Hazýrlýklar tamamlandý! Hazine ve Maliye Bakanlýðý'ndan kayýt dýþýlýkla mücadele için adým
ABONE OL

AA muhabirinin Bakanlýktan edindiði bilgiye göre, kayýt dýþýlýkla mücadele çalýþmalarý vergi incelemeleri ve saha denetimleriyle aralýksýz sürdürülüyor.

Bakanlýk, þimdi de bu mücadeleye vergi mevzuatýnda yapýlmasýný önerdiði deðiþiklikle yasal destek verilmesini amaçlýyor. Bu kapsamda bir vergi paketi hazýrlayan Bakanlýk, yasal düzenlemelerle kayýt dýþýlýkla mücadelede gönüllü uyumu artýrmayý öngörüyor.

- GÜNLÜK HASILAT TESPÝTLERÝ, YILLIK HASILATIN HESABINDA DÝKKATE ALINACAK

Pakete göre, özellikle hizmet iþletmelerinde yapýlan günlük hasýlat tespitlerinden hareketle yýllýk hasýlat kontrol edilecek.

Serbest meslek erbabý ile ticaret erbabýnýn ayda 3, yýlda da 12'den az olmamak üzere yapýlacak yoklamalarla günlük hasýlatlarý belirlenecek. Mükellef tarafýndan beyan edilen hasýlat ile yoklamalarda belirlenen hasýlat arasýnda belli bir oranda fark bulunmasý halinde, mükellef izaha davet edilecek. Ýzahýn yeterli görülmemesi halinde yapýlan tespitler, yýllýk hasýlatýn hesaplanmasýnda dikkate alýnacak.

- GELÝR VE KURUMLAR VERGÝSÝNDE TEVKÝFAT KAPSAMI GENÝÞLETÝLECEK

Gelir ve kurumlar vergisinde ticari kazançlarda yýllara sari inþaat ve onarým iþlerinde ödenen hakediþler ve istisnai bazý diðer ödemeler hariç, ticari nitelikte ödemelerde tevkifat yapýlmýyor.

Paketle KDV'de olduðu gibi kayýt dýþýlýðýn yaygýn görüldüðü sektörlerde gelir ve kurumlar vergisine mahsuben tevkifat yapýlabilmesi için Cumhurbaþkaný'na yetki verilecek.

Özellikle hizmet sektöründe ve elektronik ticaret platformlarý aracýlýðýyla faaliyette bulunan iþletmelerde yapýlan ödemelerden tevkifat yapýlmasý öngörülüyor.

- USULSÜZLÜK VE ÖZEL USULSÜZLÜK CEZALARI ARTIRILIYOR

Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarý her yýl yeniden deðerleme oranýnda artýyor ancak uzun yýllardýr bu tutarlar güncellenmediði için caydýrýcýlýðý azalýyor.

Paketle, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarýnda artýþ öngörülürken fatura verilmemesi ve alýnmamasý durumlarýnda uygulanan özel usulsüzlük cezalarý, ayný fiilin tekrarýnda artýrýmlý uygulanacak.

Vergi Usul Kanunu kapsamýndaki belgeler yerine kanun kapsamýnda olmayan bilgi fiþi gibi belgelerin düzenlenmesi halinde kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezasý 2 kat uygulanacak.

- KAYIT DIÞI ÇALIÞANLARA ARTIRIMLI VERGÝ ZÝYAI CEZASI

Vergi ziyaý cezasý, ziyaa uðratýlan verginin 1 katý, kendiliðinden verilen beyannamelerde verginin yüzde 50'si, kaçakçýlýk fiillerinin varlýðý halinde verginin 3 katý kadar kesiliyor. Kayýt dýþý faaliyetlerde vergi ziyaý cezasýnýn 1,5 kat olarak artýrýmlý uygulanmasý öngörülüyor.

Paketin yasalaþmasý halinde, kayýt dýþý çalýþanlara verginin 1 katý olarak kesilecek cezalar 1,5 kat, verginin 3 katý olarak kesilecek cezalar ise 4,5 kat olarak uygulanacak.

Baþkasýnýn banka hesaplarýný kullananlara ve hesaplarýný kullandýranlara özel usulsüzlük cezasý kesilmesi öngörülüyor.

Mal teslimi veya hizmet ifalarýna iliþkin para transferlerinin, baþkasýna ait banka hesaplarýna yapýlmasý durumunda, banka hesabýný kullanan ve kullandýran adýna ayrý ayrý, iþleme konu tutarýn yüzde 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezasý kesilecek. Asgari 25 bin lira olarak uygulanacak cezanýn üst limiti de 20 milyon lira olacak.

Paketle, POS cihazýný baþka mükelleflere kullandýran ve baþkasýna ait POS cihazýný kullananlara her bir tespit için aðýrlaþtýrýlmýþ özel usulsüzlük cezasý kesilmesi öneriliyor. Her bir tespit için bilanço esasýnda defter tutanlara 75 bin lira, iþletme hesabýnda defter tutanlara 37 bin 500 lira, diðer mükelleflere 19 bin 500 lira ceza kesilecek.

Satýcýnýn, alýcýya belge düzenlemediðinin alýcý tarafýndan idareye bildirilmesi durumunda, alýcý adýna ceza kesilmeyecek, satýcýya ise verilecek özel usulsüzlük cezasý üç kat uygulanacak.

Paketle, 7 bin lirayý aþan ödemelerin banka ve finans kurumlarý aracýlýðýyla yapýlmasý zorunluluðuna uyulmasýný teþvik etmek amacýyla banka ve finans kurumlarýný kullanmadan ödemeyi yapan mükellefin durumu idareye bildirmesi halinde ödemeyi yapan adýna ceza kesilmemesine yönelik düzenleme de yer alýyor.

- ELDEN KÝRA ÖDEMELERÝNE CEZA

Meskenlerini kiraya verenlerin bu bedeli elden almasý önlenecek. Bu amaçla elden kira ödemelerinde kiracýlara da özel usulsüzlük cezasý kesilecek. Ancak kiracý ödemeyi elden yaptýðýný idareye bildirirse kiracýya ceza kesilmeyecek. Ýþ yeri kiralamalarýnda da ayný kural geçerli olacak.

Hazýrlýklarý yürütülen paketle Vergi Usul Kanunu'nda yer alan bazý kaçakçýlýk suçlarý için öngörülen hapis cezalarýnýn alt sýnýrýnýn 5 yýla çýkarýlmasý için de çalýþma yapýlýyor. Ayný konudaki etkin piþmanlýða iliþkin hükümlerin de kaldýrýlmasý planlanýyor.

Ayrýca, Bakanlýðýn getirdiði bilgi verme yükümlülüðüne uymayan elektronik ticaret platformlarýna kesilen cezalar ile ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazlarýna düzenlemelere aykýrý davrananlara kesilecek özel usulsüzlük cezalarý da artýrýlacak.