Ýlk olacak! Milli çip, BAE yolcusu
ABONE OL

YONGATEK Microelectronics, 2014 yýlýnda Türkiye'nin çip tasarým ve üretim merkezi olma misyonuyla kuruldu. Þirket halen mikroelektronik alanýnda mikrodenetleyici ÇENTÝK, video iþleme çipi KIRMIK ve donaným olarak programlanabilir çip SAKA gibi üç ana proje yürütüyor.

AA muhabirinin aldýðý bilgiye göre, mikrodenetleyici olarak anýlan çipler için Türkiye'nin sahip olduðu yüksek potansiyelden hareket eden YONGATEK, ÇENTÝK ismiyle bu alandaki ilk ürün serisini oluþturdu.

Yurt dýþýndan alýnan sipariþ doðrultusunda ilk parti üretimi tamamlanan ve paketleme aþamasýnda olan ÇENTÝK, yakýn zamanda Dubai merkezli kullanýcýya sunulacak. ÇENTÝK böylece ilk göreviyle ihracat baþarýsýna da ulaþacak.

- BEYAZ EÞYALARA MÝLLÝ ÇÝP

Türkiye'de beyaz eþya sektörünün öncü firmalarýndan biriyle anlaþmaya varan YONGATEK, ÇENTÝK ile çamaþýr makinasý, bulaþýk makinasý ve buzdolabýnda kullanýlan yabancý ürünün yerini alacak.

Görece daha ucuz ve basit olan, beyaz eþya ve robotik uygulamalarda tercih edilen bu çip türü yüksek adetlerde tüketiliyor.

YONGATEK, beyaz eþya üreticisiyle yaptýðý anlaþma kapsamýnda yýlda yaklaþýk 25 milyon adet ÇENTÝK teslimatý yapacak. Ýki Türk þirketinin anlaþmasý doðrultusunda milli çip tasarým ve üretiminde ilk kez bu rakamlara çýkýlacak.

Çiplerin tasarýmý tümüyle YONGATEK tarafýndan yapýlacak ve baþlangýçta 100'lerle ifade edilen prototip üretimler gerçekleþtirilecek.

Üretim faaliyeti Avrupa'nýn önde gelen mikroelektronik araþtýrma merkezi IMEC üzerinden Tayvan'daki TSMC'de yürütülecek. Üretime yönelik tüm anlaþmalar da yapýldý. Üretimi tamamlanacak çipler YONGATEK ve kullanýcý firma tarafýndan test edilecek. Numune ürünlere konulacak çiplerle saha testleri gerçekleþtirilecek.

Testlerin ardýndan oluþturulacak Üretim Yürütme Sistemi için gerekli maliyet ve yatýrýmlar için de taraflar anlaþmaya vardý. Üretimlerin ardýndan belirlenen hedef fiyatlarla çiplerin teslimatý yapýlacak. Seri üretimden çýkan ÇENTÝK çipinin 2025 sonunda beyaz eþyalarda yerini almasý hedefleniyor.

- ROBOTÝK, OTOMOTÝV VE IOT'DE DE KULLANILABÝLECEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlýðýnýn Rekabet Öncesi Ýþbirliði Projeleri kapsamýndaki desteklenen projeye iliþkin bakanlýk bünyesinde yürütülen deðerlendirmelerde de son aþamaya gelindi.

ÇENTÝK, ayrýca yurt içinde ve dýþýnda robotik, otomotiv ve IoT (nesnelerin interneti) alanlarýnda kullanýlabilecek temel bir ürün ihtiyacýný karþýlayacak.

Mikrodenetleyici ve mikroiþlemciler lisansa tabi ARM tabanlý veya RISC-V denilen açýk kaynak kodlu, tüm dünyada trend olan mimarilerde üretiliyor. RISC-V tabanlý olarak tasarlanan ÇENTÝK'te, açýk kaynaklardan edinilmiþ ve geliþtirilmiþ mimariler kullanýlýyor. IoT alanýnda ARM tabanlý mimariler kullanýlarak ürün yelpazesinin geniþletilmesi hedefleniyor.