Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Daimi Komitesi (ÝSEDAK) 40. Toplantýsý, Lütfi Kýrdar Uluslararasý Kongre ve Sergi Sarayý'nda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, ÝÝT Genel Sekreteri Hüseyin Ýbrahim Taha ve üye ülkelerin bakanlarý ile iþ dünyasýnýn temsilcilerinin katýlýmýyla gerçekleþtirildi.
Hisarcýklýoðlu, burada yaptýðý konuþmada, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Ýslam ülkelerinin sorunlarýna her zaman büyük bir ehemmiyet gösterdiðini, Ýslam dünyasýnda iþbirliðinin, kardeþliðin ve dayanýþmanýn artýrýlmasý için büyük gayret sarf edenlerin baþýnda geldiðini ifade etti.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn Ýslam dünyasýnýn kalkýnmasý, Müslümanlarýn refahýnýn artýrýlmasý için, özel sektörün ve Ýslam Odasýnýn önemini her zaman vurguladýðýný kaydeden Hisarcýklýoðlu, "Bizlere her fýrsatta destek olmuþ ve yolumuzu açmýþtýr." dedi.
Hisarcýklýoðlu, Ýslam dünyasýnýn sýkýntýlý bir dönemden geçtiðini dile getirerek, "Ýsrail'in Gazze ve Lübnan'a saldýrýsý ve sergilediði vahþet karþýsýnda, en baþta Ýslam dünyasýnýn, çok daha güçlü bir tepki ortaya koymasý gerekmektedir. Birlikte rahmet ve bereket, ayrýlýkta azap var. Bizler ayrý düþtüðümüz için, rahmeti ve bereketi kaybettik. Ýslam ülkeleri olarak, birliði, beraberliði, dayanýþmayý seferber etmemiz gerekirken, enerjimizi ve kaynaklarýmýzý, aramýzdaki çekiþmelerle heba ediyoruz. Ýþte bakýn, 2 büyük dünya savaþýyla harabeye dönen Avrupa, nereden nereye geldi." diye konuþtu.
Avrupa'nýn kendi aralarýnda iktisadi birlik kurduðunu, ihtilaflarý ve savaþlarý sona erdirdiðini ve hep birlikte zenginleþtiðini belirten Hisarcýklýoðlu, "Bu durumu deðiþtirmenin tek formülü var; bir araya gelmek. Bunun en önemli yolu da ticaret. Çünkü ticaret, en büyük huzur kaynaðýdýr. Ticaret yapan, ihtilafý konuþmaz, birbirine kötü bakmaz. Bu nedenle önce, ülkelerimiz arasýndaki vize ve kotalar gibi ticari engelleri kaldýrmalý, birbirimizle ticareti artýrmalýyýz." deðerlendirmesini yaptý.
Hisarcýklýoðlu, Ýslam ülkeleri arasýndaki tercihli ticaret anlaþmasýnýn nihayet hayata geçirildiðine iþaret ederek, "Ayrýca Cumhurbaþkanýmýzýn talimatýyla kuruluþ çalýþmalarýný baþlattýðýmýz, Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý Tahkim Merkezi, Ýstanbul'da faaliyete geçti. Ýnþallah bu sayede, Ýslam ülkeleri arasýndaki ticareti ve yatýrýmlarý daha da cazip hale getirip, artýracaðýz. Sizlerden ricamýz, ülkelerinizdeki firmalarý buraya yönlendirmeniz. Ýstanbul Tahkim Merkezi'ni kullanmaya teþvik etmenizdir. Böylece Ýslam Tahkimi, uluslararasý bir çözüm merkezi haline gelecektir." ifadelerini kullandý.
ÝÝT Genel Sekreteri Taha da bölgede jeopolitik krizlerin ve problemlerin büyüdüðünü belirterek, Ýsrail'in Filistin ve Lübnan saldýrýlarýný þiddetle kýnadýðýný söyledi.
Bu toplantýnýn kendileri için bir fýrsat olduðunu anlatan Taha, Ýslam ülkeleri olarak birlikte çalýþmaya devam etmeleri, iþbirliðini artýrmalarý ve ülkeleri için refah sahibi bir gelecek yaratmalarý için bu toplantýlarýn önemine vurgu yaptý.
Taha, "Biz daha fazla çaba harcamalýyýz ki mevcut programlarýmýz ve projelerimiz ticari alanda hayat bulabilsin. ÝÝT üyelerinin kendi aralarýndaki ticaretin yüzde 25 oranýna ulaþmasý için birlikte çalýþmaya devam etmemiz gerekiyor." dedi.
Yeni bir eylem programýnýn oluþturulmasý için çalýþtýklarýný dile getiren Taha, 2026 ve 2035 yýllarýný kapsayan bu programýn oluþturulmasý için belirli sektörleri, öncelikli sektörler olarak belirlediklerini kaydetti.
Ýslam Ticaret ve Kalkýnma Odasý (ICCD) Baþkaný Abdullah Saleh Kamel de hem Gazze'de hem Lübnan'da yaþananlardan dolayý hüzün içerisinde olduðunu ifade etti.
Kamel, 2024'ün ICCD'nin yeni bir dönem yýlý olduðunu belirterek, "Birçok ülkenin kalkýnmasýna katký saðlayabilmek için önemli çabalarýmýz oldu. Biz sadece bu yýl içerisinde 4,7 milyar dolar harcamýþ durumdayýz. Bu 2020'de tahsis edilen rakamlarýn dört katýna ulaþtýðýný gösteriyor. Bankanýn kuruluþu itibarýyla kümülatif olarak onayladýðýmýz projelerin tutarý 194 milyar dolara yaklaþmýþ durumda." diye konuþtu.
Dijital dönüþümün, kalkýnmanýn en önemli sacayaklarýndan birisi olduðuna dikkati çeken Kamel, dijital kapsayýcýlýðýn artacaðýna vurgu yaptý.
Kamel, "2024-2027 yýllarý arasýndaki bu vizyonumuza sadýk olabilmek için dijital devrimi benimsemek ve üye ülkelerimizdeki birey, hükümet ve iþletmeleri teknoloji ve yapay zekadan yararlanmalarý için güçlendirmek gerekiyor. Dijital devrimin fýrsatýný deðerlendirmemiz için muhtemel olan bazý zorluklarý ve meydan okumalara karþý koymamýz da gerekiyor. Bunu da göz önünde bulundurmamýz gerekiyor ve dolayýsýyla veri güvenliði gibi önemli konularý da dikkate alarak, gündemimize taþýmamýz gerekiyor." þeklinde konuþtu.
Ýslam Kalkýnma Bankasý Baþkaný Muhammed Süleyman El Casir de büyük geliþmelerin ve benzersiz küresel çok yönlü zorluklarýn yaþandýðý bir zamandan geçildiðini ifade ederek, Ýslam Kalkýnma Bankasý olarak milyonlarca insaný tekrar yoksulluða yiten sorunlara çözüm üretilmesi gerektiðine iþaret etti.
Casir, birçok ülkenin kalkýnmasýna katký saðlayabilmek için önemli çabalar içinde olduklarýný belirterek, sadece bu yýl içerisinde 4,7 milyar dolar harcandýðýný ve bu rakamýn 2020'de tahsis edilen rakamýn dört katýna ulaþtýðýný söyledi.
Açýlýþ konuþmalarýnýn yaný sýra Arap, Asya ve Afrika gruplarýný temsilen konuþmalar gerçekleþtirildi. Afrika ülkeleri adýna Gambiya temsilcisi, Asya ülkeleri adýna Malezya temsilcisi ve Arap ülkeleri adýna ise Katar temsilcisi konuþma yaptý.
Konuþmalarýn ardýndan, ÝÝT üyesi ülkeler arasýndaki iþbirliklerinin geliþtirilmesini teminen kurulan Yüksek Düzeyli Dijital Dönüþüm Forumu çatýsý altýnda, ÝSEDAK Proje Finansmaný desteði ile Cumhurbaþkanlýðý Dijital Dönüþüm Ofisi tarafýndan Ýslam ülkelerinden gençlere yönelik düzenlenen Siber Güvenlik Yarýþmasý'nda, dereceye girenlere ödülleri verildi.