Irak hükümetinin DEAÞ iþgalinden büyük zarar gören Musul'un yeniden imarý için Türkiye'ye yaptýðý çaðrýyý Türk müteahhitler sevinçle karþýladý. Doðu Akdeniz Ýnþaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Baþkaný Mustafa Karslýoðlu, Irak hükümetinin Türk müteahhitlere adeta muhtaç olduðunu söyledi. Türk müteahhitlik sektörünün ciddi bir tecrübesi olduðunu belirten Karslýoðlu, Türk firmalarýnýn biran önce inþaatlara baþlamayý hedeflediklerini bildirdi.
Irak'ta hükümet, DEAÞ terör örgütünün iþgalinden büyük zarar gören Musul'da havalimaný baþta olmak üzere kentin yeniden imarý için Türkiye'ye çaðrý yaptý. Türkiye Müteahhitler Birliði (TMB), yaptýðý duyuru ile Irak Musul'da yeni yapýlanma için ihalelere katýlým çaðrýsý yaptý.
Ayrýca Irak hükümeti, Türk firmalarýn güvenliðini saðlayarak Musul'da iþler yapmasý için Ticaret Bakanlýðý'na da baþvuruda bulundu. Ticaret Bakaný Ömer Bolat'ta, bu kapsamda TÝM organizasyonuyla oluþturulan Genel Ticaret Heyeti, Türkiye Müteahhitler Birliði tarafýndan organize edilen Müteahhitlik Heyeti ve beraberindeki firma temsilcileriyle Irak'ýn baþkenti Baðdat ile Basra'yý ziyaret etti.
Öte yandan Musul'un yeniden imarý için Türkiye'ye yapýlan çaðrý, müteahhitler tarafýndan sevinçle karþýlandý. Konuyla ilgili Doðu Akdeniz Ýnþaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Baþkaný Mustafa Karslýoðlu (DAÝMFED) Genel Baþkaný Mustafa Karslýoðlu, gazetecilere açýklamalarda bulundu. Karslýoðlu, Türk müteahhitlerin Orta Doðu'yu çok iyi bildiðini belirterek þunlarý söyledi:
"Musul'un davetiyesi çok önemli. Bizim çok ciddi bir tecrübemiz var. Irak bizim kapý komþumuz. Irak hükümeti adeta bizim müteahhitlerimize muhtaç. Bizler Musul'u Türkiye'nin vilayeti gibi görüyoruz. Ancak DEAÞ ve IÞÝD'in verdiði tahribat çok büyük. Orada içler acýsý bir durum var. Biz bu davetten sonra o þehri ayaða kaldýracaðýz."
Türkiye'den bin 100 firmanýn ihaleye katýlacaðýný aktaran Mustafa Karslýoðlu, "Müteahhitlerimiz faaliyet göstermeye hazýr. Biz tanýtýcý dosyalarýmýzý ve firmalarýmýzýn listesini teslim edeceðiz. Orada dikkat edilmesi gereken husus, mayýn temizliði yapýldýktan sonra firmalarýmýza izin verebiliriz. Çünkü orada tekrar bir can kaybý yaþamak istemiyoruz. Fakat bu çaðrý, sektör temsilcilerini heyecanlandýran bir konu. Bizlerin altyapý, kanalizasyon, içme suyu, köprü, okul, hastane ve toplu konutlarda ciddi bir tecrübemiz var" diye konuþtu.
Musul'un yeniden inþasýnýn yaklaþýk 15 sene süreceðini ve ülkeye ciddi döviz getirisi olacaðýný vurgulayan DAÝMFED Genel Baþkaný Mustafa Karslýoðlu, "Bizim tecrübelerimize göre 15 yýlda ayaða kaldýrýlabilecek bir yapýdan bahsediyoruz. Çünkü Musul'da her þey bitik durumda. Türk firmalarý biran önce inþaatlara baþlamayý hedefliyor. Ülkemize ciddi bir maddi getiri saðlayacaðýz. Türk þirketlerinin gücünü bir kere daha dünyaya göstereceðiz."