Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý, enerjide son 1 yýlda kaynak çeþitliliðini artýrmak ve ithalatý azaltmaya yönelik geliþmelerin yaný sýra petrol, doðal gaz ve nükleer enerji alanýnda birçok ilklerin yaþandýðýný belirterek, "Enerjide Tam Baðýmsýz Türkiye vizyonuyla yer altý ve yer üstü kaynaklarýnýn ekonomiye kazandýrýlmasý için çalýþmalar devam ediyor." ifadesini kullandý.
Bakanlýktan yapýlan açýklamada, enerjide son 1 yýl deðerlendirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar'ýn 28 Mayýs 2023'te yapýlan Cumhurbaþkanlýðý seçiminin ardýndan 3 Haziran 2023'te yeni belirlenen kabinede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný olarak görevlendirildiði anýmsatýldý.
Son bir yýlda enerji talebini karþýlamak amacýyla kaynak çeþitlendirmesine gidildiði ifade edilen açýklamada, ithalatý azaltma ve arz güvenliðini saðlamaya yönelik adýmlar atýldýðý ve net sýfýr emisyon hedefi doðrultusunda rekabet gücünü artýracak hamleler gerçekleþtirildiði belirtildi.
Açýklamada, Türkiye'nin enerji arz güvenliðinde önemli rol oynayan Sakarya Gaz Sahasý'nda üretime odaklý çalýþmalar yürütüldüðüne iþaret edilerek, "Filyos'ta günlük doðal gaz üretimi 5,1 milyon metreküpü aþtý. Böylece 2 milyon hanenin doðal gaz ihtiyacý Sakarya Gaz Sahasý'ndan karþýlanabilecek duruma gelindi. Yeni keþifler için Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 ve Göktepe-2 kuyularýnda sondaj çalýþmasýna baþladý. Karadeniz gazý iþleme alýndýktan sonra ilk ay ýsýnma dahil ücretsiz, bir yýl boyunca ise 25 metreküp ücretsiz olarak vatandaþýn hizmetine sunuldu. Karadeniz gazýyla bir yýl boyunca toplamda 87 milyar liralýk devlet desteðiyle doðal gaz bedeli vatandaþýn faturasýna yansýmamýþ oldu." bilgisi verildi.
Enerjide son bir yýlda kaynak çeþitliliðini artýrmak ve ithalatý azaltmaya yönelik geliþmelerin yaný sýra petrol, doðal gaz ve nükleer enerji alanýnda birçok ilklerin yaþandýðý belirtilen açýklamada, "Enerjide Tam Baðýmsýz Türkiye vizyonuyla yer altý ve yer üstü kaynaklarýnýn ekonomiye kazandýrýlmasý için çalýþmalar devam ediyor." ifadesi kullanýldý.
Petrolün merkez üssü haline gelen Þýrnak'ýn Gabar bölgesinde Cumhuriyet tarihinin üretim rekorunun kýrýldýðýna dikkatin çekildiði açýklamada, "Açýlan 37 kuyudan günlük 48 bin 380 varilin üzerinde petrol üretilmeye baþlandý. Yýl sonuna kadar günlük 100 bin varil üretim hedefiyle çalýþmalar tüm hýzýyla devam ediyor." denildi.
Açýklamada, tam kapasite devreye girdiðinde Türkiye'nin elektrik ihtiyacýnýn yüzde 10'unu tek baþýna karþýlamasý öngörülen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin birinci reaktörünün inþaatýnýn yüzde 90 oranýnda tamamlandýðý ve reaktörde mekanik testler yapýlmaya baþlandýðý ifade edildi.
Doðal gaz ticaret merkezi olma hedefi doðrultusunda atýlan adýmlara da deðinilen açýklamada, Türkiye'den Bulgaristan, Macaristan ve Romanya'ya gaz ihracatýna baþlandýðý ve böylelikle Türkiye'nin ilk kez sýnýr komþusu olmayan iki Avrupa ülkesine doðal gaz ihraç ettiði belirtildi.
Açýklamada, Iðdýr-Nahçývan doðal gaz hattýnýn temelinin atýldýðý anýmsatýlarak þunlar kaydedildi:
"Kýþ aylarýnda tamamlanmasý planlanan hat, Nahçývan'ýn 500 milyon metreküplük yýllýk doðal gaz ihtiyacýný Türkiye üzerinden karþýlayacak. Boru Hatlarý ile Petrol Taþýma AÞ (BOTAÞ) ve ABD'li þirket ExxonMobil arasýnda uzun vadeli LNG ticaretine iliþkin mutabakata varýldý. Azerbaycan ile doðal gaz alanýnda yeni bir iþbirliði anlaþmasý imzalandý. Doðal gaz tedarik anlaþmasý, 2030 sonuna kadar uzatýldý. Türkmenistan gazýnýn Ýran, Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye ulaþtýrýlmasý konusunda anlaþýldý. TANAP ve Bakü-Tiflis-Erzurum Doðal Gaz Boru Hattý'nýn kapasitelerinin artýrýlmasý ve Avrupa ülkelerine daha fazla gaz iletilebilmesi için ortak çalýþma kararý alýndý."
Açýklamada, birçok ülkeyle enerji ve madencilik alanýndaki iliþkilerin güçlendirildiði, bu kapsamda Cezayir, Ýran, Irak, Japonya, Venezuela, ABD, Azerbaycan, Gürcistan ve Çin ile önemli iþbirlikleri tesis edildiði belirtildi.