HES'ler tüm yenilenebilir kaynaklarý geride býraktý
ABONE OL

Güven, AA muhabirine, yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn, Türkiye'nin enerji arz güvenliðinde ve sürdürülebilir kalkýnmasýnda kritik rol oynadýðýný söyledi.

Bu kaynaklar arasýnda en istikrarlý ve yüksek kapasiteli üretimi hidroelektrik santraller ve barajlarýn sunduðunu ifade eden Güven, HES'lerin Türkiye'nin arz güvenliðinde garantör olarak öne çýktýðýný dile getirdi.

Güven, Türkiye Elektrik Ýletim AÞ verilerine göre bu yýlýn ilk 6 ayýnda Türkiye'de toplam elektrik üretiminin yüzde 28,03'ünün HES'lerden saðlandýðýný belirterek, "Bu oran, diðer tüm yenilenebilir enerji kaynaklarýnýn toplam katkýsýnýn yüzde 24,4'ünden fazladýr. Bu yýlýn ilk 6 aylýk döneminde HES'ler toplam 83 bin 762 gigavatsaat elektrik üreterek, rüzgar, güneþ ve jeotermal gibi diðer yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik üretimi olan 73 bin 67 gigavatsaati geride býrakmýþtýr." diye konuþtu.

HES'lerin öneminin sadece yüksek ve güvenilir üretim miktarýyla sýnýrlý olmadýðýna iþaret eden Güven, "HES'ler, enerji üretiminde karbon ayak izinin sýfýra yakýn olmasý, su depolama imkanlarý ile istikrarlý bir kaynak olmasý, dakikalar içinde yük alabilme ve devreye girebilme imkanlarý gibi birçok avantaj sunuyor. Ayrýca HES'ler sulama, taþkýn kontrolü ve rekreasyon gibi yan faydalar saðlýyor." deðerlendirmesinde bulundu.

- "HES'LERE YATIRIM SÜRMELÝ"

Güven, Türkiye'de yenilenebilir enerjinin en önemli ve güvenilir kaynaðý olan hidroelektrik santrallerinin sürdürülebilir kalkýnmadaki kritik rolüne devam edebilmesi ve yetkinliklerini ilerletebilmesi için HES'lere yatýrýmlarýn sürdürülmesi gerektiðini ifade etti.

Bu alandaki geliþmelerde teþvik kararlarý alýnmasýnýn Türkiye'nin sanayi geliþimi ve enerji geleceði için önemli olduðunu vurgulayan Güven, þunlarý kaydetti:

"Bu kararlardan en önemlisi HES'lerin sahalarýna yapýlacak hibrit güneþ enerjisi santrali (GES) yatýrýmlarýna kurulu güçleri ile sýnýrlý olacak þekilde izin verilmesidir. HES'ler ve barajlar su depolamalarýyla en çevreci depolama santralleri olarak çok hýzlý ve esnek þekilde su veya güneþ olarak hibrit kaynaklardan alternatifli üretim kabiliyetlerini geliþtireceklerdir. Ancak halihazýrda HES ve barajlarýn, kurulu güçlerinin yüzde 15'i sýnýrlý kalacak þekilde hibrit GES kurmalarýna izin verilmektedir. HESÝAD olarak bu sýnýrýn kaldýrýlmasý ve HES ve barajlarýn kurulu güçleri kadar sahalarýna hibrit GES santrali kurmalarýna izin verilmesi gerektiðini düþünüyoruz. Bu karar Türkiye Enerji Verimliliði Ulusal Programý'mýzdaki hedeflerle de 2053 net sýfýr kararlarý ile de çok uyumlu olacaktýr."

  • HES
  • elektrik
  • yenilenebilir enerji