ABONE OL

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından başlayan kişisel boykot, kitlesel hale geliyor. Birçok belediye sosyal tesislerinde İsrail kökenli ürünlerin satışını durdurdu. Sosyal tesislerinde İsrail kökenli ürünlerin satışını durduran Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Saygılı “Bu zulüm sona erene kadar kent genelinde bulunan tesislerimizde İsrail ürünlerini satmama kararı aldık. Ramazan şenliklerini de durdurduk” dedi. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise “İsrail’in orantısız güç kullanımına tepki olması adına bu eylemleri ve tepkileri destekliyoruz. Sivas Belediyesi olarak sosyal tesislerimizde Coca-Cola kullanılmamakta, biz daha çok milli ve yöresel içeceklerimizi kullanıyoruz” dedi.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir ise yaptığı açıklamada “Müslümanlar’ın kutsal ayında barbarca kan akıtan İsrail’e toplum olarak ortak tavır alınmasına belediye olarak biz de destek veriyoruz. Bu nedenle, belediyemize ait sosyal tesislerde ‘Coca Cola’ satılmasına son verdik” diye konuştu.

Kim Marketleri’nden çağrı

Belediyelerin boykot kararına iş dünyası da destek verdi. Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, İsrail ürünlerine yönelik boykotu haklı bulduklarını söyledi.

Kim Marketler Ziciri Genel Müdürü Hamit Akçay da “Perder, Perder, Bim, Kim, Şok, Bizim Toptan, Adese, Makro gibi yerli marketçiler bir araya gelerek bir komisyon kuralım İsrail’i ve İsrail politikalarını destekleyen bunları deklare eden firmaları tespit edelim ve Gazze operasyonu bitene kadar bu firmaların ürünlerini satmayacağımızı ilan edelim. Komisyon kalıcı bir komisyon olsun. Adı Emperyalizme Karşı Sivil Iktisadi Direniş olabilir” dedi.

Coca Cola: Filistin’de fabrikamız var

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Gençlik Kurulu da (Genç MÜSİAD) dün yaptığı açıklamada İsrail ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundu. Bu arada birçok belediyeye ait sosyal tesis, market ve restoranda satışının yasaklanması üzerine Coca Cola Türkiye’den yapılan açıklamada “Coca-Cola’nın gelirinin İsrail’e aktarıldığı iddiası da tamamen gerçek dışıdır. Coca-Cola Filistin’deki 3’üncü en büyük işveren, 5’inci en büyük yatırımcıdır.  Coca-Cola’nın Filistin’de 3 fabrikası, biri Gazze’de olmak üzere 7 satış ve dağıtım merkezi bulunmaktadır” denildi.

Bakan’dan İsrail boykotuna destek

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Herhangi bir markanın, bu İsrail terörünü destekleyen açıklaması varsa, onun boykotunu sonuna kadar yapmamız lazım. Gerek yerel yönetimler gerek devlet gerek sivil toplum kuruluşları gerek TİM gerekse de tüm kurum ve kuruluşlarımız olarak boykotu sonuna kadar yapmamız gerekiyor” dedi. Türkiye ile İsrail arasındaki ticareti değerlendiren Zeybekci, iki ülkenin toplam dış ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Zeybekci, bunu sadece İsrail’e satılan mallar olarak görmemek gerektiğini, Filistin’e satılan malların da bunun içinde olduğunu açıkladı.