IBAN'la ticarete 250 milyon lira ceza! Bakan Þimþek uyardý: Takipteyiz
ABONE OL

AA muhabirinin Bakanlýktan edindiði bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu kayýt dýþý ile etkin mücadele kapsamýnda incelemelerine devam ediyor.

Kurul tarafýndan vergi kaçýrmak maksadýyla fiþ ve fatura düzenlememek için müþterilerden IBAN yoluyla tahsilat yapmak isteyen mükellefler nezdinde yürütülen incelemeler ve analiz çalýþmalarýnda önemli bir aþamaya gelindi.

Özellikle "POS çalýþmýyor" gibi bahanelerle alacaklarýný banka hesaplarý üzerinden tahsil etmek isteyen mükellefler yakýn takipte tutuluyor.

Banka hesap ve para hareketlerinin analiz edilmesi sonucunda illiyet baðý kuran vergi müfettiþleri, ilk kapsamda belirlenen 250 mükellef nezdinde incelemelerini geniþletti. Bu kapsamda elde edilen ilk verilere göre, 1,5 milyar liralýk kazancýn kayýt dýþý býrakýldýðý belirlendi. Bakanlýkça, bu tutar üzerinden 250 milyon lira vergi cezasý kesildi.

- LÜKS RESTORAN ZÝNCÝRÝ DE VAR, DEÐERLÝ TAÞ FÝRMASI DA

IBAN'a yönlendirilerek kayýt dýþý býrakýlan kazançlarýn farklý sektörlere ait iþletmelere ait olduðu tespit edildi. Örneðin, üç büyük ilde þubesi olan lüks bir restoran zinciri, deðerli taþ ve kuyumculuk alanýnda faaliyette bulunan bir markanýn þubesi, büyük bir yedek parça alým satým iþletmesi, düðün-organizasyon iþletmeleri, sosyal medya fenomenleri, sanal pazar iþletmeleri ile gayrimenkul ve araç alým-satýmý yapan gerçek kiþiler bu kapsamda dikkati çekti.

Ýnceleme sürecinde, bazý para transferlerinin kripto para aracý kuruluþlarý, ödeme hizmeti sunan kuruluþlar, sermaye piyasasý aracý kurumlarý ve yatýrým hesaplarýndan gelen paralardan kaynaklandýðý da saptandý. Ayrýca, þans oyunu bayilerine yapýlan transferlerin ve eþ ile akrabalar tarafýndan yapýlan transferlerin de bulunduðu görüldü.

- BAKAN ÞÝMÞEK'TEN UYARI

Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, konuya iliþkin deðerlendirmesinde, çeþitli bahanelerle ödemelerini banka hesaplarýndan almak isteyen ve müþterilerine fiþ ve fatura düzenlemeyerek vergi kaçýran mükellefler için yürütülen incelemelerin geniþletilerek sürdüðüne iþaret ederek, "Hesaplara gelen paralarýn baþkalarýna ait olduðunu belirten kiþiler ve firmalar yönüyle de incelemeler devam edecek." dedi.

Vergi kaçýrmak maksadýyla IBAN yerine nakit ödeme talep etmeye baþlayan ve yine fiþ-fatura düzenlemeyen mükellefler için de takipte olduklarýný aktaran Þimþek, gelen ihbarlara göre incelemelerin devam edeceðini, kayýt dýþý çalýþan ve sistemin içinde olmayan her bir mükellefe ulaþacaklarý uyarýsýnda bulundu.

Þimþek, vergi kayýp ve kaçaðýna sebebiyet vererek haksýz kazanç saðlayanlarýn ve haksýz rekabet oluþturanlarýn takipçisi olmaya devam edeceklerini bildirerek, "Bakanlýk olarak kayýt dýþý yöntemlerle tahsilat yaparak vergisini ödemeyen iþletmeleri yakýndan izliyoruz. Alacaklarýnýzý vergi dýþý býrakacak þeklide IBAN ya da banka hesaplarý üzerinden tahsilat yapmayýn, kayýt dýþý faaliyetlere ortak olmayýn. Vergide adaleti artýrmaya ve kayýt dýþýlýðý azaltmaya yönelik yaygýn ve yoðun denetimlerimiz tavizsiz ve güçlü þekilde devam edecek." ifadesini kullandý.

Kiralarýný elden yatýranlar dikkat

Ekonomide kayýt dýþýlýk ve sahte belge kullanýmýna kýskaç! Yeni uygulamalar devreye alýnacak

Kamu alýmlarýnda yeni dönem! e-Tedarik Sistemi hayata geçiriliyor