HÜRKUÞ'tan müthiþ haber! Bir ilk gerçekleþecek
ABONE OL

Savunma ve havacýlýkta ihracat 2021'de ilk kez 3 milyar dolarýn üzerine çýktý. Bu seviyeye ulaþýlmasýnda önceki yýllara kýyasla daha fazla insansýz hava aracý teslimatý yapýlmasý etkili oldu. Toplam ihracatta 2022'de de bu seviyenin korunmasýna çalýþýlacak. Bu kapsamda, teslimatý ilerleyen yýllarda gerçekleþecek olsa da hem ticari, hem de siyasi sonuçlar doðurabilecek yeni ihracat haberleri bekleniyor.

TUSAÞ HÜRKUÞ'un satýþý kesinleþti. Nijer'e yapýlan ihracatýn silahlý versiyon olduðu tahmin ediliyor. HÜRJET ise ortak üretim projesiyle Malezya'ya satýþta yarýþýyor. Ares Tersanesi-METEKSAN Savunma ortaklýðýyla geliþtirilen insansýz silahlý deniz aracý ULAQ'ýn ise birden fazla Avrupa ülkesi ile satýþ konusunda son aþamaya geldiði öðrenildi. Türkiye, TUSAÞ ANKA ve BAYRAKTAR TB2 insansýz hava araçlarýnýn ardýndan, ilk kez insanlý uçaklarda da ihracat aþamasýna geldi. Ayrýca görece yakýn zamanda geliþtirilmeye baþlanan insansýz deniz sistemlerinde de platform düzeyinde ihracat gerçekleþme ihtimali bulunuyor. TUSAÞ Genel Müdürü Temel Kotil, yýlsonunda personele yönelik yayýmladýðý bir video mesajda; Nijer'e 2 adet HÜRKUÞ uçaðýnýn ihracatýnýn kesinleþtiðini açýkladý. Temel eðitim uçaðý olarak tasarlanan HÜRKUÞ'un yakýn destek uçaðý nitelikli C modeli de bulunuyor. Nijer'e satýþýn HÜRKUÞ-C olduðu tahmin ediliyor. Nijer'in Türkiye'den 12 adet HÜRKUÞ almasý gündeme gelmiþti. Ýlk iki uçaðýn tesliminin ardýndan yeni sipariþlerin gelebileceði kaydediliyor.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre Temel Kotil, halen geliþtirme aþamasýnda bulunan ve yer testleri ile ilk uçuþunu bu yýl yapmasý beklenen HÜRJET jet eðitim uçaðýnýn Malezya'nýn açtýðý ihalede ileri aþamada bulunduðunu açýkladý. Malezya'da ortak üretim þeklinde 12 uçaklýk bir iþbirliðinin sözkonusu olduðu tahmin ediliyor. TUSAÞ, geçen yýl Malezya'da bir ofis açmýþtý. HÜRJET'in 2022'de yer testlerini tamamlayarak ilk uçuþunu yapmasý, 2025'te eðitim uçaðýnýn ilk teslimatýn, 2027'de de silahlý versiyonunun teslimatlarýnýn baþlamasý planlanýyor.

Savunma sanayii, 2021 yýlý ihracatýný 3 milyar 224 milyon 786 bin dolar ile tamamladý. Böylece savunma ve havacýlýk ihracatý ilk kez 3 milyar dolarý geçmiþ oldu. Ýhracat bir önceki yýla göre yüzde 41,5 arttý. Savunma ve havacýlýk sanayiinde 2020 ihracatý 2 milyar 279 milyon TL, 2019'da 2 milyar 741 milyon dolar ve 2018'de 2 milyar 36 milyon dolar seviyesindeydi.

ULAQ SERÝ ÜRETÝME BAÞLADI

METEKSAN-ARES Tersanesi ortak geliþtirme projesi olan ve bu alanda ilk tanýtýlan platformlardan olan ULAQ insansýz silahlý deniz aracýnýn da iki ayrý Avrupa ülkesine ihracýnýn söz konusu olduðu belirtildi. ARES Tersanesi Genel Müdür Yardýmcýsý Oðuzhan Pehlivanlý'nýn uluslararasý medyada yer alan söyleþisinde, iki ayrý Avrupa ile nihai görüþme safh asýnda olduklarý ve 2022 ilk aylarýnda açýklanabileceði bilgisine yer verildi. ULAQ silahlý insansýz deniz aracý (SÝDA) kritik kýyý tesisleri ve yüzer unsurlarýn korunmasýnda, keþif-gözetleme yanýnda, çeþitli silah sistemlerinin de takýlabildiði versiyonuyla saldýrý amaçlý da kullanýlabiliyor. Bu arada Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan 2021 yýlý geliþmelerine yönelik sosyal medya hesabýndan yaptýðý bir paylaþýmda, ULAQ SÝDA'nýn seri üretimine baþlandýðý bilgisini verdi. Seri üretime baþlanmasý, TSK envanterine girmek üzere bir sipariþin verildiði anlamýna geliyor.