Japonya'dan Türkiye'ye dev destek! Milyonlarca ton geri dönüþtürülecek
ABONE OL

Japonya ve Birleþmiþ Milletler Kalkýnma Programý (UNDP) iþbirliðinde, Hatay ve Kahramanmaraþ'ta kurulacak tesislerle molozlarýn geri dönüþümünü amaçlayan "Deprem Enkazýnýn Çevreye Duyarlý Þekilde Kaldýrýlmasý ve Zararlý Atýklarýn Güvenli Bertaraf Edilmesi Projesi" için imza töreni yapýldý.

JAPONYA'DAN TÜRKÝYE'YE DEV DESTEK

Japonya'nýn Ankara Büyükelçiliðinde düzenlenen törene, Büyükelçi Katsumata Takahiko, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz ve Dýþiþleri Bakanlýðý Doðu Asya Genel Müdür Yardýmcýsý Korhan Kemik katýldý.

Büyükelçi Katsumata, burada yaptýðý konuþmaya, 6 Þubat'ta meydana gelen Kahramanmaraþ merkezli depremlerde hayatýný kaybedenlere rahmet dileyerek baþladý.

Katsumata, deprem bölgesinde toparlanma sürecini hýzlandýrmak amacýyla Japonya'nýn, söz konusu projeye 700 milyon Japon yeni (yaklaþýk 130 milyon TL) destek saðlayacaðýný bildirdi.

Projenin Türk ekonomisini destekleyecek saðlam bir sosyal altyapý inþasýna katkýda bulunacaðýný vurgulayan Katsumata, "Deprem Enkazýnýn Çevreye Duyarlý Þekilde Kaldýrýlmasý ve Zararlý Atýklarýn Güvenli Bertaraf Edilmesi Projesi"nin, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý ve UNDP iþbirliðinde yürütüleceðini söyledi.

Katsumata, 2011'de Japonya'da meydana gelen Tohoku depremi sonrasýnda Türk arama kurtarma ekibinin, yabancý ülkeler tarafýndan görevlendirilmiþ ekipler arasýnda Japonya'da en uzun süreli faaliyeti gerçekleþtirmiþ ekip olduðunun altýný çizerek "Dost, kara günde belli olur. Atasözünde olduðu gibi bu eþi benzeri görülmemiþ deprem felaketine yönelik destek ve yeniden yapýlanma çalýþmalarýnýn ikili iliþkileri daha güçlendirdiðini hissediyorum." dedi.

UNDP Mukim Temsilcisi Vinton da depremden sonraki 6 aylýk süreçte bölgedeki molozlarýn çoðunun þehir merkezlerinden kaldýrýlarak geçici depolama yerlerine boþaltýldýðýný ifade ederek bu molozlarýn güvenli ve "ekolojik zarar" yaratmayacak þekilde kaldýrýlmasýnýn önemini vurguladý.

Molozlarýn geçici depolama yerlerine boþaltýlma sürecinin hýzýnýn "insan saðlýðýna ve çevreye yönelik tehditler konusunda endiþelere yol açtýðýna" belirten Vinton, asbest ve diðer zehirli maddelere iliþkin risklere iþaret etti.

Vinton, Hatay ve Kahramanmaraþ'ta molozlarýn sonradan kullaným için geri dönüþtürülebilir malzemelere ayrýlmasý için iki tesis yapýlacaðýný açýklarken bu projenin, bölge halkýnýn ve molozlarýn kaldýrýlmasýnda çalýþan ekiplerin saðlýðýnýn güvence altýna alýnmasý için önemli bir adým olduðunu söyledi.

Japonya'nýn afet yönetimindeki baþarýsýný 2011 Tohoku Depremi'yle anan Vinton, "Japonya'nýn afet sonrasý iyileþtirme çalýþmalarý esnasýnda malzemelerin geri dönüþümünü ve yeniden kullanýmýný teþvik eden Sendai Sistemi, gelecek projelere miras ve örnek olacak." diye konuþtu.

Vinton, Sendai Sistemi ile Japonya'nýn deprem ve tsunamiden sonra 31 milyon ton enkazýn yüzde 81'ini geri dönüþtürmeyi baþardýðýna iþaret ederek Japonya'nýn bu konudaki bilgi ve deneyiminin Türkiye'nin ihtiyaçlarýna yanýt vermek için kullanýlmasýný umduðunu belirtti.

Çevre Yönetimi Genel Müdürü Recep Akdeniz de projenin, Japon hükümeti ile teknik bilgi ve tecrübe paylaþýmýna zemin oluþturacaðýnýn altýný çizerek iki ülke arasýnda ortaya konulan iþbirliðinden duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Genel Müdür Akdeniz, Bakanlýðýn, söz konusu projeye dolgu materyali saðlayacaðýný belirtirken hibe desteðinin afetten etkilenen þehirlerin toparlanma sürecinin hýzlý ve etkili yürütülmesine katkýda bulunacaðýný kaydetti.

Proje kapsamýnda, Hatay ve Kahramanmaraþ'ta, asbest ve benzeri zararlý atýklarý da ihtiva eden enkazýn toplanacaðý ve geçici olarak depolanacaðý alanlar belirlenerek enkazýn kaldýrýlmasý ve yönetilmesine iliþkin planlar yapýlmasýnýn yaný sýra enkaz atýklarýnýn geri dönüþümünün gerçekleþtirileceði iki tesis kurulacak.

  • deprem dönüþüm
  • moloz tesisleri
  • Sendai Sistemi