Hocalar çipuraya AB ayarı istiyor
ABONE OL

Üniversitelere bağlı 11 su ürünleri fakültesi, ‘Kıyıdan 1.100 metre uzaklıkta olmak’ ve ‘30 metre derinlikte bulunmak’ gibi koşullar nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşayan sektörün sorunlarına çözüm istedi. Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar’ın ‘Güçlü Türkiye Çipura-Levrek Sektörü’nde Komşumuz Yunanistan’ın Gerisinde Kalabilir mi?’ başlıklı kitabında görüşlerini açıklayan akademisyenler AB ülkelerinde olduğu gibi çipura ve levrekte ‘uzaklık’ değil ‘derinlik’in esas alınması gerektiği görüşünde birleştiler. Akademisyenlerin görüşleri şöyle:

-Recep Tayyip Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Verep: Deniz kafesleri kurulurken her koy ve körfez için ayrı ayrı değerlendirmeler yapmak gereklidir.

-İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Temel: Kıyıdan 1.1 kilometre uzaklıkta kafeslerin bulundurulması fikri bence yanlıştır. Zemin ve derinlik yapısına göre kıyılarda böyle bir uygulama mümkün olamaz.

-Erzurum Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp: 1.1 kilometre mesafe zorunluluğu yatırım ve işletme masraflarını önemli ölçüde artırmaktadır. Maliyetin aşağı çekilebilmesi için bu mesafe AB’deki gibi uzaklık değil, derinlik esas alınarak yeniden düzenlenmeli.

-Tunceli Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Arslan: Ülkemizde çipura ve levrek yetiştiriciliğinin AB’nin öngördüğü uzaklıkta olmasının ve kıyıdan 1.1 kilometre uzaklıkta bulunulması koşulunun kaldırılması uygun olur.

-Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Önen: Hassas türlerin oluşturduğu deniz çayırlarının bulunmadığı alanlarda, kıyıya yakın olan, yüksek derinlik ve uygun akıntıya sahip, aynı zamanda seyr-ü sefer açısından engel teşkil etmeyen bölgelerde yetiştiricilik faaliyetlerinin kıyıya daha yakın noktalarda yürütülebileceği görüşündeyiz.