Tuz Gölü Yer Altý Doðal Gaz Depolama Tesisi'nde incelemelerde bulunan Bakan Bayraktar, Türkiye'nin 2028'de yaklaþýk 12 milyar metreküplük doðal gaz depolama kapasitesinin olacaðýný açýkladý. Bayraktar ayrýca Türkiye'yi bir doðal gaz merkezi haline getireceklerini bildirdi.
Bayraktar ile beraberindekiler, 1 Mayýs Emek ve Dayanýþma Günü programý kapsamýnda Tuz Gölü Doðal Gaz Yeraltý Depolama Tesisi'ndeki iþçileri ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldý.
Tesis gezisinin ardýndan Bayraktar, gazetecilere, doðal gaz merkezi veya ticaret merkezi olmanýn en önemli þartlardan birinin güçlü bir altyapý olduðunu söyledi.
Türkiye'nin, Avrupa'nýn en büyük dördüncü doðal gaz piyasasýna sahip olduðuna dikkati çeken Bayraktar, þöyle konuþtu:
"Yani kendi iç pazarýnýzýn çok kuvvetli olmasý lazým. Bizim doðal gaz tüketimimiz 860 yerleþim yerinde, 200'ün üzerinde organize sanayi bölgesinde var. Dolayýsýyla sizin güçlü bir talep ve tüketim tarafýnýzýn olmasý lazým. Dolayýsýyla bütün bu altyapýyý kurguladýðýnýz zaman ve tabii ki bir de civar ülkelerle bölgede baðlantýlarýnýzýn olmasý lazým. Bizim hem Bulgaristan hem de Yunanistan üzerinden Avrupa tüketim noktasýna eriþimimiz söz konusu. Biz bu anlamda bu çalýþmalarý yürütüyoruz. Yani kendi gazýmýzý artýk üretiyoruz ve bunu daha da artýracaðýz. Bütün bu artan gaz kaynaklarýyla tedarik noktalarýyla biz artýk Avrupa'nýn da bir gaz saðlayýcýsý ülkesi durumuna gelmiþ durumdayýz. Romanya'yla, Macaristan'la, Bulgaristan'la çok yakýn bir zamanda Sýrbistan'la da yani kendimizi artýk komþu sýnýrdaþ olmadýðýmýz ülkelerle de doðal gaz ticaret anlaþmalarýný yapýyoruz, hayata geçiriyoruz."
Bayraktar, Tuz Gölü Doðal Gaz Yeraltý Depolama Tesisi'nin 1,2 milyar metreküplük mevcut kapasitesi olduðunu hatýrlattý.
Bu kapasiteyi ilk etapta 3,5 milyar metreküpe çýkartacaklarýný vurgulayan Bayraktar, þöyle devam etti:
"Hemen akabinde de 1,9 milyar metreküplük ilaveyle 5,4 milyar metreküpe çýkarmayý hedefliyoruz, önümüzdeki 4 yýlda yapacaðýmýz yatýrýmlarla. Silivri'yi de 6 milyar metreküpe çýkarmayý hedefliyoruz. Dolayýsýyla onu da ilave ettiðimizde Türkiye'nin 2028'de yaklaþýk 12 milyar metreküplük doðal gaz depolama kapasitesi olacak. Bu da tüketimimizin yüzde 20'sini açýkçasý depolayabileceðimiz anlamýna geliyor. Buradaki deponun sadece mevcut kapasitesi deðil, günlük gaz besleme kapasitesi de önemli Tuz Gölü, þu anda 40 milyon metreküp. Kapasite artýrýmýyla birlikte 80 milyon metreküpe ulaþacak. Silivri'de de 80'leri bulacaðýz yani 160 milyon metreküp günlük kapasiteden bahsediyorum. Buna Karadeniz gazýnýn ilk etapta 10 milyon metreküpünü de ilave ettiðinizde 170 milyon metreküpü bulursunuz. En soðuk kýþ gününde bizim evlerde kullandýðýmýz gazý sadece depolarýmýzdan ve kendi ürettiðimiz Karadeniz'deki gazdan saðlayabilecek altyapýya Türkiye sahip olacak."
Bayraktar, Türkiye'nin doðal gaz arz güvenliði için Tuz Gölü'ndeki bu tesisin çok önemli olduðunu ifade etti.
Türkiye'nin artan üretimi, ihracatý ve büyüyen ekonomisi kapsamýnda doðal gaz talebinin artmaya devam ettiðini belirten Bayraktar, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Türkiye yaklaþýk 51 milyar metreküplük yýllýk tüketimiyle Avrupa'nýn en büyük dördüncü doðal gaz ülkesi. Doðal gaz tedariki noktasýnda Türkiye çok uzun yýllar neredeyse kullandýðý doðal gazýn tamamýný ithalat yoluyla karþýlýyordu. Hem boru hatlarý hem sývý enerjiyi alabilecek altyapý yatýrýmlarýmýzý gerçekleþtirdik. Bunun ötesinde depolama yatýrýmlarý yaptýk. Ýþte en önemli projelerimizden bir tanesi þu anda içinde olduðumuz yer altý doðal gaz depolama projesi. Burada da hem kapasite artýþý, ikinci faz, ve üçüncü faz projeleri var. Türkiye'nin doðal gaz depolama kapasitesini artýrmayý ve doðal gazdaki arz güvenliðimizi daha güçlü hale getirmeyi hedefliyoruz. Bir de þimdi kendi doðal gazýmýzý üretir hale geldik. Bugün itibarýyla üretimimiz yaklaþýk 4,6 metreküpü buldu, 1,8 milyon hanenin doðal gazýný biz kendimiz karþýlar hale geldik. Bunu da inþallah artýrmayý hedefliyoruz. Ýlk etapta 2025 yýlýnýn ilk çeyreðinde inþallah 10 milyon metreküpe ulaþmýþ olacaðýz."
Bayraktar, bugün itibarýyla Türkiye'nin yaklaþýk 5,8 milyar metreküp gazýný depoladýðýný, 2028'e geldiðinde kullandýðý doðal gazýn yüzde 20'sini depolar hale geleceðini kaydetti.
Tuz Gölü'nde, çok büyük bir depolama potansiyelinin olduðuna dikkati çeken Bayraktar, "Türkiye'nin doðal gaz ihtiyacýnýn yüzde 50'sini depolayabilecek altyapýya sahip olabiliriz. Bu yatýrýmlarý yapmayý da hedefliyoruz. Bütün bunlar kendi üretimimiz, farklý kaynaklardan doðal gazý almamýzla beraber Türkiye'yi bir doðal gaz merkezi haline getireceðiz." diye konuþtu.