Hayvansal üretimde aile iþletmeleri ile kadýn ve genç yetiþtiricilere ilave destek
ABONE OL

Tarým ve Orman Bakaný Yumaklý, bugünkü Resmi Gazete'de yayýmlanan karara iliþkin deðerlendirmelerde bulundu. Yeni destekleme modelinin gýda arz güvenliði dikkate alýnarak üretim planlamasý ekseninde hazýrlandýðýný ifade eden Yumaklý, hedeflerinin verimli, sürdürülebilir ve kalite bir üretim modeli olduðunu vurguladý. Ülke ihtiyacýnýn yurt içi üretimle karþýlanmasýný hedeflediklerinin altýný çizen Yumaklý, "Bu kapsamda yerli gen kaynaklarýnýn korunmasý ve geliþtirilmesi, kayýtlarýn güncel tutulmasý ile üretim sürecinde yaþanan maliyet artýþlarý ve fiyat istikrarsýzlýklarý gibi olumsuz koþullardan üreticilerin korunmasýný planlýyoruz" ifadelerini kullandý.

Yumaklý, bu amaç ve hedefler doðrultusunda, önceki yýllarda uygulanan destekleme programlarýnýn daha etkin bir yapýya kavuþturularak 2024-2026 yýllarýný kapsayacak þekilde 3 yýllýk yeni bir destekleme programý oluþturduklarýna dikkati çekti.

Yeni destekleme programý ile belirlenen kriterleri yerine getiren iþletmelere ilave destekleme yapýlacaðýný dile getiren Yumaklý, ayrýca, hayvancýlýk iþletmeleri içerisinde önemli bir paya sahip olan aile iþletmelerine ilk defa ilave destek verildiðini ve kýrsalda üretimin ana direði olan kadýnlara ve geleceðimizin teminatý gençlere pozitif ayrýmcýlýk yapýldýðýný vurguladý.

SÜT VE BESÝLÝK MATERYAL ÜRETÝM PLANLAMA BÖLGELERÝNE ÝLAVE DESTEKLER

Üretim planlamasýnýn teþvik edilmesi kapsamýnda; süt ve besilik materyal üretim planlama bölgesi olarak belirlenen illerde doðan buzaðý ve malaklar için temel desteðe yüzde 50, çið süt desteðinde ise süt üretim planlama bölgesi illerinde temel desteðe yüzde 40 ilave destekleme yapýlacak. Hastalýktan ari iþletmelerin geliþtirilmesi ve yaygýnlaþtýrýlmasý kapsamýnda; kaliteli damýzlýk materyalin yurt içi üretimle karþýlanmasý için ari iþletmelerde doðan diþi buzaðý/malaklara temel desteðe ilk defa ilave olarak 4 katý daha fazla destekleme saðlanacak. Hastalýktan ari iþletmeler veya AB onaylý iþletmelerde üretilen süt için temel desteðe ilave olarak 3 katý daha fazla destekleme yapýlacak. Karar kapsamýnda 2024 yýlýnda buzaðý ve malaklar için bin lira olan kuzu ve oðlaklar için 200 lira, arýcýlýk için 100 lira, ipekböceði için bin lira, besilik erkek sýðýr (karkas) için 500 lira, tiftik üretimi için 80 lira, temel destek tutarý belirlendi.

Yeni karar ile mevcut durumda verimlilik kriterlerini saðlayan bir aile iþletmesi buzaðý baþýna 2 bin 68 lira destek alýrken, yeni model kapsamýnda 4 bin 800 TL destek alacak. Ýþletme sahibinin kadýn ve/veya genç yetiþtirici olmasý durumunda ilave 700 lira, birinci derece tarýmsal amaçlý örgüt üyesi olmasý durumunda ilave 200 lira olmak üzere buzaðý baþýna 5 bin 700 lira desteðe ulaþýlacak.

Halihazýrda ari bir aile iþletme 28 bin 680 lira destek alýrken, yeni model kapsamýnda 77 bin lira desteðe ulaþýlacak.

Mevcut durumda 100 baþ anaç koyun varlýðýna sahip bir aile iþletmesi; anaç koyun, sürü yenileme, göçer ve çoban desteði dahil toplam 45 bin 400 lira destek almaktayken yeni model ile bir aile iþletmesi, iþletmede doðan kuzular için kadýn ve/veya genç yetiþtirici, birinci derece örgüt üyesi olmasý durumunda çoban desteði ile birlikte toplam rakam 85 bin 200 liraya çýkacak.

Þu anda 100 adet kovana sahip bir arýcý 6 bin lira destek alýrken, yeni model kapsamýnda 10 bin lira temel destek, genç ve/veya kadýn arýcý olmasý durumunda ilave 4 bin lira, gezginci arýcý olmasý durumunda ilave 3 bin lira, birinci derece tarýmsal amaçlý örgüt üyesi olmasý durumunda ilave 2 bin TL olmak üzere toplam 19 bin lira desteðe ulaþabilecek.

Ýpek böceði desteði kapsamýnda; mevcut durumda bir yetiþtirici 14 kilogram yaþ koza ve tohum desteði (1 kutu) için 5 bin 350 lira destek alýrken, yeni model ile 14 bin lira temel destek, genç ve/veya kadýn olmasý durumunda ise ilave 5 bin 600 lira, olmak üzere toplam 19 bin 600 lira destek alacak.

Halihazýrda 5 baþ kombine ýrka sahip besicilik yapan bir aile iþletmesi 300 kilogram karkas için 2 bin 500 lira destek alýrken, yeni model kapsamýnda 2 bin 500 lira temel desteðe ilave olarak, 300 kilogram karkas olmasý durumunda 2 bin TL, aile iþletmesi olmasý durumunda 10 bin lira, genç ve/veya kadýn yetiþtirici olmasý durumunda 750 lira, birinci derece örgüt üyesi olmasý durumunda 500 lira olmak üzere 15 bin 750 lira desteðe ulaþýlacak.