Ýstanbul'un saðlýk altyapýsý yatýrýmlarla afetlere hazýr hale getiriliyor
ABONE OL

Ýstanbul'un saðlýk altyapýsý son yýllarda yapýlan yatýrýmlarla depreme ve çeþitli afetlere hazýr hale getiriliyor. Bu kapsamda, kentteki saðlýk tesislerinde yerinde dönüþüm çalýþmalarý yürütülüyor.

Ayrýca, hýzla artan nüfusun saðlýk hizmeti talebinin karþýlanmasý, kapasitenin artýrýlmasý amacýyla kente, büyük saðlýk kompleksleri olarak yapýlandýrýlan þehir hastaneleri ile devlet hastaneleri kazandýrýlýyor.

Çalýþmalarla deprem riskine karþý önlem alýnmasýnýn yaný sýra dijital altyapýnýn oluþturulmasý, dünya genelinde görülen salgýn hastalýklara karþý yeterli hizmetin sunulabilmesi ve geliþen teknolojiye uyum saðlanmasý da amaçlanýyor.

SAÐLIK TESÝSLERÝNÝN YÜZDE 75'ÝNÝN DEPREME DAYANIKLI OLDUÐU ÖNGÖRÜLÜYOR

Ýstanbul'daki saðlýk tesislerinin yüzde 75'inin depreme dayanýklý olduðu öngörülüyor. Bu yüzdelik dilimdeki yapýlar 2007'den sonra analiz, test ve kontroller ile inþa edilmiþ binalarý içeriyor.

Geriye kalan yüzde 25'lik kýsmýn ise 3-4 yýl içerisinde yenilenmesi hedefleniyor.

Öte yandan, Ýstanbul Ýl Saðlýk Müdürlüðü, deprem gibi afet durumlarýnda AFAD koordinasyonunda þehrin 25 farklý bölgesinde 25 afet ve sahra hastanesi kurmayý planlýyor.

YERÝNDE DÖNÜÞTÜRÜLEN VE SIFIRDAN ÝNÞA EDÝLEN HASTANELER

Yerinde dönüþüm çalýþmalarý kapsamýnda, 2016'dan bu yana 8 hastanenin eski binasý yýkýlarak yerine yenisi inþa edildi.

Son yýllarda, aralarýnda þehir hastaneleri, Kovid-19 salgýný sürecinde yapýlan acil durum hastaneleri ile aðýz ve diþ saðlýðý merkezinin (ADSM) bulunduðu 19 tesis ise sýfýrdan inþa edilerek saðlýk sisteminin hizmetine sunuldu.

Bu kapsamda Prof. Dr. Cemil Taþcýoðlu Þehir Hastanesi, Kartal Dr. Lütfi Kýrdar Þehir Hastanesi, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçýn Þehir Hastanesi, Zeynep Kamil Kadýn ve Çocuk Hastalýklarý Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Çatalca Ýlyas Çokay Devlet Hastanesi, Taksim Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Dr. Ýsmail Niyazi Kurtulmuþ Hastanesi Ek Hizmet Binasý ile Eyüpsultan Devlet Hastanesi'nin yeni bloku yerinde dönüþtürüldü.

SIFIRDAN ÝNÞA EDÝLEN HASTANELER VE ADSM'LER ÝSE ÞU ÞEKÝLDE:

"Baþakþehir Çam ve Sakura Þehir Hastanesi, Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi, Prof. Dr. Feriha Öz Acil Durum Hastanesi, Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi, Ýstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Çekmeköy Devlet Hastanesi, Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi, Mehmet Akif Ersoy Göðüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi ek binasý, Sultangazi Haseki Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Þile Devlet Hastanesi, Gaziosmanpaþa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Hastanesi, Sultanbeyli Devlet Hastanesi, Beylikdüzü Devlet Hastanesi, Sancaktepe Þehit Prof. Dr. Ýlhan Varank Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Tuzla Devlet Hastanesi, Seyrantepe Hamidiye Etfal Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi, Sultanbeyli ADSM, Eyüp ADSM, Küçükçekmece ADSM."

YATAK KAPASÝTESÝ 48 BÝNE YÜKSELDÝ

Saðlýk yatýrýmlarý kapsamýnda megakentin 2002'de 19 bin olan yatak kapasitesi bu yýl itibarýyla kamu, özel ve üniversite hastanelerine kazandýrýlan nitelikli yatak kapasitesiyle 48 bine yükseldi.

ÝSTANBUL'DA TAHLÝYE KARARI VERÝLEN HASTANELER

Öte yandan, Ýstanbul'daki bazý hastanelerin, depreme dayanýklýlýk araþtýrmasý sonucunda tahliye edilmesi kararlaþtýrýldý.

Bu kapsamda, Kaðýthane Devlet Hastanesi'nin tahliyesi tamamlanýrken; Ýstanbul Üniversitesi Ýstanbul Týp Fakültesi, Ýstanbul Üniversitesi-Cerrahpaþa (ÝÜC) Cerrahpaþa Týp Fakültesi ile ona baðlý Haseki Kardiyoloji Enstitüsü Hastanesi, Bakýrköy Dr. Sadi Konuk Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'nin B ve C bloklarý, Süreyyapaþa Göðüs Hastalýklarý ve Göðüs Cerrahisi Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi'nin B ve C bloklarýnýn faaliyet gösterecekleri hastanelere tahliye çalýþmalarý sürüyor.

MEGAKENTÝN 7 HASTANESÝ SÝSMÝK ÝZOLATÖRLERLE DONATILDI

Günümüzde Ýstanbul'da 100 yatak kapasitesinin üzerinde inþa edilen hastaneler, Ýstanbul Valiliði Ýstanbul Proje Koordinasyon Biriminin (ÝPKB) yönettiði Ýstanbul Sismik Riskin Azaltýlmasý ve Acil Durum Hazýrlýk Projesi (ÝSMEP) kapsamýnda "afetlere dirençli þehir" misyonuyla yapý yönetmeliklerine uygun ve üstün teknikler kullanýlarak yapýlýyor.

Afet anlarýnda hizmetin kesintisiz sürmesi gereken yerlerin baþýnda gelen saðlýk kuruluþlarýnýn bu þekildeki inþasý, deprem riski yüksek Ýstanbul için önem taþýyor.

Bu düþünceden hareketle kentin 5 hastanesi, 9 þiddetinde bir depreme dahi dayanýklýlýk saðlayan sismik izolatör teknolojisiyle donatýldý.

Bu saðlýk tesisleri arasýnda yer alan Baþakþehir Çam ve Sakura Þehir Hastanesi'nde 2068, Kartal Dr. Lütfi Kýrdar Þehir Hastanesi'nde 855, Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Asaf Ataseven Hastanesi'nde 827, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçýn Þehir Hastanesi'nde 503, Prof. Dr. Cemil Taþcýoðlu Þehir Hastanesi'nde 503, Çekmeköy Devlet Hastanesi'nin 150 Yataklý Ek Binasýnda 173 sismik izolatör bulunuyor.

Ýnþasý süren Esenyurt Devlet Hastanesi ek binasý 198, Baðcýlar Eðitim ve Araþtýrma Hastanesi ek binasý ise 190 izolatöre sahip olacak.