Ýsrail'e ambargo kararý... Bakan Bolat: Türkiye'nin yaktýðý bu iþaret fiþeði dünyada bir ilk oldu
ABONE OL

Dýþ Ekonomik Ýliþkiler Kurulu (DEÝK) Genel Kurulu ve Ustalara Saygý Ödül Töreni, Ýstanbul Lütfi Kýrdar Uluslararasý Kongre ve Sergi Sarayý'nda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Bakan Bolat, etkinlikteki konuþmasýnda, DEÝK'in Türkiye'nin ihracat misyonunun öncülüðünü yapan lokomotiflerden biri olduðuna iþaret ederek, Türkiye'yi dünyanýn en fazla ihracat yapan ülkeleri arasýna yükseltmek için gece gündüz kamu ve özel teþebbüs birlikte çalýþtýklarýný söyledi.

Türkiye'nin ihracat verileri ve hedefleri hakkýnda bilgi veren Bolat, "Bu yýl 267 milyar dolar mal ve 110 milyar dolar hizmet ihracatý ile Türkiye'mize toplamda 377 milyar dolar ihracat ve döviz geliri kazandýrmak hedefimizdir. Geçen yýl 255,5 milyar dolar mal ve 101 milyar dolar hizmet ihracatý ile toplamda 356,5 milyar dolar ihracat ve döviz geliri kazandýrmýþtýk. Yýl sonunda bu rakamý yakalayacaðýmýza ve yeni rekorlar kýracaðýmýza inancýmýz tamdýr. Zaten bu yýlýn ilk 5 aylýk verileri bu tahminimizi güçlendirmekte." yorumunu yaptý.

"Liderimiz güçlü, dirayetli ve vizyoner; müteþebbisimiz azimli, çalýþkan, üretici ve dýþa açýk; hükümetimiz kararlý, çalýþkan ve reformcu; kurumlarýmýz tecrübelidir" diyen Bolat sözlerini þöyle sürdürdü:

"Dünya ticareti geçen yýl yüzde 1,2 düþüþ, dünya ihracatý yüzde 5 düþüþ ve dünya üretimi 3,2 ile durgun bir seyir kaydederken, Türkiye ekonomisi ise 2023'te yýllýk yüzde 4,5 reel büyüme, son 14 çeyrektir kesintisiz büyüme baþarýsý gösterdi. Türkiye artýk 1 trilyon 118 milyar dolarlýk üretimi ile dünyanýn 17'nci büyük ekonomisidir. Satýnalma gücü paritesi temelinde 11'inci büyük ekonomi olmayý baþardýk. 2024'ün ilk dört ayýný 2023 yýlýnýn ayný dönemi ile mukayese ettiðimizde, Türkiye'nin mal ihracatýnýn yüzde 2,7 artarak 83 milyar dolara yükseldiðini görmekteyiz. Mayýs ayý sonunda müjdeli yeni rekor haberlerini paylaþmak arzusundayýz."

- "DÜN 1 MÝLYAR 677 MÝLYON DOLARLIK MAL ÝHRACATI ELDE ETTÝK"

Bakan Bolat, Türk mal ve hizmetlerinin kalite ve marka güçleri ile kýtalarý aþtýðýna iþaret ederek, geçen yýl 240'tan fazla ülke ve gümrük bölgesine ihracat yapan Türkiye'nin, bu ülkelerin 70'inde tarihin en yüksek ihracat seviyelerini yakaladýðýný bildirdi.

2023 yýlýnda, firmalarýn, 49 ülkeye 1 milyar dolarýn üzerinde ihracat gerçekleþtirmeyi baþardýðýný aktaran Bolat, "Diðer taraftan ihracat, Türkiye'nin her köþesine yayýldý, bugün 1 milyar dolar ihracatý olan il sayýmýz 30'a yükseldi, ihracatçý sayýmýz 140 bine ulaþtý." dedi.

Avrupa dýþýnda, pazar çeþitlendirmesinin önemine inanarak yeni ihracat stratejileri ortaya koyduklarýný aktaran Bolat, þu bilgileri verdi:

"Bu sayede Afrika'ya 16 milyar dolar, Amerika Kýtasý'na 22 milyar dolar ve Asya pazarýna 65 milyar dolar yýllýk ihracat rakamlarýna ulaþtýk. Hedefimiz, günümüzde iþ günü olarak günlük ortalama 1 milyar dolara ulaþtýðýmýz mal ihracatýný Türkiye Yüzyýlý vizyonunda günlük 1,5 milyar dolar seviyesine çýkarabilmektir, dün 1 milyar 677 milyon dolarlýk mal ihracatý elde ettik."

Bakan Bolat, Türk müteahhitlik firmalarýnýn, 1972 yýlýndan bu yana 136 farklý ülkede 12 bin 200 civarýnda proje üstlendiðini, bu projelerin toplam deðerinin 507 milyar dolarý aþtýðýný söyledi.

Bakanlýk bünyesinde ihracatçýlar için yaptýklarý çalýþmalar hakkýnda bilgi veren Bolat, bakanlýk bütçesinin yüzde 60'ýný ihracatçýya destek olarak kullandýklarýný anlattý.

Ýkili, çok taraflý ve bölgesel iliþkilerde Türkiye'nin iliþkilerinin güçlendirilmesi adýna STK'lerle birlikte çalýþtýklarýna dikkati çeken Bolat, "Ticaret Bakanlýðýmýz, TOBB ve odalarýmýz, DEÝK ve Ýþ Konseyleri ailesi, TÝM ve Ýhracatçý Birlikleri ailesi, STK'larýmýz hep birlikte güçlü bir Türkiye Milli Takýmýyýz." deðerlendirmesinde bulundu.

- "23 SERBEST TÝCARET ANLAÞMASI VE 4 TERCÝHLÝ TÝCARET ANLAÞMAMIZ YÜRÜRLÜKTE"

Bolat, "Bugün itibarýyla 23 Serbest Ticaret Anlaþmasý (STA) ve 4 Tercihli Ticaret Anlaþmamýz (TTA) yürürlükte. Son bir yýlda Birleþik Arap Emirlikleri, Katar, Azerbaycan ile imzaladýðýmýz anlaþmalar ve protokoller yürürlüðe girmiþtir. Ukrayna ile STA'mýz onaylanma aþamasýnda. Körfez Ýþbirliði Konseyi ve Ýngiltere ile hizmetler sektöründeki STA müzakerelerimiz baþlatýlmýþtýr." diye konuþtu.

Tüm dünya ile iliþkiler aðýný geniþletmek ve güçlendirmek için çalýþtýklarýný bildiren Bolat, Türkiye'nin Ýsrail ile ticareti durdurma kararý almasýna da deðindi. Bolat, "Türkiye'nin yaktýðý bu iþaret fiþeði dünyada bir ilk oldu. Ardýndan Belçika, Ýspanya, Ýrlanda, Norveç gibi ülkeler de Filistin Devleti'ni tanýma kararý aldýlar. Biz bu politikayý izlerken ve bu kararlarý alýrken Filistin Devleti ile de istiþare ve koordinasyon içinde davrandýk. Bu noktada dünya kamuoyunda, baþta ABD ve Batýlý ülkelerde gerek öðrenciler, gerek kamuoyu büyük bir vicdani hareketle Ýsrail'in saldýrýlarý ve katliamý karþýsýnda büyük bir ses verdi ve Türkiye olarak hem insani hem vicdani bir hareketin öncüsü olduk." ifadelerini kullandý.

Bakan Bolat, konuþmasýnýn sonunda DEÝK Genel Kurulu'nun hayýrlý olmasý temennisinde bulundu.

  • Ticaret Bakaný
  • Ömer Bolat
  • Türkiyenin liderliði