Kapýkule'de tarihi rekor: 1 günde 9 bin 628 araç- 40 bin 593 yolcu
ABONE OL

Dünyanýn en büyük ikinci sýnýr kapýsý Kapýkule'de yeni bir rekor geçiþi yaþandý. Avrupa'nýn ve dünyanýn farklý ülkelerinde yaþayan yüz binlerce gurbetçi vatandaþ Kapýkule Sýnýr Kapýsý'ndan yýllýk izinlerini geçirmek için ana vatan Türkiye'ye akýn akýn gelmeye devam ediyor.

Kapýkule'de yurda giriþ yapan gurbetçileri karþýlayan Edirne Valisi Yunus Sezer, "Dün itibarýyla tüm zamanlarýn giriþ açýsýndan rekor kýrýldý. 9 bin 628 binek araç giriþi oldu. Dün 40 bin 593 yolcu giriþi gerçekleþtirildi. Þu ana kadar Kapýkule'de gerçekleþtirilen en fazla yolcu ve araç giriþi oldu" dedi.

"9 BÝN 628 BÝNEK ARAÇ GÝRÝÞÝ TÜM ZAMANLARIN REKORU"

Yurda giriþ yapan gurbetçi sayýsýnda bu yýl artýþ olduðunu söyleyen Vali Sezer, "Kapýkule, Türkiye'nin en büyük gümrük kapýsý ve Türkiye'nin batýya açýlan kapýsý. Özel bir dönemden geçiyoruz. Bu dönemde biliyorsunuz gurbetçi sezonu olarak adlandýrdýðýmýz yurt dýþýnda bulunan vatandaþlarýmýzýn tatil için memleketlerini ziyaret ettiði bir dönemdeyiz. 22 Haziran'da baþladý bu dönem ve Eylül ayýna kadar devam edecek. Gidiþ ve geliþler. Dolayýsýyla özellikle Kapýkule gümrük kapýmýz baþta olmak üzere kapýlarýmýzdaki araç ve yolcu giriþ yoðunluðu bu dönemde son derece artýyor. Bu sene özellikle geçen yýllardan farklý olarak gurbetçilerimizin yoðun bir Türkiye ziyareti söz konusu. Kapýlarýmýzda da günlük giriþ bakýmýndan da rekorlar kýrýlýyor. Saatlik olarak 550'ye yakýn aracýn giriþi gerçekleþtiriliyor. Dün itibariyle giriþ açýsýndan tüm zamanlarýn rekoru kýrýldý. 9 bin 628 binek araç giriþi oldu dün ve 40 bin 593 yolcu giriþi gerçekleþtirdik. Bu þu ana kadar Gümrük Bölge Müdürlüðümüzün verilerine göre kapýkuleden gerçekleþtirilen en fazla yolcu ve araç giriþi sayýsý. 22 Haziran'dan bu tarafa da 192 bin 341 araç giriþi var ve yedi 769 bin 821 yolcu da yine Türkiye'ye giriþ yapmýþ durumda. Biz tabii Vatan hasreti çeken tüm gurbetçilerimizin bir an önce Türkiye'ye gelmeleri ve Türkiye'de de bulunduklarý illere, memleketlerine gitmeleri, hoþça vakit geçirmeleri, dönüþte de yine ayný rahatlýkla dönmeleri için burada birtakým tedbirler almýþ durumdayýz" dedi.

"12 OLAN PERON SAYISININ 24'E ÇIKARDIK"

Gurbetçiler için gerekli tüm tedbirlerin alýndýðýný ve 12 olan peron sayýsýnýn 24'e çýkarýldýðýný belirten Vali Sezer, "Vatandaþlarýmýzý güzel bir þekilde karþýlýyoruz. Vatandaþlarýmýzýn dinlenerek gitmeleri için gerekli dinlenme tesislerinde ve tüm benzinlikler dahil olmak üzere bu alanlarda gerekli güvenlik tedbirlerini de almýþ durumdayýz. Hem sivil ekiplerimiz hem de resmi ekiplerimiz buralarda güvenlik bakýmýndan herhangi bir þeyle karþýlaþmamalarý için memleketlerine rahat bir þekilde ulaþmalarý için gerekli güvenlik tedbirlerini almýþ durumdayýz. Tabii geçen seneye göre yoðunluk çok artýnca da hem gümrük yönüyle hem de emniyet yönüyle buradaki noktalarda bazý tedbirler aldýk. Emniyette 110'a yakýn ilave personeli görevlendirdik. Yine gümrükten de 105 personelimiz ilave olarak burada görevlendirilmiþ durumda. Toplamda bin 205 gümrük personelimiz burada görev yapýyor. Yine emniyet personelimiz de bunun dýþýnda pasaport kontrollerinde görev yapýyorlar. Geçen yýl 12 olan peronlardaki sayýmýz bu sene 24'e çýkartýlmýþ durumda. Baktýðýnýz zaman da günlük olarak 500-550 araç sabit olarak gelmesine raðmen herhangi bir yýðýlma söz konusu deðil. Kýsa zamanda iþlemlerini yaparak bunlarý da gönderiyoruz" diye konuþtu.

Kapýkule'ye giriþ yapan gurbetçi vatandaþlar anavatana ayak bastýklarý için çok mutlu olduklarýný anlattýlar.