IMF'den 'yapay zeka' vurgusu: Dünya ekonomisi için dönüþtürücü bir potansiyele sahip
ABONE OL

Georgieva, bu yýl "Yapay Zeka'nýn Ekonomi Üzerindeki Etkilerinin Ölçülmesi" temasýyla düzenlenen IMF Ýstatistik Forumu'nun açýlýþýnda konuþtu.

Üretken yapay zekanýn laboratuvardan çýkýp internet eriþimi olan herkesin kullanabileceði bir araç haline gelmesinin üstünden sadece 2 yýl geçtiðine iþaret eden Georgieva, "Yeni ve dünyayý deðiþtirecek bir þeyin hala heyecanýný hissediyoruz." dedi.

"HÜKÜMETLERÝN, ÖZEL SEKTÖRÜN VE SÝVÝL TOPLUMUN KOORDÝNELÝ EYLEMLERÝNE ÝHTÝYACIMIZ VAR"

Georgieva, ayný zamanda bu teknolojinin olasý zararlarý konusunda endiþeli olduklarýný belirterek þunlarý ifade etti:

"Yapay zeka, büyümeyi ve verimliliði artýrma konusunda büyük bir potansiyele sahip. Örneðin çaðrý merkezleri, yeni ve düþük vasýflý çalýþanlar arasýnda yüzde 34'lük verimlilik artýþý bildirdi. Ancak yapay zeka ayný zamanda iþ gücü ve finans piyasalarýný da bozabilir. Ayrýca ülke içinde ve ülkeler arasýnda eþitsizliði derinleþtirebilir ve pek çoðunun zaten çok kutuplaþmýþ olduðu bir dönemde toplumlarý istikrarsýzlaþtýrabilir. Yapay zekayý kapsayýcý ekonomik büyümeyi artýran bir iyilik gücü haline getirmek için hükümetlerin, özel sektörün ve sivil toplumun uyumlu ve koordineli eylemlerine ihtiyacýmýz var."

Politika yapýcýlarýn daha iyi veri ve analizlerle daha iyi kararlar alabileceðini, bir kriz anýnda daha hýzlý tepki verebileceðini ve nihayetinde kapsayýcý büyümeyi destekleyen politikalar tasarlayabileceðini dile getiren Georgieva, "Yapay zeka, dünya ekonomisi ve bizim iþimiz için dönüþtürücü bir potansiyele sahip, eðer onu nasýl ölçeceðimizi ve iyi kullanacaðýmýzý bulabilirsek." diye konuþtu.

"YAPAY ZEKANIN SONUÇLARINI ANLAMAK ÝÇÝN ETKÝSÝNÝ ÖLÇMEMÝZ GEREKÝYOR"

IMF Baþ Ýstatistikçi, Veri Sorumlusu ve Ýstatistik Departmaný Direktörü Bert Kroese de dünyayý dönüþtürdüðü için yapay zekanýn ekonomik etkisinin ölçülmesinin önemli olduðunu belirtti.

Kroese, yapay zekanýn sonuçlarýný anlamak için iþ gücü piyasalarý, verimlilik, firma dinamikleri, inovasyona yatýrým gibi birçok boyuttaki ve profesyonel hizmetler, eðitim, saðlýk hizmetleri, kamu sektörü gibi birden fazla sektördeki etkisinin ölçülmesi gerektiðini ifade etti.

Kroese, yapay zeka ekonomisini ölçmenin yeni veya güncellenmiþ istatistiksel çerçeveler gerektirebileceðini kaydetti.