Türkiye'den talep ettiler: Ata topraðýnda ÝHA üretilecek
ABONE OL

Ýsmail Demir, Gebze Teknik Üniversitesi 2022-2023 Akademik Yýlý Açýlýþ Töreni'ne katýldý.

Tören öncesinde basýn açýklamasýnda bulunan Demir, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn beraberindeki heyetle gerçekleþtirdiði Kazakistan ziyaretinden belirli görüþmeler yapmýþ olarak geldiklerini, özellikle savunma sanayisi konularýnda belirli giriþimlerin olduðunu söyledi.

TÜRKÝYE VE KAZAKÝSTAN BÝRLÝKTE ÜRETECEK

Kara araçlarý, insansýz hava araçlarý, silah kuleleri konularýnda ve ayný zamanda uydu ve uzay konularýnda da belirli temaslarýnýn olduðunu aktaran Demir, "Orada, Dijital Geliþim, Ýnovasyon, Uzay Havacýlýk Teknoloji Bakanlýðýyla beraber onlarýn uydu test merkezlerini ziyaret ettik ve bir mutabakat zaptý imzaladýk. Uydu üretimi, geliþtirilmesi ve fýrlatma konularýnda iþ birliði yapmak üzere, iki ülkede geliþtirilecek veya üretilecek uydularýn beraber yapýlmasý ile ilgili olarak Kazakistan'da yapýlacak Kazaksat-3 uydusu özelinde de hýzlý bir iþ birliðine gidiyor olacaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "ÝÞ BÝRLÝKLERÝ VE TESÝSLER KURMAKLA ÝLGÝLÝ MUHTELÝF GELÝÞMELER OLACAK"

Ýsmail Demir, ASELSAN'ýn Kazakistan'da bir ortaklýðý olduðunu ve çeþitli yapýlanmalarýn devamýnýn talep edildiðini belirterek, þunlarý kaydetti:

"ANKA sipariþleri vardý, 3 tane ANKA þu an teslimatý bekliyor. Yine ANKA ile ilgili 30 adet sipariþ üzerine bir üretim tesisi kurulmasý konusu da þu anda görüþülüyor. Teknoloji içeren ve o ülkede belirli faaliyetlerinin baþlatýldýðý veya ürün alýmý taleplerinin olduðu konularda gerek ortak þirketler oluþturma, gerek üretim hattý kurma, gerekse doðrudan satýþ, hem araþtýrma anlamýnda hem de üretim anlamýnda iþ birlikleri ve tesisler kurmakla ilgili muhtelif geliþmeler olacak.

Bütün dost ve kardeþ ülkelere, üretim yapma, gereðinde tesis kurma ve belirli alanlarda ortak ürünler çýkartma konusunda açýk tekliflerde bulunuyoruz. Zaten ürünlerimizi gayet iyi biliyorlar. Çeþitli safhalarda testlerini yapmýþ oluyorlar veya þirketlerimizi ziyaret ediyorlar. Orada belirli bir bilgi birikimine sahip olduktan sonra büyük ilgi oluþmaya baþlýyor. Bu ilgi de yavaþ yavaþ netice vermeye baþlýyor."