdaki hayat, çok boyutlu ve belirsiz. En büyük sermayeniz, belirsizlik altýnda iþ yapma kapasiteniz. Kriz anýnda iþ yapabilme yetisi çok önemli. Þirketinizde bu belirsizlik adý altýnda iþ yapma yetinizi saðlayacak iþ stratejileri yaparsanýz, çok daha baþarýlý olursunuz" açýklamasýný yaptý.

"ÇEVREDE SULAR ISINIYOR"

Mavi gezegen alarm veriyor. 2021 yýlý için dünyanýn kullanabileceðimiz tüm kaynaklarýný, limitleri aþarak temmuz ayýnda bitirdik. Normal düzenini yaþayamadýðýmýz mevsimler, ormanlarýmýzý yok eden yangýnlar, okyanuslardaki plastik atýklardan oluþan çöp adalarý, iklim krizleri geleceðimizi her geçen gün daha da tehdit ediyor. Çevre ve Doða Programlarý Yapýmcýsý Güven Ýslamoðlu ile Kýdemli Çevre Danýþmaný Ýlkim Yiðit YZB 2021 sahnesinde buluþtu. Ýklim krizinin geldiði nokta, endiþe yaratan plastik kirliliðinin atýlmasý gereken adýmlar, ülkemizde de uygulanmaya baþlanacak olan Depozito Ýade Sistemi'nin detaylarý ve perakende sektörünün rolü sektör temsilcileriyle paylaþýldý.

Konuþmasýnda dünyada doðanýn bir sorunu olmadýðýný, insanýn bir sorunu olduðunu belirten Güven Ýslamoðlu, "Örneðin Çernobil. Çernobil bölgesinde doða kendini onardý fakat insanlar hala giremiyor. Demek ki insanlarýn ayak izi çok tehlikeli. Bu gezegene dýþardan gelen tek þey enerji. Biz bu aktivite sonucunda yaþýyoruz. Dünya var olduðundan beri ayný enerjiyi kullanýyoruz. Ýklim deðiþikliðine en hýzlý etki insan eliyle oluyor. Meteor çarpmasýna benzer bir yok oluþun eþiðindeyiz. Su yarým metre yükselse, direkt olarak yer altý su kaynaklarýna karýþarak tatlý suyumuzu yok eder. Akabinde kuraklýk yaþarýz. Çok tüketirsek yok oluruz ve yok oluþun da eþiðindeyiz" dedi.

Kýdemli Çevre Danýþmaný Ýlkim Yiðit ise Türkiye'de 2022 yýlýndan itibaren hayata geçecek depozito iade sistemi hakkýndaki detaylarý sektör temsilcileriyle paylaþtý. Dünyanýn birçok ülkesinde kullanýlmaya baþlanan sistemin maliyetleri düþürdüðüne dikkat çeken Yiðit, hayata geçecek sistem için üretim üzerinde bazý hedeflerin konulmasý gerektiðini ve sistem ile ilgili net yaptýrýmýn devlet tarafýndan belirlenmesi gerektiðini söyledi. Yiðit, gezegeni ve tüm canlýlarý, insanlýðýn geleceðini tehdit eden ambalaj atýklarýna dur denilmez ise 2040 yýlýnda ambalaj çöpünün 52 milyara ulaþacaðýný söyledi.

YZB 2021'in son sunumunu ise Sosyal Giriþimci Þef Ebru Baybara Demir gerçekleþtirdi. Beslenme alýþkanlýklarýndaki deðiþim, bu deðiþimin tarým ve gýdaya etkisi, topraklarýmýzý en verimli ve en saðlýklý þekilde iþleyerek hem ekonomik güç yaratmak hem de gýda ihtiyacýný yerel ürünlerle karþýlamanýn önemine deðinen Demir, Ata topraklarýna fayda saðlamak amacýyla kentten Mardin'e dönerek hayata geçirdiði giriþimleri paylaþtý. Hayata geçirdiði çalýþmalarla pek çok ödüle layýk görülen ve bulunduðu bölgedeki yöre halkýna taze bir nefes olan Ebru Baybara, tarýmdaki yeni sorunlarý ve çözümleri paylaþýp yeni baþarý hikayeleri yazýlmasý için ilham verdi.