Evde bilgisayar kullanımının hızla artması ile sayıları her geçen gün azalan internet kafeler, yeni gelir kapısı olarak ‘e-devlet kapısı’nı buldu. Hastane randevularını akıl almaz yöntemlerle ele geçiren bazı fırsatçı internet kafe sahiplerinin, günlerce randevu almak için telefon başında bekleyen yüz binlerce vatandaşın hakkını gasp ederek, bu randevuları para karşılığında sattığı ortaya çıktı. Hastane randevularını ellerinde bulundurdukları farklı T.C kimlik numaraları ile ‘muayeneye gidecekmiş gibi’ alan bu fırsatçılar, elde ettikleri gün ve saatteki randevuları, vatandaşa 3 ila 5 lira karşılığında satıyor. İnternet kafeler bu yolla vurgun yaparken bir yandan da sisteme girildiğinde randevular dolu gözüktüğü için vatandaşın hakkını da gaspediyor. Bu tür internet kafelere bugün istanbul’un birçok yerinde rastlamak mümkün. Vatandaşın en doğal hakkını yine vatandaşa para karşılığı satan bu fırsatçıların yaptığı vurgunun boyutu, İstanbul’da her köşe başında bir internet kafenin olduğu düşünüldüğünde gözler önüne seriliyor.
Diş Hekimliği’nin adı ‘Altın randevu’
Hastanelerde en zor alınabilen randevuların başında Diş Hekimliği geliyor. Sınırlı sayıda doktorun bulunduğu bu bölüm randevuları, neredeyse altın değeri taşıyor. Zorluk derecesine göre diğer bölümler ise şu şekilde sıralanıyor; “Çocuk, Cildiye, Ortopedi, Dahiliye, Göğüs Hastalıkları, Kadın Doğum, Üroloji ve Psikiyatri.” Bazı internet kafeler zorluk derecesine göre tarife uyguluyor. Diş Hekimliği bölümü randevularının zor alınıyor olması bu bölümün fiyatını da artırıyor. Normal şartlarda 3 ila 5 lira arasında olan randevu fiyatı, Diş Hekimliği’nde 7 liraya satılıyor. Fırsatçılar kendi aralarında bu bölüme ‘Altın randevu’ diyorlar. Vatandaşı da bakanlığı da çileden çıkaran ‘randevu vurgunu’ ile ilgili çare arayışları sürüyor. Bakanlık yeni bir sistem üzerinde çalışıyor.
Şikayetler arttı, bakanlık çare arıyor
İnternet kafelerin hastanelerdeki randevu sistemini ele geçirmesi bakanlığı da harekete geçirdi. Yetkililer, şikayetlerin artığını belirterek, yeni bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Randevu vurgununa ilişkin gelen şikayetlerin son günlerde yoğunlaştığını anlatan Sağlık Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Ekrem Atbakan, çözüm arayışlarının devam ettiğini söyledi. Vurguncuların önüne geçmek için çeşitli yöntemler uyguladıklarını anlatan Atbakan şöyle konuştu: “Biz bakanlık olarak e-devlet’e yüz milyonlarca yatırım yaptık ve vatandaşımızın daha iyi sağlık hizmeti almasını istiyoruz. Ancak bazı kurnazlar var ki bu sistemi suistimal ediyor. Bundan önce farklı yöntemler ile randevu sisteminin suistimal edildiği ile ilgili şikayetler aldık. Örneğin; bir T.C kimlik numarası üzerinden farklı branşlarda birden fazla randevu alınabiliyordu. Bunu tespit ettik ve engelledik. Şimdi bir T.C kimlik numarası ile randevu almış iseniz, ikinci bir branşta randevu almanıza sistem izin vermiyor. Aynı IT bloğu üzerinden birden fazla randevu alındığını da tespit ettik ve anında müdahale ettik. Artık aynı bilgisayardan 5 taneden fazla randevu aldığınızda sistem kendini kilitliyor.”
Portföy oluşturuluyor
Son olarak haber konusu olan vurgun sisteminin farkına vardıklarını belirten Atbakan, konuyla ilgili çalışmalarının devam ettiğini belirtti. İnsanların en doğal hakkı olan bir olayı ücret karşılığında satılmasının kabul edilemeyecek bir durum olduğunu söyleyen Atbakan “İlk olarak kendi akraba ve yakınlarının T.C Kimlik numaralarını alarak bu işe başlıyorlar. Daha sonra müşteri geldikçe, o kimlik numaralarını kaydederek bir portföy oluşturuyorlar. Vatandaşın haberi olmadan T.C kimlik numaralarını randevu almak için kullanıyorlar” diye konuştu. Atbakan, konuyla bir yasal işlem veya Savcılık soruşturması yapılabileceğini söyledi.
Vatandaş dertli: hakkımızı parayla satıyorlar
İnternet kafeden randevu alarak çıkan Nazan Dabanıbüyük’e sistem hakkında düşüncelerini sorduk. Dabanıbüyük “Aylardır diş muayenesi için randevu almaya çalışıyorum. Hem bilgisayardan hem telefondan günlerdir uğraşıyorum fakat bir türlü başaramadım. Özel hastaneye de gitme durumum yok. Yoldan geçerken gözüme bir tabela ilişti. ‘Tüm hastane randevuları istenilen güne internet üzerinden alınır’ yazıyordu. Girdim Diş Hekimliği’ne randevu almak istediğimi söyledim. İstediğim doktora ve saate 4 farklı bölümde randevu aldım. Bunun karşılığında tanesi 3 liradan 12 TL para ödedim. İşim görüldü ancak benim en doğal hakkımın bana parayla satılması zoruma gitti” diye konuştu.
Telefonla randevu almak zor
Vurguncu randevu sisteminden şikayetçi olan bir başka mağdur Gülsüm Bodur da fırsatçı internet kafeleri yerden yere vurdu. Sabahın 5’inde randevu almak için telefon başına geçtiğini ve günlerce bu işlem için beklediğini söyleyen Bodur “İlk internet kafenin camında ‘İstediğiniz saate randevu alınır’ yazısını gördüğümde çok şaşırdım. İçeri girdim ve sistemin nasıl işlediğini sordum. Fakat bir cevap vermediler. Bana 5 lira karşılığında istediğim bölüme randevu alabileceğini söyledi. Şimdi bu dolandırıcıların nasıl randevu aldıklarını sizden öğrendim ve çok şaşkınım. Yüz binlerce kişinin hakkını para karşılığında satıyorlar. Bu insanlığa sığmaz, hakkımızı sonuna kadar savunacağız. Gerekli mercilere şikayetimi sunacağız” dedi.
İnternet kafe günde 20 randevu satıyor
BTK Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) verilerine göre, Türkiye’de kayıtlı 27 bin 500 internet kafenin yaklaşık yüzde 12’si İstanbul’da faaliyet gösteriyor. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz işlemi yapan internet kafelerin sayısı net değil. Ancak İstanbul’un farklı semtlerinde birçok internet kafenin camında bu işlemin yapıldığı ile ilgili reklamları görmek mümkün. Aldığımız bilgiye göre bir internet kafe günde 20 adet randevu satabiliyor. İstanbul’da bulunan 3 bin 125 internet kafe düşünüldüğünde vurgunun büyüklüğü gözler önüne daha net geliyor.
Vurgun sistemi nasıl işliyor
İnternet kafe sahibi, tanıdık yada yakın akrabalarından elde ettiği T.C kimlik numaraları ile internet ortamından randevu sistemine girerek alabildiği bölüm ve saate randevu alıyor. Müşteri randevu satın almak istediğinde ise yakınlarının T.C Kimlik numarası ile aldığı randevuyu iptal ederek aynı anda boşalan saate ve güne müşterinin T.C Kimlik numarasını giriyor ve yeni bir randevu alıyor. Bu işlemi saatlerce telefon başında beklemiş fakat ‘Tüm randevular doludur’ cevabını alarak internet kafenin yolunu tutan vatandaşa 5 lira karşılığında satıyor.