Ülkesinden bugün baþlayan tahýl ve diðer gýda maddelerin tahliyesi konusunu AA muhabirine deðerlendiren Dimçoglo, Odessa'dan ilk geminin çýkmasýný "son derece önemli" olarak nitelendirdi.
Dimçoglo, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn himayesinde Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM arasýnda "Tahýl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarýndan Emniyetli Sevki Giriþimi Belgesi"nin Ýstanbul'da imzalandýðýný, bu anlaþmaya göre aylardýr kapalý olan Odessa Limaný'ndan bugün ilk geminin yola çýktýðýný ve bunun, büyük bir baþarý olduðunu kaydetti.
Ukrayna olarak Rusya'ya güvenmediklerini ifade eden Dimçoglo, tahýl sevkiyatlarý Türkiye ve BM kontrolünde gerçekleþeceði için umutlu olduklarýný aktardý.
Dimçoglo, "Bu geminin çýkýþý, Ýstanbul'da imzalanan anlaþmanýn iyi bir sonucu ve ayný zamanda da baþlangýcýdýr." dedi.
Ýstanbul'da imzalanan tahýl anlaþmasýnýn, Türkiye'nin bölgede büyük bir güce sahip olduðunu bir kez daha gösterdiðini kaydeden Dimçoglo, þu ifadeleri kullandý:
"Ýstanbul anlaþmasýndan önce de Türkiye, zaten etkili bir uluslararasý faktördü ama bu anlaþmadan sonra bu güç bir kat daha arttý. Ukrayna dahil, bu anlaþmaya varmanýn mümkün olabileceðine inanýlmýyordu. Türkiye'nin giriþimi ile hakikaten gerçekleþmesi neredeyse mümkün olmayan bir anlaþma saðlandý."
Dimçoglo, dünyada muhtemel bir tahýl krizinin bu anlaþma ile önlenmesinin mümkün olabileceðini belirterek, ilk geminin çýkmasýna yönelik, "Bu olumlu bir adýmdýr. Bu adým gerçekten bir krizden çýkýþ adýmýdýr." ifadelerini kullandý.
Ýlk geminin çýktýðýný ama Odessa bölgesindeki limanlarda yolculuða hazýr 15 geminin de yolculuk iznini beklediklerini dile getiren Dimçoglo, "Diðer 15 gemi de Ýstanbul'dan gelecek olan çýkýþ talimatýný bekliyor. Hiçbir gemi bu talimatý almadan çýkamaz." þeklinde konuþtu.
Bundan sonra çýkacak olan gemilerin bir konvoy halinde harekete geçmesini beklediðini aktaran Dimçoglo, "Tüm gemiler artýk konvoy þeklinde yola çýkacak. Limandan kaç gemi çýkacaksa onlarýn yerine yüklenmek için diðer gemiler girecek." diye söyledi.
Savaþtan önce Ukrayna'dan yýlda 40 ile 50 milyon ton arasýnda tahýl, arpa, ayçiçeði, mýsýr ve diðer gýda ürünlerin ihracata gönderildiði bilgisini paylaþan Dimçoglo, "(Ukrayna) Tarým Bakanlýðýnýn açýkladýðý rakamlara göre en az 30 milyon ton ürünün sene sonuna kadar gönderilmesi mümkün olabilir." ifadelerini kullandý.
Sadece Odessa bölgesindeki 3 liman sayesinde ayda 3 milyon tona kadar gýda ürünü sevkiyatýnýn mümkün olduðuna dikkati çeken Dimçoglo, lojistik ve altyapýnýn bunun için hazýr olduðunu vurguladý.
Dimçoglo, Odessa bölgesindeki limanlarda 80 ila 100 bin ton ürünü taþýyan gemilerin yüklenmesinin mümkün olduðunu belirtti.