Bakan Kacýr ve EBRD Baþkaný Odile Renaud-Basso'nun katýlýmýyla, JW Marriott Otel'de "TIDIP Ortak Beyanname Ýmza Töreni" gerçekleþtirildi.
Kacýr, burada yaptýðý konuþmada, iklim deðiþikliðinin olumsuz etkilerine dikkati çekerek, gelecek nesillere yaþanabilir bir dünya býrakmak adýna etkili politikalar izlemek, iddialý hedefler belirlemek ve uygulanabilir çözümler üretmek mecburiyetinde olduklarýný anlattý.
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn vizyonuyla dýþ politikada "daha adil bir dünya mümkündür" anlayýþýný benimsediklerine iþaret eden Kacýr, geliþmiþ ülkelerin Sanayi Devrimi'nden bu yana neden olduðu karbon salýmýnýn bedelinin geliþmekte olan ülkeler ve hatta en az geliþmiþ ülkeler tarafýndan ödenmesini öngören çözüm modellerini kabul etmediklerini dile getirdi.
Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde, doðal kaynaklarýn sürdürülebilir kullanýmýndan taviz vermeden, ülkenin sanayileþme ve kalkýnmasýný esas alan bir ekonomik modeli 22 yýldýr uyguladýklarýný belirten Kacýr, "Sayýn Emine Erdoðan Hanýmefendi öncüllüðünde ortaya koyulan 'Sýfýr Atýk' gibi projelerle uluslararasý çevre giriþimlerinin hayata geçirilmesine liderlik ediyoruz. Paris Anlaþmasý'ný onayladýk. Avrupa Yeþil Mutabakatý ve Sýnýrda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasý'nýn Avrupa deðer zincirlerinin önemli bir parçasý konumundaki Türk sanayisi için bir tehdit deðil aksine yeþil dönüþüm için önemli bir fýrsat penceresi olduðu yaklaþýmýyla hareket ediyoruz." dedi.
- "70 MÝLYAR DOLARIN ÜZERÝNDE YATIRIM ÝHTÝYACI ÖNGÖRÜYORUZ"
Kacýr, Bakanlýk olarak hayata geçirdikleri programlarla, sanayinin yatýrým ve teknoloji geliþtirme ihtiyaçlarýný adresleyen ve yeþil dönüþüm yolculuðunda sanayicilerin yanýnda yer alan bir yaklaþým sergilediklerini söyledi.
Bu doðrultuda EBRD ile iþbirliði içinde "Düþük Karbon Yol Haritalarý Projesi"ni uygulamaya koyduklarýný ifade eden Kacýr, þunlarý kaydetti:
"Sýnýrda Karbon Düzenleme Mekanizmasý'na tabi olan çelik, alüminyum, gübre ve çimento sektörlerine odaklanan projede, bu sektörlerin yeþil dönüþümüyle karbon emisyonu azaltýmý için ihtiyaç duyduklarý teknolojileri, yatýrým miktarlarýný ve politika adýmlarýný belirledik. Ülkemizin 2053'e kadar net sýfýr emisyon hedefine ulaþabilmesi için çelik sektöründe 31 milyar dolar, çimento sektöründe 30 milyar dolar, alüminyum ve gübre sektörlerinin her birinde 5 milyar dolar, toplamda da 70 milyar dolarýn üzerinde yatýrým ihtiyacý öngörüyoruz. Yatýrým ihtiyacýnýn niteliði ve büyüklüðü itibarýyla Türk sanayisi ile uluslararasý finans kuruluþlarýnýn net sýfýr emisyon hedefine yönelik çabalarýný birleþtirmek ve bu kuruluþlarýn finansal kaynaklarý, uzmanlýklarý ve bilgi birikiminden istifade eden çalýþma modellerini oluþturmayý ve hayata geçirmeyi, sanayimizin yeþil dönüþümü baþarýyla gerçekleþtirmesinin anahtarý olarak görüyoruz."
- KAPSAMLI BÝR MEKANÝZMA KURULACAK
Kacýr, TIDIP Ortak Deklarasyonu'nu da bu baðlamda önemli bir dönüm noktasý olarak deðerlendirdiklerini belirtti.
Bakan Kacýr, Bakanlýðýn ilk etapta EBRD, Uluslararasý Ýmar ve Kalkýnma Bankasý (IBRD) ve Uluslararasý Finans Kurumu (IFC) iþbirliðinde oluþturduðu platform hakkýnda þunlarý söyledi:
"Düþük Karbon Yol Haritalarý kapsamýnda belirlenen yeþil dönüþüm yatýrýmlarý için 360 derece çözüm sunan kapsamlý bir mekanizmanýn kurulmasýný ve diðer uluslararasý finans kuruluþlarý ve çok taraflý kalkýnma bankalarýnýn da kýsa süre içerisinde platforma dahil olarak bu yapýyý hýzla güçlendirmesini hedefliyoruz. Yatýrým platformunun yönetiþimi için Bakanlýðýmýz baþkanlýðýnda ihdas edeceðimiz yönlendirme komitesine; ilgili diðer tüm kamu kurumlarýmýzý, uluslararasý finans kuruluþlarýný, bu alanda yetkin uluslararasý örgütleri, yerel finans kuruluþlarýný, sektör çatý kuruluþlarýný ve AR-GE kuruluþlarýný dahil etmeyi planlýyoruz. Komitenin bu geniþ yapýsýyla strateji belirleme, ortaklar arasýnda koordinasyon saðlama ve politika uyumlaþtýrma misyonlarýna önemli katkýlar sunacaðýna inanýyoruz."
Kuracaklarý platformun 4 temel önceliði bulunduðunu dile getiren Kacýr, þöyle devam etti:
"Birincisi, sanayimizin uluslararasý finansmana eriþimini temin ederek yeþil dönüþüm yatýrýmlarýný hýzlandýrmak. Bu platform aracýlýðýyla kamu kurumlarýný, uluslararasý finans kuruluþlarýný, bankalarý ve sanayi paydaþlarýný bir araya getirerek, öncelikli 4 sektörde karbonsuzlaþtýrmayý saðlayacak yatýrýmlara, 2030'a kadar 5 milyar avro finansman saðlanmasýný amaçlýyoruz. Önümüzdeki dönemde yeni paydaþlarýn platforma dahil olmasýný saðlayarak bu rakamý daha yukarýlara çýkarmayý planlýyoruz. Öngörümüz, sanayimizin, bu finansman mekanizmasý sayesinde gerçekleþtirilecek yatýrýmlarla, yýlda 20 milyon ton yani ülkemizde bir yýlda gerçekleþtirilen karbon emisyonunun yüzde 3,6'sý oranýnda karbon azaltýmý gerçekleþtirmesidir."
- TEKNÝK YARDIM MEKANÝZMALARI HAYATA GEÇÝRÝLECEK
Programýn sektörel kapsamý geniþletmeyi amaçladýðýný da vurgulayan Kacýr, "Baþlangýçta çelik, çimento, alüminyum ve gübre sektörlerini hedef olarak belirleyen programýn odaðýna cam, seramik ve döküm gibi yeþil dönüþümde önemli rol oynayan diðer sektörleri de alacaðýz. EBRD ve diðer paydaþlarla birlikte, TIDIP'e dahil etmeyi planladýðýmýz sektörler için düþük karbon yol haritalarý geliþtirmek planlamamýzýn öncelikleri arasýnda." diye konuþtu.
Üçüncü hedeflerinin ise platformun, yürüttükleri diðer iklim finansmaný ve yeþil dönüþüm programlarýyla tamamlayýcýlýðýný saðlamak olduðunu belirten Kacýr, þu ifadeleri kullandý:
"Dünya Bankasý iþbirliðiyle yürüttüðümüz 'Türkiye Yeþil Sanayi Projesi' ve 'Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi' ile toplam 700 milyon dolardan fazla finansmaný, sanayicilerimize, KOBÝ'lerimize ve yeþil teknoloji geliþtiren giriþimlerine sunuyoruz. Bakanlýðýmýz uhdesinde ulusal kaynaklarla yürüttüðümüz Yeþil Dönüþüm Destek Programý'mýzla da yeþil dönüþüm ihtiyaçlarýný belirli bir yol haritasý doðrultusunda tayin eden iþletmelerin yeþil dönüþüm yatýrýmlarýný öncelikli yatýrým teþviklerimizle destekliyoruz. Önümüzdeki dönemde TIDIP ile yüksek sinerji oluþturacak yeni finansman kaynaklarýný sanayicilerimizin eriþimine sunacaðýz. Son hedefimiz platformu destekleyecek teknik yardým mekanizmalarýný hayata geçirmek. Teknik yardým mekanizmamýz, 'platform tabanlý danýþmanlýk' ve 'proje tabanlý danýþmanlýk' þeklinde 2 ana bileþenden oluþmaktadýr. TIDIP paydaþlarý, sanayimize ve Bakanlýðýmýza gerekli izleme ve deðerlendirme çerçevesi ile teþvik mekanizmalarýnýn geliþtirilmesi için danýþmanlýk saðlayacak. Düþük karbon yol haritalarýnýn, yatýrým planlarýnýn ve yeþil finans stratejilerinin geliþtirilmesi için proje bazlý iþbirlikleri oluþturacak. Platformu, ülkemiz sanayisini 2053 net sýfýr emisyon hedeflerimize yaklaþtýracak tarihi bir adým olarak görüyoruz. Bakanlýk olarak, platformun en yüksek potansiyeline ulaþmasýný saðlamak için gerekli destek ve kaynaklarý her zaman sunacaðýz."
Konuþmalarýn ardýndan platform için imza töreni gerçekleþtirildi.