Ýstanbul'da dönüþümü hýzlandýracak düzenlemenin detaylarý belli oldu
ABONE OL

Ýstanbul baþta olmak üzere Türkiye'nin depreme hazýrlýklý hale gelmesi için çalýþmalarý devam eden düzenlemenin detaylarý ortaya çýkmaya baþladý. Meclis açýlýr açýlmaz gündeme getirilmesi planlanan yasa teklifi kapsamýnda çürük binalar rezerv alanlara taþýnacak, dönüþüm düþük faiz ve uzun vadeli taksitler ile saðlanacak.

Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ile AK Parti grubu yasa teklifinin üzerinde çalýþmalarýna baþladý. Teklife önümüzdeki günlerde son þekli verilerek Meclis gündemine taþýnacak. Yasanýn çýkmasýyla birlikte Ýstanbul'da dönüþümün hýzlanmasý saðlanacak.

Sabah'ýn haberine göre, yapýlan çalýþmanýn ana baþlýklarý þöyle:

ÝMARA KAPALI ALANLAR

Ýstanbul'un bazý ilçeleri yoðunluklu olmak üzere imar kaynaklý sorunlar bulunuyor. Okul, spor salonu, park gibi amaçlarla ayrýlmýþ imara kapalý alanlarýn önemli bölümüne geçmiþte binalar yapýldýðý tespit edildi.

Ýstanbul'un ilçelerindeki binalarýn yüzde 10'a yakýn bölümünün bu þekilde imara kapalý alanlar üzerinde olduðu belirtiliyor.

REZERV ALANLARA TAÞINACAK

Bu alanlar imara kapalý olduðundan depreme dayanýksýz yapýlar yýkýlýp yenisi yapýlamýyor. Binalarda oturanlar da ruhsat alamayacaðý için dönüþüme yanaþmýyor.

Yasa kapsamýnda öncelikli olarak bu sorunun çözümü saðlanacak. Ýmara kapalý alanlarda evi olanlar için rezerv alanlarda belli ücret karþýlýðýnda konut verilecek. Vatandaþa rezerv alandaki ev için düþük faiz ve uygun taksit olanaðý saðlanacak.

ÞEHÝR RAHATLAYACAK

Ýmara kapalý olanlarda yýkýlan evlerin yerine yenisi yapýlmayacak. Buralar ya amacýna uygun kullanýlacak ya da yeþil alanlar, parklara çevrilecek. Böylece þehrin de rahatlamasý saðlanacak.

DÖNÜÞÜMDE ORAN DÜÞECEK

Þu andaki kentsel dönüþüm mevzuatýnda riskli binalarla ilgili yýkým aþamasýnda bir sorun yaþanmýyor. Sýkýntý yýkýlan binanýn yerine yenisinin yapýmý aþamasýnda ortaya çýkýyor.

Örneðin yeni yapýlacak binanýn ruhsatý için belediye baþvurusunda tüm maliklerin rýza ve imzasý gerekiyor. Uzlaþma saðlanamadýðý için de iþler uzadýkça uzuyor.

Dönüþümün her aþamasýnda kararlara üçte iki çoðunluk koþulu getirilmesi düþünülüyor. Ýlk etapta bunun salt çoðunluk ile yapýlmasý düþünüldü ancak Anayasa'nýn mülkiyet hakkýna aykýrý olabileceði sonucuna varýldý.

KÝRA YARDIMLARI ARTACAK

Evini kentsel dönüþüme verenlere yapýlan kira yardýmlarýnýn da arttýrýlmasý planlanýyor. Birçok kiþinin kiralar nedeniyle kentsel dönüþüme sýcak bakmadýðý, kira yardýmýnýn artmasý ile birlikte binasýný yenileyeceklerin de artacaðý düþünülüyor.

BAKANLIKTA YENÝ BÝRÝM

Çevre ve Þehircilik Bakanlýðý bünyesinde kentsel dönüþümle ilgili bir baþkanlýk kurulacak. Altýnda ise arsa üretiminden gelir getirici iþlemlere kadar birçok genel müdürlük oluþturulacak.