Ýran günlük petrol üretimini artýrdýklarýný açýkladý
ABONE OL

Ýran Petrol Bakanlýðýna baðlý Enerji Haber Ajansýna (SHANA) göre, baþkent Tahran'da düzenlenen bir etkinlikte konuþan Ovci, enerji güvenliðinin önemine iþaret etti.

Ülkedeki enerji üretiminde en büyük payýn petrole ait olduðuna dikkati çeken Ovci, mevcut hükümetin, Meclisin desteðini de alarak petrol ve gaz üretimini artýrmak için planlar hazýrladýðýný aktardý.

Ovci, bu planlarýn uygulandýðýna iþaret ederek, "Ýran'ýn petrol üretimi günlük 3 milyon 190 bin varile ulaþtý. Üretim kapasitemiz ise þu anda günlük 3 milyon 850 bin varildir." dedi.

Ýranlý Bakan, ülkede günlük doðal gaz üretiminin ise 1 milyar metreküp olduðunu ifade etti.

Ýran Petrol Bakanlýðý istatistiklerine göre, ABD'nin devreye soktuðu yaptýrýmlardan önce Nisan 2018'de günlük 3,8 milyon varil ham petrol ve kondensat üretimi yapan Ýran, bu miktarýn 2,8 milyon varilini ihraç ediyordu.

ABD'nin Mayýs 2018'de yaptýrýmlarý geri getirmesinden sonraki süreçte ürettiði petrolü satmakta zorlanan Ýran, petrol üretimini günlük 2 milyon varilin altýna indirmiþti. Bu dönemde Ýran'ýn ihraç ettiði petrol miktarý da günlük ortalama 500 bin varilin altýna düþmüþtü.

Petrol Ýhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) 10 Aðustos'ta yayýmladýðý son aylýk raporunda, Ýran'ýn temmuzdaki ortalama ham petrol üretiminin günlük 2 milyon 830 bin varil olduðu belirtilmiþti. Bu da Ýran'ýn bir önceki aya göre petrol üretimini 68 bin varil artýrdýðýný gösteriyor.

Ýran Bütçe ve Planlama Kurumu Baþkaný Davud Menzur, 13 Aðustos'ta yaptýðý bir açýklamada, ülkesinin günlük petrol ihracatýnýn 1 milyon 400 bin varili aþtýðýný duyurmuþtu.

  • iran petrol
  • günlük üretim
  • 3 milyon