TÜYAP Fuarlar Yapým AÞ Genel Müdürü ve Türkiye Fuar Yapýmcýlarý Derneði Baþkaný Ýlhan Ersözlü, 9. Samsun Tarým, Hayvancýlýk ve Teknolojileri Fuarý'nda, AA muhabirin, Türkiye'nin bölgesinde ticaret ve fuarcýlýk bakýmýndan en önemli ülke olduðunu anlattý.
Dünyada ve bölgede yaþanan geliþmelerin ticaret ve fuarcýlýk bakýmýndan çeþitli tedirginlikler yarattýðýný dile getiren Ersözlü, "Özellikle Orta Doðu ve Körfez ülkelerindeki hareketlilik fuarcýlýðý etkiledi. Ama þuanda bizim coðrafyada fuarcýlýk büyüyor. Türkiye'nin dünya fuarcýlýðýndan aldýðý pay artýyor. Batý fuarcýlýkta düþme noktasýnda." dedi.
Avrupa'daki ülkelerin özellikle Almanya'nýn resesyon içerisinde olmasý ile Schengen vize problemlerinin katlanarak devam ediyor olmasýnýn fuarcýlýkta ibrenin Türkiye'ye kaymasýný saðladýðýný ifade eden Ersözlü, þöyle konuþtu:
"Þu an Türkiye'de özellikle de Ýstanbul'da kendi konusunda dünyanýn, Avrupa'nýn 1-2 numaralý fuarlarý oluþmaya baþladý. Bu önemli bir nokta. Bu vize problemlerinin sadece ülkemize deðil diðer ülkelere de katý biçimde uygulanmasý batýdaki fuarlarýn, özellikle Orta Avrupa'daki fuarlarýn, Almanya'daki fuarlarýn düþmesine neden oldu. Avrupa'daki fuara üçüncü dünya ülkelerinden diðer coðrafyadan iþ insanlarýnýn vize alamamasý, gidememesi doðal olarak bizim fuarlarýmýza iþ insanlarýnýn gelmesini saðladý. Bu da bizim fuarlarýmýzýn hareketliliðini artýrdý.
Önümüzdeki yýllarda da Ýstanbul, fuarcýlýkta çok önemli bir hub olacak. Fuar alanlarýnýn geniþlemesi, büyümesi, batý standartlarýný yakalayan teknik özelliklere sahip fuar merkezlerinin olmasý, fuarcýlýk alanýnda Batý ile olan mesafeyi kapatmamýzý saðladý. Türkiye'de fuarcýlýk sektörü büyüyor. Türkiye'de fuar organizatör sayýsý artýyor. Çok niþ konularda Türkiye'de önemli fuarlar yapýlmaya baþlanmasý bütün bakýþlarý, talepleri Türkiye'ye çevirdi. Fuarcýlýk ekseninde önümüzdeki dönemde daha da büyümemiz, Türkiye'deki ihracatçý sayýsýnýn da artmasýný saðlayacak. Þuanda 160 binin üzerinde ihracatçý firma oluþtu. Bunlarýn oluþmasýnda fuarlarýn yüzde 20 etkisinin olduðunu düþünüyoruz."
Fuarlarýn bulunduðu kentlere katkýlarýndan da söz eden Ersözlü, büyüme rakamlarý konusunda þunlarý kaydetti:
"2023'te yaklaþýk yüzde 30'luk bir büyüme kaydedildi Türkiye genelinde. 2024 rakamlarý aralýk ayý sonundaki fuarlar bittikten sonra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliði'nin çýkaracaðý fuar raporunda görülecek. Tüm olumsuzluklara raðmen dünyadaki ekonomik konjonktür, sadece Türkiye'nin deðil etraftaki sýkýntýlar, Avrupa Kýtasý içindeki ülkelerin ekonomik sorunlarý, Rusya-Ukrayna çatýþmasýnýn hala devam ediyor olmasý, Orta Doðu'daki sýcak durumun nereye evirileceðinin belli olmamasý, tüm belirsizliklere raðmen Türkiye þu anda tüm bu coðrafyanýn içerisinde fuarcýlýk alanýnda Batý ile kýyasladýðýmýzda büyümeyi sürdürüyor. Þu anki verilerle 2024 yýlýnda yaklaþýk yüzde 15-20 civarýnda büyümeyle kapatacak gözüküyor. 2025 yýlýnýn çalýþmalarý baþladý. Biz 2025 yýlýnýn fuar takvimini açýkladýk. Türkiye'de 2025 yýlýnda 400'e yakýn fuar düzenlenecek. 40'ýn üzerinde farklý sektörde fuarlar hazýrlanacak. Takvime yeni girecek fuarlarda olacaktýr. Türkiye fuarcýlýkta Batý standartlarýnýn üzerinde hizmet kalitesi sunuyor. Fuarcýlýðý destekleyen turizm, konaklama, ikram endüstrisi, lojistik, güvenlik ve temizlik gibi bir çok alt kollarda da batý standartlarýnýn üzerinde hizmet vermesi ibrenin Türkiye'ye doðru kaymasýna yardýmcý oluyor."