Hazine ve Maliye Bakanlýðý Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý tarafýndan hazýrlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliði, Resmi Gazete'de yayýmlanarak yürürlüðe girdi.
Tebliðle ÝFM'de faaliyette bulunan katýlýmcýlarýn yabancý para birimleriyle defter tutabilmelerine imkan saðlandý.
Bakanlýktan alýnan bilgiye göre, Türkiye'nin finansal altyapýsýnýn daha verimli bir yapýya kavuþturulmasý, küresel ve bölgesel sürdürülebilir finansal ortamýn tesisine katký saðlanmasý amacýyla kurulan ÝFM, kurulduðu günden bu yana farklý nitelikte pek çok finansal kuruluþu bünyesinde bulundurmaya baþladý.
Bu kapsamda söz konusu vizyonu sürdürebilmek adýna Ýstanbul Finans Merkezi Kanunu'nun 7. maddesiyle bölgedeki katýlýmcýlarýn yabancý para birimiyle defter tutulabilmeleri hususunda Bakanlýða düzenleme yetkisi verilmiþti.
Bölgedeki finansman ve yatýrým olanaklarýný geliþtirerek ÝFM'nin ekonomik büyümeye daha fazla katký saðlamasýný amaçlayan Bakanlýk, 7412 sayýlý Kanun ile kendisine verilen yetkiyi kullanarak burada faaliyette bulunan katýlýmcýlarýn yabancý para birimiyle defter tutabilmelerini saðlayan düzenlemeyi söz konusu tebliðle yaptý.
Düzenlemeyle bölgede münhasýran finansal hizmet ihracý veya transit ticaret faaliyetinde bulunan katýlýmcýlar, isteðe baðlý olarak defter kayýtlarýný 2025'ten itibaren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasýnca günlük olarak kuru belirlenen herhangi bir yabancý para birimiyle tutabilecekler.
Ayrýca bu faaliyetlerin dýþýnda bölgede veya dýþýnda baþkaca faaliyetleri bulunan katýlýmcýlardan, bölgedeki þubelerine yönelik defter kayýtlarýný yabancý para birimiyle tutabilmeleri hususunda da ayný tebliðde detaylý açýklamalara yer verildi.
Böylelikle, geniþ yelpazede kurum ve kuruluþlarý bünyesinde barýndýrarak canlý ve etkin bir finansal kümelenme bölgesi olma amacý taþýyan ÝFM'nin bu vizyonuna katký saðlanmasý ve yabancý para birimiyle defter tutulma imkaný saðlanarak bölgeye daha farklý nitelikte ve küresel ölçekte katýlýmcýlarýn gelmesi amaçlanýyor.