Kapalý Maraþ için önemli adým: Türkiye ile birlikte tereddüt etmeyeceðiz
ABONE OL

Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Baþbakan Yardýmcýsý, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakaný Fikri Ataoðlu, Maraþ açýlýmýnýn 4. yýlý dolayýsýyla AA muhabirine deðerlendirmelerde bulundu.

"Kapalý Maraþ"a artýk kapalý nitelemesinin yapýlmasýnýn doðru olmadýðýný çünkü bölgenin günün belli saatlerinde de olsa ziyaretçilere açýk olduðunu dile getiren Ataoðlu, 8 Ekim 2020'de açýlan Maraþ'ýn turistlerin ilgisini çektiði ve sadece bulunduðu Gazimaðusa ilçesine deðil tüm KKTC ekonomisine önemli katký saðladýðýný ifade etti.

Ataoðlu, 2020'den bu yana 2 milyondan fazla ziyaretçiyi aðýrlayan Maraþ'ta yapýlan açýlýmýn o dönem, ana vatan Türkiye'nin desteðiyle gerçekleþtiðini vurgulayarak Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'a teþekkür etti.

KKTC'nin Gazimaðusa ilçesine baðlý Maraþ'ýn ziyarete açýlmasý ile ilk hedeflerine ulaþtýklarýný kaydeden Ataoðlu, bölgeyle ilgili yeni adýmlar atmaya hazýrlandýklarýný dile getirdi.

Ataoðlu, "Türkiye ziyaretimde, Kapalý Maraþ ile ilgili atýlacak yeni adýmlar konusunda, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakaný Murat Kurum ile görüþtüm. Sayýn Kurum'a KKTC ziyaretlerinde Maraþ'a birlikte gitmeyi önerdim. Beraberce önce Maraþ'ý bir göreceðiz sonra bizler nasýl adýmlar atýlýr bunlarý tespit edeceðiz. Daha sonra inþallah Maraþ ile ilgili atýlmasý gereken adýmlarý birer birer atacaðýz." dedi.

Ataoðlu, Maraþ'ýn ulusal ekonomiye katkýsýný daha da arttýrmak üzere, Türkiye ile birlikte düþündükleri adýmlarý atmaktan tereddüt etmeyeceklerini anlatarak, Maraþ'ýn KKTC'nin mutlak egemenliðinde olduðunu söyledi.

- MARAÞ AÇILIMI

KKTC'de 18 Haziran 2019'daki Bakanlar Kurulu toplantýsýnda, 1974'ten bu yana kapalý olan KKTC'nýn Gazimaðusa ilçesine baðlý Maraþ'ýn açýlmasý konusunda adýmlarýn atýlmasý ve uzman bir ekiple bilimsel envanter çalýþmasý yapýlmasý kararý alýndý.

KKTC sýnýrlarý içerisindeki Maraþ'ýn kamuya ait Demokrasi Caddesi ile sahil kýsmýnýn bir bölümü 8 Ekim 2020'de halkýn kullanýmýna açýldý.

Bakanlar Kurulu kararýyla 12 Temmuz 2021'de Maraþ açýlýmýnýn ikinci aþamasý kapsamýnda bir bölge daha askeri olmaktan çýkarýldý ve böylece Maraþ'ýn yüze 3,5'lik kýsmý sivil hale getirildi.

KKTC makamlarý, Maraþ'ta taþýnmazý olan Rumlar ve 3. ülke vatandaþlarýna Taþýnmaz Mal Komisyonuna baþvuru yapmalarý çaðrýlarýný devamlý yineliyor.

Güney Kýbrýs Rum Yönetimi (GKRY) Maraþ'ta yapýlan açýlým dahil tüm süreçlere karþý çýkarken, KKTC, Maraþ'taki egemenliðinden dolayý bölgedeki tasarrufunu kimse ile paylaþmayacaðýný kararlýlýkla vurguluyor.

KKTC'den kapalý Maraþ planý

Rum Yönetimi rahat durmuyor! KKTC'ye giriþlere þantajlý engel

Türkiye'nin fikrini aldýlar: Egemenlik zeminimiz güçlendi