Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Daimi Komitesinin (ÝSEDAK) 40'ýncý Bakanlar Toplantýsýna katýlmak üzere 4 Kasým'da Türkiye'ye gelen Hatip, AA muhabirine, Türkiye ile Mýsýr arasýndaki ticari iliþkilere iliþkin deðerlendirmelerde bulundu.
Mýsýr'ýn "ilk ve en önemli küresel ihracat noktasýnýn" Türkiye olduðunu belirten Hatip, ülkesinin Türkiye'nin Afrika'daki "en önemli" ticaret ortaklarýndan biri konumunda bulunduðuna dikkati çekti.
Hatip, Türkiye ile Mýsýr arasýnda "çok saðlam ve dengeli" bir ticari iliþki bulunduðunu belirterek, bunun "saðlýklý ekonomik ortaklýðýn" göstergesi olduðunu söyledi.
Ýki ülke arasýndaki ticaret hacminin 2023'te 6,9 milyar dolara ulaþtýðýný, bunun 3,6 milyar dolarýný Mýsýr'ýn yaptýðý ihracatýn, 3,3 milyar dolarýný da Türkiye'den Mýsýr'a yapýlan ithalatýn oluþturduðunu aktaran Hatip, bunun 2024 sonunda 8 milyar dolara ulaþabileceðini kaydetti.
Hatip, Türkiye ve Mýsýr'ýn "çok çeþitli" alanlarda ihracatlarý olduðunu belirterek, bunun iki ülke arasýndaki ticari iliþkileri güçlendirdiðini söyledi.
Bakan Hatip, Ýki ülke arasýnda eylülde imzalanan Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi'nin 1. Toplantýsý Ortak Bildirisi'nin "Mýsýr ve Türkiye arasýndaki iþbirliðinde yeni bir sayfa açýlmasý ve karþýlýklý fayda ve dayanýþmaya dayalý yeni iþbirliði yollarýnýn keþfedilmesi yönünde bir dönüm noktasý" olduðunu ifade etti.
- YENÝ SANAYÝ PARKLARI
Kahire ve Ankara'nýn, Mýsýr'da iki yeni sanayi parký geliþtirme konusunda anlaþtýklarýný kaydeden Hatip, "Yeni idari baþkentte yer alan ve 2,1 milyon metrekarelik alaný kapsayacak ilk projenin 120 milyon dolara mal olmasý bekleniyor. Ýkinci proje ise Yeni Ekim Þehri'nde yer alacak ve 2,6 milyon metrekarenin üzerinde olacak." dedi.
Hatip, Mýsýr ve Türkiye'nin "ortak giriþim projeleri ve yatýrýmlar için altyapý ve iþ ortamýný iyileþtirerek, ticari alýþveriþ ve yatýrýmlarýn önündeki engelleri ortadan kaldýrarak" ticaret hacmini birkaç yýl içinde 15 milyar dolara çýkarmayý hedeflediklerini söyledi.
Ticaret hacmi, yatýrým akýþý ve projelere iliþkin rakamlarýn "son derece tatmin edici" olduðunu ve ikili iliþkilerdeki ivmeyi yansýttýðýný dile getiren Bakan Hatip, "Bu stratejik ortaklýðýn sonuçlarýnýn çok yakýnda görüleceðine dair inancým ve iyimserliðim tam." dedi.
- BÜYÜME KONUSUNDA KÝLÝT SEKTÖRLER
Bakan Hatip, hem ülkesinin hem de Türkiye'nin kimyasallar, petrokimyasallar, tekstil, hazýr giyim, otomotiv, mobilya, inþaat malzemeleri, ilaç ve týbbi malzeme alanlarýnda büyüme için iyi bir potansiyele sahip olduðunu vurguladý.
Hatip, telekomünikasyon, turizm ve inþaat dahil olmak üzere hizmet ticaretinde de "umut verici" fýrsatlar olduðunu söyledi.
"Güçlü endüstriyel ve tarýmsal kapasiteleri göz önüne alýndýðýnda Mýsýr ve Türkiye arasýndaki ikili ticaretin büyümesi için önemli bir potansiyel var." diye konuþan Hatip, Serbest Ticaret Anlaþmasý'nýn (STA) daha geniþ bir tarýmsal ürün yelpazesini kapsayacak þekilde geniþletilmesinin de ticaret fýrsatlarýný önemli ölçüde artýracaðýný dile getirdi.
Hatip, Türkiye'nin halihazýrda "Mýsýr'ýn en büyük ithalatçýsý" konumunda olduðunu vurguladý.
Ülkesinin tarým ürünlerinin Türkiye pazarýna eriþiminin artýrýlmasýnýn uluslararasý rekabet gücünü artýrabileceðine iþaret eden Hatip, bunun karþýlýðýnda Mýsýr'ýn da yerel talebi karþýlamaya ve fiyatlarý istikrara kavuþturmaya yardýmcý olan Türk tarým ürünlerinden faydalanabileceðini belirtti.
- ORTA DOÐU'DAKÝ SORUNLAR
Hatip, Ýsrail'in Gazze'nin ardýndan Lübnan'a saldýrýlarý baþlatmasýnýn ve Yemen'de Ýran destekli Husilerin Kýzýldeniz'deki ticari gemilere saldýrmasýnýn Orta Doðu'daki gerilimi yükselttiðini belirtti.
Orta Doðu'da devam eden çatýþmalara ve istikrarsýzlýða iþaret eden Hatip, bu durumun bölgedeki ticaret ve yatýrým iliþkilerinin geliþtirilmesini de engellediðini söyledi.
Hatip, Mýsýr'ýn bu zorluklara raðmen, doðrudan yabancý yatýrýmlar için önde gelen ülkeler arasýna girmeyi baþardýðýný ifade etti.
- MISIR'DAKÝ TÜRK YATIRIMLARI
Türkiye'nin Mýsýr'daki yatýrýmlarýnýn 3 milyar dolara ulaþtýðýný belirten Hatip, ülkedeki Türk yatýrýmlarýnýn hýzla arttýðýný vurguladý.
Hatip, Türk yatýrýmlarýnýn sadece tekstil sektöründe 50 binden fazla Mýsýrlýya istihdam saðladýðýný dile getirdi.
Türk yatýrýmlarýnýn artmasýnýn, Mýsýr'ýn küresel ihracatýna büyük katký saðladýðýný belirten Hatip, "Mýsýr'daki Türk yatýrýmcýlarýn çoðu Türkiye'den ürün ithal ediyor. Bu da karþýlýklý faydayý gözler önüne seriyor." diye konuþtu.
Hatip, Mýsýr hükümetinin, Türk yatýrýmcýlarý desteklemek amacýyla Yatýrým ve Serbest Bölgeler Genel Ýdaresi bünyesinde özel bir birim kuracaðýný da duyurdu.
- AFRÝKA'DA ÝÞBÝRLÝÐÝ
Hatip, Mýsýr ile Türkiye arasýndaki iþbirliðini artýrmak için Afrika'da "geniþ bir alan" olduðunu vurguladý.
Ýnþaat þirketlerinin Afrika'da birlikte çalýþabileceðini ifade eden Hatip, Mýsýr'ýn Türk ürünlerinin Afrika pazarýna ulaþmasý için lojistik bir merkez olabileceðini kaydetti.
Hatip, Afrika ülkelerinin gümrüksüz ticaret yapabilmesini amaçlayan Afrika Kýtasal Serbest Ticaret Anlaþmasýnýn (AfCFTA) tamamen uygulanýr hale gelmesinden sonra bölgedeki ticaret ve yatýrým fýrsatlarýnýn artacaðýna dikkati çekti.
Mýsýr Cumhurbaþkaný Abdulfettah El Sisi, Türkiye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn þubatta Mýsýr'ýn baþkenti Kahire'ye yaptýðý ziyaretin ardýndan eylülde Ankara'ya gelmiþti.
Ziyaret sýrasýnda iki lider, özellikle ticaret ve yatýrým alanlarýnda ikili iþbirliðini geliþtirmeye yönelik 17 yeni anlaþma imzalamýþtý. Ýki lider ayrýca, Türkiye ve Mýsýr arasýnda Yüksek Düzeyli Stratejik Ýþbirliði Konseyi'nin ilk toplantýsý için ortak bir bildiri imzalamýþtý.