Enerji Piyasasý Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) yýllýk doðal gaz raporundan derlenen verilere göre, Türkiye'nin Karadeniz'deki doðal gaz keþfi üretime yansýmaya baþladý.
Buna göre, yurt içinde toptan satýþ lisansý sahibi 8 þirket doðal gaz üretme yetkisine sahip bulunuyor.
Söz konusu þirketler tarafýndan geçen yýl üretilerek sisteme verilen doðal gaz miktarý, 2023'te önceki yýla göre yüzde 113 artarak 807,3 milyon metreküpe yükseldi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý (TPAO), Thrace Basin Natural Gas Corporation Türkiye ve Park Place Energy Limited en fazla üretim yapan þirketler olarak öne çýktý. Türkiye'nin doðal gaz üretimi 2019'da 473,9 milyon metreküp, 2020'de 441,3 milyon metreküp, 2021'de 394,4 milyon metreküp ve 2022'de 379,8 milyon metreküp olarak kayýtlara geçmiþti.
EPDK raporunda, "Bu artýþýn önemli bir kýsmý Karadeniz Sakarya Gaz Sahasýnda keþfi yapýlan doðal gazýn Eylül 2023 itibarýyla üretilerek sisteme verilmeye baþlanmasýndan kaynaklanmýþtýr." ifadesi kullanýldý.
Lisans sahibi þirketlerce satýþa sunulan gazýn üretiminin yapýldýðý illerde, ilk sýrada 337,8 milyon metreküple Karadeniz gazýnýn ön plana çýktýðý Zonguldak yer aldý.
Zonguldak'ý 243,3 milyon metreküple Tekirdað, 108,7 milyon metreküple Kýrklareli, 55,9 milyon metreküple Düzce ve 55,9 milyon metreküple Ýstanbul izledi.
Üretim yapýlan 10 ilde en az doðal gaz katkýsýnýn sisteme sunulduðu þehir ise 4 bin metreküple Hatay oldu.
Türkiye'de EPDK'den toptan satýþ lisansý alan þirketler, TPAO, Arar Petrol Ve Gaz Arama Üretim Pazarlama Anonim Þirketi, Park Place Energy Limited, Thrace Basin Natural Gas Corporation Türkiye, Petrogas, Atlý Makina Ýnþaat Nakliyat Madencilik Turizm Doðal Enerji Kaynaklarý Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Þirketi, Marsa Turkey B.V. ve Transatlantic Petroleum Ham Petrol ve Doðal Gaz Arama ve Üretim Anonim Þirketi olarak kayýtlara geçti.
Rapora göre, geçen yýl üretilen doðal gaz, üretim bölgelerinde bulunan sýnai ve ticari kuruluþlara, daðýtým þirketlerine, ithalatçý þirketlere, toptan satýþ þirketlerine ve kuyu baþýndan sýkýþtýrýlmýþ doðal gaz lisansý sahibi þirketlere sunuldu.
Yaklaþýk 10 bin kilometrekarelik bir alan olan Sakarya Gaz Sahasý'nda üretim yapýlan kýsým 2 bin 200 kilometrekareden oluþuyor. Toplam sahanýn yüzde 25'inde keþif yaparak üretime baþlayan Türkiye, bölgede çalýþmalarýný sürdürüyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar da 19 Nisan'da yaptýðý açýklamada, Karadeniz'de Sakarya Gaz Sahasý'nda doðal gaz üretimini artýrmaya yönelik çalýþmalarýn sürdüðünü ve günlük doðal gaz üretiminin mayýs ayý gibi 5 milyon metreküpe çýkmasýnýn hedeflendiðini belirterek, "Bu sahada çok farklý lokasyonlarda rezervi yükseltecek yeni keþifler gelebilir." ifadesini kullanmýþtý.
Son olarak 24 Mayýs'ta konuya iliþkin deðerlendirmede bulunan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahasý'nda Göktepe-1 ve Göktepe-2 kuyusunda yürütülen sondaj faaliyetleri kapsamýnda temmuzda yeni keþif haberi vermeyi umduklarýný belirtmiþti.