IMF'den Türkiye açýklamasý! Dikkat çeken öneri
ABONE OL

Uluslararasý Para Fonu (IMF), Türkiye'de yetkililerin kademeli politika ayarlamasý çerçevesinde enflasyonun daha da düþmesinin beklendiðini bildirdi.

IMF'den yapýlan açýklamada, 27 Eylül'de Türkiye ile 4. madde konsültasyonunun tamamlandýðý belirtildi.

Açýklamada, geçen yýl boyunca ekonomi politikalarýnda yaþanan kararlý deðiþimin Türkiye'nin genel politika duruþunu sýkýlaþtýrdýðý ifade edildi.

Vergi ve harcama önlemlerinin mali ihtiyatý yeniden saðlama çabalarýný desteklediði belirtilen açýklamada, daha güçlü gelir politikalarýna olan baðlýlýðýn kredibiliteyi güçlendirdiði vurgulandý.

Açýklamada, politika dönüþünün ekonomik dengesizlikleri azalttýðý ve güveni yeniden canlandýrdýðý ifade edildi.

Sýkýlaþan finansal koþullarýn iç talep üzerinde baský oluþturmasýyla manþet enflasyonun düþtüðüne iþaret edilen açýklamada, piyasa duyarlýlýðýnýn yerli ve yabancý yatýrýmcýlarýn TL cinsinden varlýklara yönelmesiyle keskin bir þekilde iyileþtiði, düþük emtia fiyatlarý, canlý ihracat ve azalan altýn ithalatýnýn hem brüt hem de net rezerv pozisyonunda büyük bir iyileþmeyi destekleyerek cari hesabý güçlendirdiði deðerlendirmesinde bulunuldu.

Açýklamada, "Yetkililerin kademeli politika ayarlamasý çerçevesinde enflasyonun daha da düþmesi bekleniyor." ifadesi kullanýldý.

Beklentilere iliþkin risklerin önemli ve aþaðý yönlü olduðu belirtilen açýklamada, bunlar arasýnda beklenenden daha güçlü ücret ve fiyat ataleti, sermaye akýþlarýnýn tersine dönmesi, yükselen küresel enerji fiyatlarý ile týrmanan jeopolitik gerilimlerin yer aldýðý bildirildi.

Açýklamada, önemli finansal ve dýþ kýrýlganlýklarýn devam ettiði belirtilerek, enflasyonla mücadeleye yönelik kademeli yaklaþýmýn risklerin ortaya çýkabileceði süreyi uzattýðý ifade edildi.

- ENFLASYONLA MÜCADELEYÝ DESTEKLEMEK ÝÇÝN MALÝ KONSOLÝDASYON ÖNERÝSÝ

IMF Ýcra Direktörleri Kurulunun deðerlendirmelerine de yer verilen açýklamada, Türk yetkililer, makroekonomik dengesizlikleri ve riskleri önemli ölçüde azaltmaya yardýmcý olan 2023 ortasýndan bu yana kararlý politika sýkýlaþtýrmasý için takdir edildi.

Enflasyonist baskýlarýn hala yüksek olduðuna ve önemli aþaðý yönlü risklerin bulunduðuna iþaret edilen açýklamada, enflasyonist beklentilerin çýpalanmasý ve makroekonomik istikrarýn saðlanmasý için koordineli mali, parasal ve gelir politikalarýnýn uygulanmasý çaðrýsýnda bulunuldu.

Açýklamada, sürdürülebilir kamu borcu seviyelerine iþaret edilerek, enflasyonla mücadele çabalarýný desteklemek ve tamponlarý daha da güçlendirmek için daha büyük ve daha ön yüklemeli mali konsolidasyon önerildi.

Ücretlerin enflasyon beklentileri doðrultusunda belirlenmesine geçilmesinin enflasyonu önemli ölçüde düþürmeye yardýmcý olabileceði ifade edilen açýklamada, enflasyon hedef seviyelere yaklaþana kadar sýký, veriye baðlý para politikasýnýn sürdürülmesi çaðrýsý yapýldý.

Açýklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnýn enflasyonun düþürülmesi yolunun rayýnda kalmasýný saðlamak için gerekirse daha fazla sýkýlaþtýrmaya hazýr olmasý gerektiði kaydedildi.

Finansal istikrarý korumak için teyakkuz ve daha fazla reformun önemi vurgulanan açýklamada, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü gri listesinden çýkmasý takdir edildi.

Açýklamada, daha kapsayýcý, daha yeþil ve daha yüksek orta vadeli büyüme elde etmek için yapýsal reformlarýn ilerletilmesi çaðrýsý yapýldý.

- ENFLASYONUN 2025'TE YÜZDE 24'E DÜÞECEÐÝ TAHMÝN EDÝLÝYOR

Ekonomik tahminlere de yer verilen açýklamada, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3, 2025'te yüzde 2,7, 2026'da yüzde 3,2, 2027'de yüzde 3,4, 2028'de yüzde 3,7 ve 2029'da yüzde 3,9 büyümesinin beklendiði belirtildi.

Ýþsizlik oranýnýn gelecek yýl bir miktar artýþtan sonra kademeli olarak düþeceði, bu yýl yüzde 9,3, 2025'te yüzde 9,9 ve takip eden yýllarda gerileyerek 2029'da yüzde 9,2 olacaðýnýn öngörüldüðü ifade edildi.

Yýl sonu enflasyon beklentisinin de bu yýl için yüzde 43, 2025'te yüzde 24, 2026'da yüzde 17,2, 2027'de yüzde 15,3 ve 2028 ile 2029'da yüzde 15 olduðu belirtilen açýklamada, cari açýðýn gayrisafi yurt içi hasýlaya oranýnýn bu yýl yüzde 2,2 olacaðýnýn, 2029'da yüzde 1,9'a gerileyeceðinin tahmin edildiði bildirildi.

Iþýkhan'dan "Asgari ücret" açýklamasý

Türkiye yeni bir müttefik kazanýyor! TDT'ye katýlýmlarý an meselesi

Yusufeli Barajý'nýn ülke ekonomisine yýllýk katkýsý 6 milyar lira