Japon firmadan yeni hamle! Türkiye'de üretmeyi planlýyorlar
ABONE OL
Japon motor üreticisi Yanmar Holding'in Türkiye iþtiraki Yanmar Turkey Makine AÞ, Ýzmir'in Torbalý ilçesindeki üretime baþlayan tesisiyle Türkiye'deki üretimini 3, ihracatýný ise 10 kattan fazla artýrmayý hedefliyor.

Yanmar Turkey Makine AÞ Tarým Ýþ Kolu ve Ýþ Geliþtirme Müdürü Murat Balkan Kanbir, AA muhabirine Türkiye'nin dünyanýn en büyük 4. traktör pazarý olduðunu belirtti.

Türkiye'nin potansiyeli dolayýsýyla 2017'de Türkiye'de yatýrým kararý almasýyla baþlayan süreçte firmanýn iþ kollarýndan tarýmda da atýlým yapýldýðýný, bu doðrultuda ilk tesisin Ýzmir Menderes'te açýldýðýný anlatan Kanbir, Türkiye'deki müþterilerin talepleri, ihracat hedefleri ve teknik yeterliliði artýrma arzularý nedeniyle eylül ayýnda Torbalý'daki yeni tesisin devreye alýndýðýný söyledi.

Kanbir, Torbalý yeni tesis sayesinde yýllýk 2 bin 500 adet olan üretim kapasitesinin 8 bin 500'e çýktýðýný dile getirerek, "Türkiye'nin potansiyeline, genç nüfusuna ve yapabilirliðine inandýðýmýzdan dolayý Türkiye'yi üretim ve iþ geliþtirme üssü olarak belirledik." dedi.

Kanbir, günde 35 traktör üretilebilecek kapasitede olan yeni tesiste istihdamýn 100 civarýnda olduðunu, bu sayýnýn birkaç yýl içinde 400'e ulaþmasýný planladýklarýný ifade ederek, "Burada motor, transmisyon, þanzýman gibi yurt dýþýndan getirilen ana komponentlerin yerlileþtirilmiþ olan lastik, jant, akü gibi ürünlerle montajýný gerçekleþtiriyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Ýhracatta yaþanan geliþmelerin kapasitede büyümeyi getirdiðini aktaran Kanbir, "2022 yýlýnda baþladýðýmýz traktör ihracatý hamlesi yaklaþýk olarak 400 adedi bulmuþ durumda. 8 bin 500'e ulaþtýðýmýz noktada ise yurt içi pazar yüzde 50, yurt dýþý pazar yüzde 50 olmak üzere üretimlerimizi buradan karþýlayacaðýz." ifadelerini kullandý.

- "ROBOT TRAKTÖRLER"Ý TÜRKÝYE'DE ÜRETECEKLER

Kanbir, tesisin Avrupa pazarýna odaklanacaðýný, Türk cumhuriyetleri ve Orta Doðu ülkelerine de hizmet vermeye baþlayacaklarýný kaydetti.

Tesiste Avrupa ve iç pazara sunulan Yanmar YM serisi ve hissedarý olunan Solis marka traktörlere ilave olarak çok amaçlý kompakt Yanmar SA serisi ve insansýz otonom sürüþ özelliði olan Yanmar YT serisinin de üretilmesinin planlandýðýný aktaran Kanbir, þu bilgileri verdi:

"Avrupa'da üretimi gerçekleþtirilen modellerden birisi Yanmar'ýn YT serisi. 'Robot traktörler' olarak geçiyor. Sürücüsüz, komutlarý algýlayabilen bir traktör. Bu tesise taþýnmamýzla birlikte YT traktörlerinin Türkiye'de üretiminin sorumluluðunu almayý planlýyoruz. Avrupa'nýn talep ettiði otonom traktörleri Türkiye tesislerimizde üretmeyi planlýyoruz."

Kanbir, Türkiye pazarýnda yeni olduklarýný, Solis markasýyla yüzde 2,6, Yanmar olarak da binde 1 civarýnda pazar payýna sahip olduklarýný söyleyerek, yýllýk ortalama 55-60 bin traktörün satýldýðý Türkiye pazarýnda orta vadede yüzde 10'luk pazar payý hedeflediklerini sözlerine ekledi.