Ýþten çýkarmalar bakanlýðýn takibinde! 16 belediyeye iþçi kýyýmý cezasý
ABONE OL

DEM ve CHP'li belediyelerde yerel seçim sonrasý iþten çýkarýlan iþçilerin hukuk mücadelesi sürerken, Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakanlýðý da iþçilerin haklarýný korumak için ilk adýmý attý. Bakanlýk 16 belediyeye 25 milyon 700 bin lira idari para cezasý kesti. Ayrýca bu belediyeler için suç duyurusunda da bulunan bakanlýk ödenmeyen 118 milyon liralýk iþçi alacaðýnýn 49 milyon lirasýnýn ödenmesini de saðladý.

Bakanlýðý iþçi çýkaran belediyelere dönük attýðý adýmý, en fazla iþçi kýyýmýnýn yaþandýðý Van'da düzenlenen "Türkiye Buluþmalarý" programýnda açýklayan Çalýþma ve Sosyal Güvenlik Bakaný Vedat Iþýkhan, "Sendikal baský, toplu iþten çýkarma, ayrýmcýlýk gibi konularda incelemelerini tamamladýðýmýz 16 belediyeye 25 milyon 700 bin lira idari para cezasý adýmýný attýk. Bunun yanýnda iþçilere ödenmeyen 118 milyon liralýk iþçi alacaðýnýn 49 milyon lirasýnýn ödenmesini saðladýk. Kalan 69 milyon liranýn da iþçilere ödenmesi için idari yönden adýmlarý attýk. Bunu da ödeteceðiz" dedi.

SUÇ DUYURUSU

Iþýkhan "Ayrýca, konusu suç teþkil eden eylemler için de Bakanlýk olarak Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'na suç duyurusunda bulunduk. Hukuken emekçilerimizin yanýnda, takipçisi olacaðýz. Nitekim en son bildiðiniz gibi Van'da haksýz yere iþten atýldýðý için 21 iþçimiz mahkeme yoluyla iþlerine iade edildi. Diðer vatandaþlarýmýzýn da bu hukuki süreçte yanlarýndayýz. Bunlar gibi teftiþlerimizin devam ettiði belediyeler var. Oralarda da eðer bir hak gasbý tespit edersek gerekeni yapacaðýz. Bu konuda son söz olarak þunu söylüyorum; iþçilere, emekçilere bu zulmü reva görenler, bir daha aðýzlarýna emek ve emekçi laflarýný almasýnlar. 'Biz emek dostu partileriz' demesinler" þeklinde konuþtu.

BÝNLERCE ÝÞÇÝ MAÐDUR

Bakan Iþýkhan "Martta yerel seçim maratonumuzu tamamladýk. Demokratik süreçlerin bir gereði olarak çeþitli belediyelerde yeni yönetimler göreve geldi. Fakat bu görev deðiþimlerinde maalesef, demokrasinin ruhuna aykýrý, adaletin terazisini sarsan uygulamalara þahit olduk. Maalesef bazý belediyelerde binlerce iþçinin, emekçinin, ekmeðiyle oynandý. Bakanlýk olarak bu süreçte durumu yakýndan takip ettik, etmeye devam ediyoruz" dedi.

TEFTÝÞ SÜRECÝ

Bakan Iþýkhan "Belediyelerin aldýðý keyfi kararlar karþýsýnda harekete geçerek kapsamlý bir teftiþ baþlattýk. Teftiþler sonucunda gördük ki iþten çýkarýlan binlerce iþçi, haksýz bir þekilde maðdur edilmiþtir" dedi. Iþýkhan "Bu nedenle ilgili belediyelere ciddi para cezalarý kestik. Bu karanlýk tablonun yaþandýðý belediyelerden ikisi de maalesef Van'da. Van Büyükþehir Belediyesi ve Ýpekyolu Belediyesi" diye konuþtu. Iþýkhan, haksýzlýða uðrayan iþçilerin hakkýný sonuna kadar savunacaklarýný vurguladý.