Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý (ÝÝT) Ekonomik ve Ticari Ýþbirliði Daimi Komitesi (ÝSEDAK) 40. Bakanlar Toplantýsý'na katýlmak için Ýstanbul'da bulunan el-Amur, AA muhabirine açýklamalarda bulundu.
Türk halkýnýn, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn ve Türk hükümetinin Filistin'e desteðine iþaret eden el-Amur, Filistin halkýna her alanda, özellikle de Filistinlilerin Gazze Þeridi ve Batý Þeria'da barbar ve canice savaþa maruz kaldýðý son aþamada verilen tarihi destekten dolayý teþekkür etti.
el-Amur, "Kardeþçe duruþlarý ve destekleri, tüm bölgelerde bulunan Filistin halkýnýn ruhunda olumlu bir etki yarattý ve devam eden destekleri, halkýmýza yönelik sürdürülen bu savaþýn hafifletilmesinde büyük bir etkisi oldu." diye konuþtu.
Bu zalimce savaþýn durdurulmasý için Türkiye'nin Ýsrail üzerinde uluslararasý baský yapýlmasý yönündeki faaliyetlerini takdir eden el-Amur, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Aslýnda Filistin ile Türkiye arasýndaki ticari iliþki, tarihi ve uzun sürelidir. Filistin halkýnýn ihtiyaç duyduðu mallarýn çoðunun ya doðrudan Filistinli tüccarlar aracýlýðýyla ya da diðer þirketler aracýlýðýyla ithal edilmesi iliþkisi vardý. Coðrafi gerçeklik ve Filistin'in hala iþgal altýnda olmasý nedeniyle Ýsrail limanlarýný kullanýyorduk, halen de kullanýyoruz."
el-Amur, Gazze'ye yönelik savaþýn ardýndan Türk hükümetinin Ýsrail hükümetini caydýrmak ve savaþý durdurmasý için baský yapmak amacýyla Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn kararýyla Ýsrail hükümeti ile ticari iliþkileri durdurduðunu anýmsattý.
Kararýn 2 Mayýs'ta alýndýðýný hatýrlatan el-Amur, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Filistin pazarýnýn Türk mallarýndan mahrum kalmamasýný saðlayacak mekanizmalar açýsýndan durumu inceledik. Bu konudaki istiþareler sonucu, ticari iliþkinin düzenlenmesiyle ilgili spesifik bir mekanizma üzerinde anlaþtýk ve Türk hükümetinden, Filistin topraklarýný Türkiye'nin Ýsraillilerle ticareti yasaklama kararýndan muaf tutmasýný istedik. Bu süreci kontrol altýna alacak ve Türkiye'nin Filistin pazarýna ihracat yasaðý kapsamýna girmeyen Türk mallarýnýn, Filistin kanununda ve Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlýðý tarafýndan onaylanan mekanizmalar dahilinde belirli bir düzenlemeye tabi tutulmasýný saðlayacak bir mekanizma üzerinde mutabakata vardýk."
el-Amur, Türkiye'den ihraç edilen mallarýn sadece Filistin pazarýna ulaþmasýný saðlamak için daha detaylý çalýþmalar sürdürüldüðünü kaydederek, Ticaret Bakaný Ömer Bolat ile 8 Haziran'daki görüþmelerinde bu mekanizmalar üzerinde mutabýk kaldýklarýný anlattý.
- "HALKIMIZIN YAÞAMASI ÝÇÝN TÜRKÝYE'NÝN ÜRÜNLERÝNE ÝHTÝYACIMIZ VAR"
Filistin Ulusal Ekonomi Bakaný el-Amur, Filistin'in maruz kaldýðý savaþýn gölgesinde ülke ekonomisinin hayatta kalmasýný saðlayacak unsurlarý saðlamak için Arap ve Müslümanlarýn desteklerine ihtiyaçlarýnýn bulunduðunu belirterek, "Biz uzun süreden beri Türkiye ile ticaret yapýyoruz ve halkýmýzýn yaþamasý için Türkiye'nin ürünlerine ihtiyacýmýz var." þeklinde konuþtu.
el-Amur, Ticaret Bakaný Ömer Bolat'a Bakanlýðýn uygulama ve talimatlarýyla Filistin'e ihracatý sürekli desteklediði için teþekkür etti.
Bugünkü görüþmede iki ülke arasýndaki ticaretin ve ihracat kotasýnýn artýrýlmasý kararýnýn da alýndýðýný dile getiren el-Amur, özellikle Filistin hurmasýnýn Türkiye'ye ihraç edilmesinin savaþta olan Filistinli üreticilere destek saðladýðýný söyledi.
- "ÖNCEDEN ÝSRAÝL ÜZERÝNDEN ALINAN ÜRÜNLER ARTIK DOÐRUDAN ÝTHAL EDÝLMEYE BAÞLANDI"
Bakan el-Amur, Filistin ile Türkiye arasýndaki ticaretin savaþtan ve Türkiye'nin yeni uygulamalarýndan önce Ýsrail üzerinden gerçekleþtiðini belirterek, þu açýklamalarda bulundu:
"Ancak Türkiye'nin Ýsrail'e ihracatý yasaklamasýnýn ardýndan bu ticaret sadece Filistin ile sýnýrlý kaldý ve böylece Türkiye'nin Filistin'e ihracatýnda artýþ oldu. Çünkü Türkiye'den ithalatýmýzýn bir kýsmý Ýsrail pazarýndan ve Ýsrailli tüccarlar üzerinden yapýlýyordu. Bunun yasaklanmasýnýn ardýndan, Filistin pazarýndaki tüm iþlemler Filistinli tüccarlar aracýlýðýyla yapýlmaya baþlandý ve dolayýsýyla rakamlar arttý. Bu nedenle de Türkiye ile Filistin arasýndaki ticari iliþkilerde gözle görülür bir yükseliþ oldu."
el-Amur, bugün de Ticaret Bakaný Ömer Bolat ile tüm detaylarý etraflýca ele alma fýrsatý bulduklarýný kaydederek, hayata geçirilen yeni mekanizmalarý teyit ettiklerini, Türk ürünlerinin Filistin pazarýnda sadece Filistinli tüketiciye ulaþmasý için söz konusu mekanizmalarýn caydýrýcýlýðýný ele aldýklarýný aktardý.
- "BU ÜRÜNLER SIKI VE KESÝN PROSEDÜRLER ÇERÇEVESÝNDE FÝLÝSTÝN PAZARINA ULAÞIYOR"
Filistin Ulusal Ekonomi Bakaný el-Amur, artýk Türk mallarýnýn Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlýðý ve Türkiye Ticaret Bakanlýðý arasýnda saðlanan konsensüs ve mutabakatla hayata geçirilen bir mekanizmayla kontrol edildiðine dikkati çekerek, "Bu ürünler sýký ve kesin prosedürler çerçevesinde Filistin pazarýna ulaþýyor." dedi.
Ticari gelenekte ihracat kodunun bulunduðunu dile getiren el-Amur, þu açýklamalarda bulundu:
"Türkiye'nin Ýsrail'e ihracatý yasaklama kararýndan önce Ýsrail için 624, Filistinliler için de 625 kodu vardý. Ýthalatýmýzýn bir kýsmý Ýsrail koduyla yapýlýyordu. Türkiye'nin aldýðý önlemlerden sonra Ýsrail kodu durduruldu ve Türkiye'nin Filistin'e yaptýðý tüm ihracatlar sadece Filistin kodu üzerinden yapýldý ve biz de bu mekanizmayla konuyu kontrol altýna aldýk. Bizim de Ekonomi Bakanlýðýnda Filistinli ithalatçýyla ilgili iç prosedürlerimiz var. Bu prosedürlerin öncelikli ve nihai amacý, Filistinli tüccar aracýlýðýyla Türkiye'den çýkan mallarýn Filistin topraklarýna ulaþýp tüketilmesini saðlamak. Uygulanan prosedürlerin amacý budur."
- "ASILSIZ ÝDDÝALAR ANCAK ÝSRAÝL HÜKÜMETÝNE HÝZMET EDER"
Bakan el-Amur, Türkiye ile Filistin arasýndaki ekonomik iliþkileri daha üst seviyelere çýkarmayý arzuladýklarýný belirterek, þu deðerlendirmelerde bulundu:
"Allah'ýn izniyle halkýmýza karþý olan bu haksýz savaþ duracak ve Türkiye ile bu iliþkinin yoðunlaþtýrýlmasý ve derinleþtirilmesi için olumlu bir ortam oluþacaktýr. Halihazýrda Türkiye ile Filistin arasýnda ortak sanayi bölgesi olan Cenin Sanayi Bölgesi'ni kurma sürecindeyiz. Bu sanayi bölgesinin kuruluþunun daha önceki dönemlerde sekteye uðradýðý doðru ama bunun en kýsa sürede tamamlanacak bir aþamaya gelmesi ve Filistin-Türk ortak sanayisini bir arada görmek için yeni temelleri attýk."
el-Amur, gelecek dönemde Türkiye ile Filistin arasýndaki karþýlýklý ekonomik iþbirliði ufkunun daha da büyüyeceðine iþaret ederek, "Filistin'de çok büyük yatýrým fýrsatlarý var ve Türk iþ adamlarýnýn da Filistin'de yatýrým yapmalarýný bekliyoruz. Bu haksýz savaþ sona erdiðinde ve siyasi ufuklar görüldüðünde Allah'ýn izniyle iki ülkenin hükümetleri himayesinde Türk ve Filistinli iþ adamlarý arasýnda çok büyük iþbirliði olacak." ifadelerini kullandý.
Türk hükümetinin aleyhinde asýlsýz birtakým iddialarýn da öne sürüldüðünü dile getiren el-Amur, "Bunlar ancak Ýsrail hükümetine hizmet eder ve halkýmýza karþý Ýsrail savaþýna destek oluþturur." diyerek sözlerini noktaladý.