Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleþtirilen MÜSÝAD EXPO 2024 Uluslararasý Ticaret Fuarý kapsamýnda düzenlenen "Türkiye-Irak Stratejik Ortaklýklarý: Sürdürülebilir Kalkýnmayý Teþvik Etmede Ýnþaat ve Ticaretin Rolü" panelinde, Türkiye ile Irak arasýndaki iþbirliði, yeni projeler ve halihazýrdaki durum ele alýndý.
MÜSÝAD Ýhracatý Geliþtirme Komisyonu Baþkaný Abdullah Bozatlý'nýn moderatörlüðünde gerçekleþtirilen panele, Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Türkiye-Irak Ýþ Konseyi Baþkaný Halit Acar, Irak-Türkiye Ýþ Konseyi Baþkaný Cafer Resul Al-Hamdany, MÜSÝAD Genel Baþkan Yardýmcýsý Davut Altunbaþ ile Erbil Ticaret ve Sanayi Odasý eski Baþkaný Dara Jalil Khalil Al-Khayat katýldý.
DEÝK Türkiye-Irak Ýþ Konseyi Baþkaný Halit Acar, hedeflerinin ticareti en az 30-40 milyar dolarýn üzerine çýkarmak olduðunu belirterek, "Bu doðrultuda da bizim bunu çýkarabilmemiz için ilk olarak Ýbrahim Halil Sýnýr Kapýsý'nýn modernizasyonunu ve Ovaköy Sýnýr Kapýsý'nýn bir an önce açýlmasýný desteklemeliyiz." dedi.
Irak'a daha hýzlý ve ekonomik þekilde ulaþýlabilmesi, nakliye süreçlerindeki gümrük iþlemlerinin kolaylaþtýrýlmasý ve tüm týrlarýn serbest dolaþýmýnýn önemli bir adým olacaðýna dikkati çeken Acar, "Türk firmalarýnýn Irak'a yapacaðý yatýrýmlarý teþvik ediyoruz. Halihazýrda firmalarýmýzýn Irak'ýn yerel kalkýnmasýna katký saðlayan üretim tesisleri ve iletiþim ofisleri bulunmaktadýr. Bununla beraber Irak'ýn ihtiyaçlarýna zamanýnda ulaþmasý ve firmalarýmýzýn sorunsuz çalýþmasý için Türk firmalarýmýzla Iraklý otoriterleri bir araya getirip sorunlarýn çözülmesine destek oluyoruz." ifadelerini kullandý.
Acar, Irak'taki projelerin sadece fiziksel altyapýnýn geliþtirilmesiyle sýnýrlý kalmayýp, bölgesel kalkýnmaya birçok açýdan katký saðladýðýný vurgulayarak, þunlarý kaydetti:
"Türk müteahhitlerin üstlendiði hastane projeleri, modern saðlýk hizmetlerinin bölge halkýna ulaþmasýný saðlýyor. Bu projeler sadece saðlýk altyapýsýný iyileþtirmekle kalmýyor, ayný zamanda yerel ekonomiye de istihdam ve bilgi transferi yoluyla katký saðlýyor. Türk firmalarýnýn gerçekleþtirmiþ olduðu kamu projeleri, barajlar, yollar ve enerji tesisleri gibi projeler Irak'ýn hem ulusal hem de bölgesel düzeyde ekonomik altyapýsýný güçlendiren temel yatýrýmlar arasýnda yer alýyor."
"TÝCARET HIZLANINCA HER ZAMAN KENDÝNE BÝR YOL ARIYOR"
MÜSÝAD Genel Baþkan Yardýmcýsý Davut Altunbaþ da dünyanýn salgýndan sonra ticarette kendine yeni yollar aramaya baþladýðýný ifade ederek, "Bölgesel savaþlar, pandemi, lojistik krizleri ticareti belli açýlardan yavaþlatýyordu. Tabii ticaret, dijitalleþmeyle beraber çok da hýzlandý." diye konuþtu.
Altunbaþ, "Dünyanýn birçok büyük þirketi Ýstanbul ya da Türkiye'nin herhangi bir noktasýnda kendi þirketlerini kuruyor. Eðer Irak'ýn ticari ve iktisadi hayatýný geliþtirmek istiyorlarsa öncelikle Türkiye'de þirketler kurmalarý lazým, dünya entegrasyonunu saðlayabilmeleri için burada güçlü ofisler oluþturmalarý lazým. Türkiye'nin uluslararasý hukuk, ticaret mevzuatý son derece güçlü." görüþlerini kaydetti.
"TÜRKÝYE FAYDA GÖRECEKTÝR"Irak-Türkiye Ýþ Konseyi Baþkaný Cafer Resul Al-Hamdany ise Irak ve Türkiye arasýndaki ticaretin birçok aþamadan geçtiðini belirterek, iki ülke arasýndaki ticaret hacminin 2023'te 18 milyar dolara ulaþtýðýný dile getirdi.
Bu rakamýn Irak ve Türkiye arasýndaki örnek bir ticaret hacmi olduðunu vurgulayan Al-Hamdany, "20 milyar dolar gerçekten büyük ve iyi bir rakamdýr. Türkiye'deki ve Irak'taki iþ adamlarý arasýnda iliþkiler var ve rakamlar bundan daha fazlasýna ulaþabilir." þeklinde konuþtu.
Irak'ýn birçok imkana sahip olduðunu anlatan Al-Hamdany, Kalkýnma Yolu Projesi ile Irak ve Türkiye arasýndaki mallarýn geçiþinin kolaylaþacaðýný söyledi.
Al-Hamdany, "Türkiye'nin mallarý Irak'tan geçerek Körfez ülkelerine rahatlýkla ulaþabilir. Bu iliþkiler çok önemli, bundan en çok fayda gören Irak olacak, bundan sonra da Türkiye fayda görecektir." dedi.
Erbil Ticaret ve Sanayi Odasý eski Baþkaný Dara Jalil Khalil Al-Khayat da Türkiye-Irak iliþkilerine deðinerek, Türk þirketlerinin sanayi ve ticaret alanýnda Irak ile iþbirliði yapmasý gerektiðinin altýný çizdi.
Irak'tan Türkiye'ye olan turist sayýsýnýn da artýþ gösterdiðini belirten Al-Khayat, iki ülke arasýnda karþýlýklý uçuþlar yapýldýðýný hatýrlattý.
Al-Khayat, özellikle yaz sezonunda uçuþlarda yoðun bir talep olduðunu söyleyerek, yaklaþýk 2 milyon turistin Irak'tan Türkiye'ye geldiðini bildirdi.
Bu durumun iç piyasaya da önemli bir katký saðladýðýný aktaran Al-Khayat, "Ýhracattan ziyade esnaf ticaretini de önemli bir þekilde artýrýyor. Buna ek olarak Türkiye'de gayrimenkul sahibi olan birçok Iraklý var." diye konuþtu. Al-Khayat, Irak'ta yoðun olarak Türk ürünleri bulunduðunu da sözlerine ekledi.
Panelin ardýndan katýlýmcýlara hediye takdim edildi, aile fotoðrafý çekildi.
MÜSÝAD EXPO'da, yurt dýþý alým heyetleri ile Türk iþ insanlarýnýn B2B görüþmeleri devam ediyor.