Ýç savaþ sonrasý bölgeyi terk etmiþlerdi! Türkiye'yi örnek alýp dönüþ yapabilirler
ABONE OL

Oruç Reis'in petrol ve doðal gaz için sismik çalýþma yapacaðý Somali seferi dünya basýnýn ilgisini çekti.

Oruç Reis'in tarihi keþif yolculuðunu yakýndan takip eden ABD merkezli denizci dergisi dikkat çeken deðerlendirmelerde bulundu.

Haberde, "Türkiye, bu yýlýn baþlarýnda imzalanan petrol ve gaz iþ birliði anlaþmasýnýn ardýndan sismik araþtýrma gemisi Oruç Reis'i Somali'ye gönderdi. Bu, geminin 2017'de hizmete girmesinden bu yana ilk kýtalararasý görevi ve Türkiye'nin keþif kabiliyetlerini önemli ölçüde geniþletiyor" ifadeleri yer aldý.

Oruç Reis Araþtýrma Gemisini Somali'ye uðurlayan Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn sözlerine geniþ yer verildi.

Oruç Reis'in Ekim ayýnýn sonralarýnda Somali'ye ulaþmasýnýn beklendiðini yazan ABD dergisi, "Sismik araþtýrmalar yedi ay sürecek ve toplanan veriler petrol ve gaz için potansiyel sondaj alanlarýnýn belirlenmesine yardýmcý olacak. Ayrýca, Oruç Reis'e iki Türk donanma firkateyni eþlik ediyor. Gerçekten de bu, Türkiye'nin Afrika Boynuzu'ndaki etkisi ve varlýðý için bir dönüm noktasý" ifadelerini kullandý.

ORUÇ REÝS, ÝÇ SAVAÞ SONRASI BÖLGEYÝ TERK EDEN KÜRESEL ÞÝRKETLERÝ ETKÝLEYEBÝLÝR

Türkiye'nin enerji kaynaklarýnýn çoðunun keþfedilmediði Somali'ye gitmesinin diðer uluslararasý petrol ve gaz þirketlerinin de bölgeye ilgisinin artmasýnýn beklendiði dile getirildi.

Chevron, Eni ve ExxonMobil'in 1950'li yýllarýn baþlarýndan itibaren Somali'de keþif çalýþmalarý yürüttüðü ancak 1991'de patlak veren iç savaþ sonrasý ülkeden ayrýlmak zorunda kaldýðý anlatýldý.

Somali'nin 2022'de açýk deniz petrol ve gaz lisanslamasýyla ilgili düzenlemeleri geçirdiðini yazan ABD dergisi, "Yasa ayrýca þirketler ve hükümet arasýnda bir gelir paylaþým çerçevesi içeriyordu. Türkiye, Somali petrol ve gaz geliþtirmede zaten bir baþlangýç noktasýna sahip" yorumunda bulundu.

CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN, ORUÇ REÝS'Ý SOMALÝ'YE UÐURLADI

Cumhurbaþkaný Erdoðan, Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis Sismik Araþtýrma Gemisi'ni Dolmabahçe'de düzenlenen törenle Somali'ye uðurladý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan, "On yýllardýr çatýþma, istikrarsýzlýk ve açlýkla anýlan Somali bölgesi, Oruç Reis'in (Sismik Araþtýrma Gemisi) keþifleri sonrasýnda artýk ekonomik kalkýnmayla refahla huzurla gündeme gelecek. Somali açýklarýndaki sismik araþtýrma faaliyetlerimizden de Allah'ýn izniyle müjdeli haberler alacaðýmýza inanýyorum." ifadelerini kullandý.

ORUÇ REÝS, SOMALÝ'DE BÝR ÝLK YAPACAK

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis, Akdeniz, Süveyþ Kanalý ve Kýzýldeniz rotasý üzerinden Somali açýklarýna ulaþacak. Gemi, ruhsatý alýnmýþ 3 deniz yetki alanýnda petrol ve doðal gaz için sismik çalýþma yapacak. Gemiye görev süresi boyunca donanmadan 2 fýrkateynin yaný sýra Zaðanos Paþa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi de refakat edecek.

Oruç Reis, Somali açýklarýndaki 3 ruhsat sahasýnda buna özel olarak ilk defa üç boyutlu sismik çalýþma icra edecek. Yaklaþýk 7 ay sürmesi beklenen faaliyet sýrasýnda Oruç Reis hem doðal gaz hem de petrol için veri toplayacak. Toplanan veriler Ankara'da analiz edildikten sonra sonuçlara baðlý olarak belirlenen lokasyonlarda sondaj çalýþmalarýna baþlanacak.