Ýstanbul'da bir ilk olan zirve! Bir araya geldiler
ABONE OL

Türk Devletleri Teþkilatý (TDT) 1. Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Ýnovasyon Bakanlarý Toplantýsý, Ýstanbul'da gerçekleþtirildi.

Toplantýya, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Azerbaycan Ekonomi Bakaný Mikayil Jabbarov, Kýrgýzistan Dijital Kalkýnma Bakaný Nuria Kutnaeva, Kýrgýzistan Ekonomi ve Ticaret Bakaný Daniiar Amangeldiev, Kazakistan Cumhuriyeti Sanayi ve Ýnþaat Bakan Yardýmcýsý Olzhas Saparbekov, Özbekistan Yüksek Öðrenim, Bilim ve Yenilik 1. Bakan Yardýmcýsý Shakhrukh Daliev, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakaný Olgun Amcaoðlu, Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanlýðý Devlet Müsteþar Yardýmcýsý Adam Nagy ile TDT Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliev katýldý.

Toplantýnýn açýlýþýnda konuþan Bakan Kacýr, TUSAÞ'a düzenlenen hain terör saldýrýsýný lanetleyerek, saldýrýda þehit düþen kahramanlara Allah'tan rahmet, yaralýlara acil þifalar diledi.

Bakan Kacýr, Türkiye'yi durdurmaya çalýþan türlü terör þebekelerine inat, Türkiye Yüzyýlý'nda tam baðýmsýz Türkiye'den bir an bile vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Milli Teknoloji Hamlesinin yüz aký Türk savunma sanayisinin kutlu yürüyüþüne devam edeceðini vurguladý.

Toplantýya katýlanlarý 2023 yýlýnýn Türk Dünyasý Gençlik Baþkenti olarak ilan edilen Ýstanbul'da aðýrlamaktan memnuniyet duyduðunu ifade eden Bakan Kacýr, þunlarý kaydetti:

"Ýstanbul Fatihi, Sultan Mehmet Han'a, Ýstanbul'u niçin fethettiði sorulunca; 'önce o benim gönlümü fethettiði için' demiþtir. Türk dünyasý için oldukça önemli olan bu þehir, yüzyýl öncesinde olduðu gibi bugün de barýndýrdýðý güzelliklerinin yanýnda dünya ekonomisi için oldukça kritiktir. Günümüzde Ýstanbul, finans ve inovasyonda sadece ülkemizin deðil dünyanýn önde gelen þehirlerinin baþýnda gelmektedir. Bu tarihi þehirde, küresel konjonktürün en kritik alanlarý; sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarýnda yeni bir iþbirliði dönemine baþlamak üzere bir araya gelmiþ bulunuyoruz. Hem küresel, hem bölgesel seviyede çok büyük sýnamalardan geçtiðimiz bu dönemde, en önemli güç kaynaðýmýz ortak deðerlerimiz, dilimiz, kültürümüz ve tarihimizdir. Milletlerimizin birbirlerine duyduðu kardeþlik baðýdýr. Ankara'da savunma sanayimizi hedef alan hain terör saldýrýsý bir kez daha göstermiþtir ki, caydýrýcýlýðýmýzý en üst düzeye çýkarmak için sarsýlmaz baðlara dayalý birliðimizi güçlendirmek ve her alanda iþbirliklerimizi artýrmak, muhatap olduðumuz sýnamalar karþýsýnda bizim için bir tercihten öte zorunluluktur."

Bakan Kacýr, Türk Devletleri Teþkilatý'nýn bu iþbirliði iradesinin en deðerli neticelerinden biri olduðuna dikkati çekti.

Türkiye olarak, Türk dünyasý kuruluþlarý arasýndaki iþbirliklerinin derinleþtiðini ve yeni alanlarla geniþlediðini görmekten memnuniyet duyduklarýný ifade eden Bakan Kacýr, bugün de, geçen yýl Türk Devletleri Teþkilatý Astana Zirvesi'nde devlet baþkanlarýnýn verdiði görevi yerine getirdiklerini ve teþkilatýn ilk Sanayi, Bilim, Teknoloji ve Ýnovasyon Bakanlarý Toplantýsýný icra ettiklerini belirtti.

Bakan Kacýr, teþkilatýn önceliklerini daha da çeþitlendirerek, sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarýnda somut iþbirliklerinin hayata geçirilmesi için büyük gayretle çalýþacaklarýna iþaret ederek, þu bilgileri paylaþtý:

"Bu kararlý adým, sadece fikir alýþveriþinde bulunmak için deðildir. Ýþbirliðimizin geleceðini þekillendirecek somut eylemlerin temelini de atacaktýr. Atacaðýmýz adýmlar, sanayi, bilim, teknoloji ve inovasyon alanlarýnda; Türk devletleri arasýndaki dayanýþmayý pekiþtirecek, bölgesel baðlarý kuvvetlendirecek, ortak çýkarlarýmýz doðrultusunda ortak üretimimizi artýracak, coðrafyalarýmýz arasýnda deðer zincirini kuvvetlendirerek küresel güçlüklerle beraber ve birlikte baþa çýkmamýza olanak saðlayacaktýr."

- "ALINACAK KARARLAR ÜLKELERÝMÝZÝ BÝRLÝKTE GÜÇLENDÝRMEK ÝÇÝN ÖNEMLÝ OLACAK"

Dijital ve yeþil dönüþüm olan ikiz dönüþümle birlikte küresel üretim süreçlerinin hýzla deðiþtiðini anlatan Bakan Kacýr, bu alanlarda bilimsel ve teknolojik ilerlemenin, sanayinin dönüþümü için bir tercih deðil, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve küresel rekabette ayakta kalmak için bir gereklilik olduðunu vurguladý.

Bakan Kacýr, bugün yapýlacak görüþmelerin önemine deðinerek, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Yapýlan görüþmeler ve alýnacak kararlar, ülkelerimizi yeni dönemde birlikte baþarmak, birlikte geliþtirmek ve birlikte güçlendirmek için en iyi þekilde konumlandýrma yönünde oldukça önemli olacak. Toplantýmýzýn tüm konu baþlýklarý, sýnai ve teknolojik geliþmenin yaný sýra, karþýlýklý ticaret hacmi artýþýnýn ve sürdürülebilir kalkýnmanýn destekleyici faktörleridir. Bu alanlar, ekonomilerimizin tam potansiyeline ulaþmasýnýn, kaynaklarýmýzý verimli kullanmanýn, insan sermayemizi en iyi þekilde geliþtirmenin, inovasyon ve giriþimcilik kültürünü teþvik etmenin, dolayýsýyla ekonomilerimizin küresel zorluklar ve bölgesel riskler karþýsýnda dirençli kalmasýný saðlamanýn anahtarlarýdýr. Bugün kabul edeceðimiz bildiri ve bildirinin eki olarak kabul edilecek eylem planý, sadece bakanlýklarýmýz arasýnda deðil; ayný zamanda özel sektörümüz, akademimiz ve araþtýrma kuruluþlarýmýz arasýnda somut bir iþ birliðinin temelini oluþturacaktýr. Bu, sýnýrlarý aþan bir ortaklýktýr; karþýlýklý güven, saygý ve vatandaþlarýmýz için daha iyi, daha müreffeh bir gelecek oluþturmaya yönelik ortak arzu üzerine inþa edilmiþ bir baðlýlýktýr."

Ev sahibi ülke olarak, misafir ülkelerin katýlýmlarýyla bakanlar toplantýsý kapsamýnda ele alýnmak üzere öncelikli iþbirliði alanlarý belirlediklerini söyleyen Bakan Kacýr, bu alanlarýn, söz konusu ülkelerin kalkýnmasýnda önemli roller üstleneceðini düþündüklerini ifade etti.

Bakan Kacýr, her biri ayrý stratejik önem ve birbirini destekleyici özelliðe sahip alanlara deðinerek, "Bu alanlar; araþtýrma ve geliþtirme, bilimsel araþtýrmalar ve burslar, sanayi üretiminde yapay zeka ve dijital dönüþüm, inovasyon ekosisteminin geliþtirilmesi, yatýrým fonu ve giriþimcilik, KOBÝ'ler, metroloji ve sanayi ürünleri güvenliði, standardizasyon ve uygunluk deðerlendirmesi, sanayi alanýnda iþbirliði ile uzay teknolojilerinin üretimi ve geliþtirilmesidir. Bu alanlarda kapsayýcý ve uyumlu politikalarla var olan mevcut iþ birliklerimizi derinleþtirerek ve ayrýca iþ birliklerimize yenilerini ekleyerek, hep birlikte küresel yarýþýn ön sýralarýnda yer alabileceðimize inanýyoruz."diye konuþtu.

-"BU ALANLARI ORTAK GAYRETLERLE BÜTÜNÜYLE HAYATA GEÇÝRECEÐÝZ"

Öncelikli alanlarý belirlerken "Küresel rekabette bizi ne öne geçirir?" sorusunun üzerinde özellikle durduklarýný aktaran Bakan Kacýr, söz konusu alanlarý ve bu alanlar kapsamýnda hazýrlanan eylemleri, tüm katýlýmcýlarýn sahiplenerek, ortak gayretlerle bütünüyle hayata geçireceklerini söyledi.

Bakan Kacýr, Türkiye olarak, söz konusu alanlarda yýllara sari önemli bir bilgi birikimine sahip olduklarýna dikkati çekerek þu deðerlendirmeyi yaptý:

"Sizlerin de söz konusu alanlardaki çalýþmalarýnýzý yakýndan ve takdirle takip ediyoruz. Kazan-kazan prensibi çerçevesinde, sizlerle bilgi birikimimizi paylaþmaya, keza sizlerin de bu alanlardaki çalýþmalarýndan ve tecrübelerinden istifade etmeye hazýrýz, istekliyiz, kararlýyýz. Bugünkü birlikteliðimiz; Türk Devletleri Teþkilatý'nýn her bir üyesi ve gözlemcisi arasýnda sanayide, bilimde, inovasyonda ve teknolojide güçlü bir sinerji için hepimizin elini taþýn altýna koymaya hazýr olduðunun iþareti olarak deðerlendiriyorum. Özellikle bu ilk toplantýmýz sonrasý icra edilecek eylemler ile; bilim, teknoloji, inovasyon ve sanayi alanlarýndaki iþ birliðimizin bir sonraki toplantýda çok farklý bir noktaya taþýnacaðýna, ve çok daha büyük çaplý iþ birliklerini birlikte baþaracaðýmýza olan inancým tamdýr."

Bugün kurulan bu mekanizmanýn, liderlerin güçlü iradesi, milletlerin birbirine olan muhabbeti ile TDT bölgesinde adil, sürdürülebilir ve hýzlý kalkýnmaya önemli katkýlar saðlayacaðýný vurgulayan Bakan Kacýr, "Gün birlik günüdür. Türk dünyasýnýn yenilikçi, müreffeh ve güçlü bir gelecek inþa etmenin tam zamanýdýr." ifadesini kullandý.

Cumhurbaþkaný Erdoðan: Oyun kuranlarýn oyunlarýný baþlarýna geçireceðiz

Kacýr: Asla geri adým atmayacaðýz

"Arkasýndaki aklý biliyoruz" çýkýþý

  • Mehmet Fatih Kacýr
  • TDT Sanayi
  • Bilim
  • Teknoloji ve Ýnovasyon Bakanlarý Toplantýsý