IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun ekim sayýsýný, "Politika Deðiþikliði, Artan Tehditler" baþlýðýyla yayýmladý.
Küresel ekonomik büyümenin istikrarlý ancak zayýf kalacaðýnýn öngörüldüðü aktarýlan raporda, küresel ekonomik büyüme tahminin bu yýl ve gelecek yýl için yüzde 3,2 olduðu kaydedildi.
IMF, temmuz ayýndaki tahminlerinde dünya ekonomisinin bu yýl yüzde 3,2 ve gelecek yýl yüzde 3,3 büyüyeceðini öngörmüþtü.
Raporda, beþ yýl sonraki küresel ekonomik büyüme beklentisinin yüzde 3,1 ile Kovid-19 salgýný öncesi ortalamaya kýyasla "vasat" kalmaya devam ettiði bildirilerek, nüfusun yaþlanmasý ve zayýf verimlilik gibi kalýcý yapýsal engellerin birçok ekonomide potansiyel büyümeyi engellediði ifade edildi.
IMF'nin raporunda, küresel görünüme yönelik risklerin, politika belirsizliðinin yüksek olduðu bir dönemde aþaðý yönlü eðilim gösterdiði vurgulandý.
Küresel enflasyondaki düþüþe de iþaret edilen raporda, 2022'nin üçüncü çeyreðinde yýllýk yüzde 9,4 ile zirve yapan manþet enflasyonun gelecek yýlýn sonunda yüzde 3,5'e düþeceðinin tahmin edildiði dile getirildi.
Raporda, küresel enflasyonla mücadelenin büyük ölçüde kazanýldýðý ancak bazý ülkelerde fiyat baskýlarýnýn devam ettiði belirtilerek, enflasyonun merkez bankalarýnýn hedeflerine yakýn seviyelere dönmesinin para politikasý, maliye politikasý ve yapýsal reformlarda üçlü deðiþimin önünü açtýðý aktarýldý.
Ülkelerin ekonomik büyüme tahminlerinin de paylaþýldýðý raporda, Türkiye ekonomisinin bu yýl yüzde 3 ve gelecek yýl yüzde 2,7 büyümesinin beklendiði ifade edildi.
IMF, temmuz ayýndaki tahminlerinde Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3,6 ve 2025'te yüzde 2,7 büyüyeceðini öngörmüþtü.
Raporda, Türkiye ekonomisi için enflasyon beklentileri ise bu yýl sonu için yüzde 43 ve 2025 yýl sonu için yüzde 24 olurken, iþsizlik tahmini 2024 için yüzde 9,3 ve 2025 için yüzde 9,9 olarak belirlendi.
ABD ekonomisine iliþkin büyüme beklentisinin 2024 yýlý için yüzde 2,6'dan yüzde 2,8'e yükseltildiðine dikkat çekilen raporda, ülke ekonomisinin gelecek yýla iliþkin büyüme tahmininin ise yüzde 1,9'dan yüzde 2,2'ye çýkarýldýðý aktarýldý.
Raporda, Avro Bölgesi ekonomisine iliþkin büyüme tahmininin ise bu yýl için yüzde 0,9'dan yüzde 0,8'e çekildiði ve 2025 yýlý için yüzde 1,5'ten yüzde 1,2'ye düþürüldüðü kaydedildi.
Avrupa'nýn önde gelen ekonomilerinden Almanya'nýn büyüme tahminin bu yýl için yüzde 0,2'den yüzde 0'a düþürüldüðü ve gelecek yýl için yüzde 1,3'ten yüzde 0,8'e indirildiði belirtilen raporda, Fransa ekonomisine iliþkin büyüme beklentisinin bu yýl için yüzde 0,9'dan yüzde 1,1'e çýkarýldýðý, gelecek yýl için ise yüzde 1,3'ten yüzde 1,1'e düþürüldüðü bildirildi.
Raporda, Ýtalya ekonomisine iliþkin büyüme tahmininin 2024 yýlý için yüzde 0,7'de sabit býrakýldýðý ve gelecek yýl için yüzde 0,9'dan yüzde 0,8'e indirildiði, Ýspanya ekonomisine iliþkin büyüme tahminin de bu yýl için yüzde 2,4'ten yüzde 2,9'a yükseltildiði ve gelecek yýl için yüzde 2,1 olarak korunduðu vurgulandý.
IMF raporunda, Ýngiltere ekonomisinin büyüme beklentisinin de bu yýl için yüzde 0,7'den yüzde 1,1'e yükseltildiði ifade edilirken, gelecek yýl için yüzde 1,5'te sabit tutulduðu aktarýldý. Japonya ekonomisinin büyüme tahmininin ise bu yýl için yüzde 0,7'den yüzde 0,3'e düþürüldüðüne, gelecek yýl için yüzde 1'den yüzde 1,1'e çýkarýldýðýna iþaret edildi.
Raporda, yükselen piyasalar ve geliþmekte olan ülke ekonomileri grubunda ise Çin ekonomisine iliþkin büyüme beklentisinin bu yýl için yüzde 5'ten yüzde 4,8'e düþürüldüðü, gelecek yýl için yüzde 4,5'te sabit býrakýldýðý belirtildi.
Hindistan ekonomisinin bu yýla dair büyüme beklentisinin yüzde 7 ve gelecek yýla iliþkin büyüme tahminin yüzde 6,5'te sabit tutulduðu aktarýlan raporda, Rusya ekonomisine iliþkin büyüme tahminin ise bu yýl için yüzde 3,2'den yüzde 3,6'ya yükseltildiði, gelecek yýl için yüzde 1,5'ten yüzde 1,3'e indirildiði kaydedildi.