Çok uluslu TAP yönetiminden yapýlan yazýlý açýklamada, Azerbaycan doðal gazýný Avrupa'ya getirmek için Selanik'te 4,5 yýl önce temelleri atýlan 878 kilometre uzunluðundaki doðal gaz boru hattýnýn, ticari faaliyetlerine baþladýðý belirtildi.
Açýklamada, Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayaðýný oluþturan TAP sayesinde Azerbaycan'dan Avrupa pazarlarýna yýlda 10 milyar metreküp gaz akýþýnýn saðlanacaðý ifade edildi.
Açýklamada ifadelerine yer verilen TAP Yönetim Kurulu Baþkaný Murad Heydarov, "Güney Gaz Koridoru, Azerbaycan'dan Avrupa'ya doðal gazýn taþýnmasýnda öncü rol oynuyor. Halihazýrda, Azerbaycan'dan Avrupa'ya doðal gaz taþýmada en modern ve güvenilir sistemlerden biri." deðerlendirmesinde bulundu.
Heydarov, stratejik ve rekabetçi pazar özelliklerini bir araya getirdiðini belirttiði TAP'ýn, Avrupa'nýn farklý bir kaynaktan enerji tedarik etmesini de saðladýðýný kaydetti.
TAP Ýdari Müdürü Luca Schieppati, bugün uzun vadeli vizyonun gerçeðe dönüþtüðünü belirterek, "Çalýþanlarýmýz, hissedarlarýmýz, projeye dahil olan herkes, çalýþtýðýmýz hükümetler ve Avrupa Birliði'ne (AB) bu projeye olan baðlýlýklarýndan, saðlam güvenlerinden dolayý þükranlarýmý sunuyor, onlarýn desteði ile mümkün olan bu baþarýdan gurur duyuyorum." ifadelerini kullandý.
Azerbaycan'ýn Þah Deniz 2 sahasýndan çýkarýlan gazý Avrupa'ya taþýyacak TAP, Türkiye-Yunanistan sýnýrýnda Trans Anadolu Doðal Gaz Boru Hattý'na (TANAP) baðlanmýþtý. Projede 4,5 yýlýn ardýndan, 13 Ekim'de inþaatýn tamamlandýðý açýklanmýþtý.
Azerbaycan Cumhurbaþkaný Ýlham Aliyev, 23 Ekim'de Japonya merkezli Nikkei gazetesinde çýkan mülakatýnda, TAP projesinin tamamlandýðýný belirterek, "Artýk haftalar içerisinde resmi açýlýþý yapýlacak. Bakü'den Avrupa'ya tarihi bir boru hattý tamamlandý." ifadesini kullanmýþtý.
Güney Gaz Koridoru'nun Avrupa ayaðýný oluþturan TAP, Yunanistan (550 kilometre), Arnavutluk (215 kilometre) ve Adriyatik Denizi'nden (105 kilometre) geçerek, Ýtalya'ya (8 kilometre) yýlda 10 milyar metreküp gaz taþýyacak.
55 bin borunun döþendiði projenin en yüksek noktasý, Arnavutluk daðlarýnda 2 bin 100 metreyi bulurken, en derin noktasý ise 810 metre derinlikten geçtiði Adriyatik Denizi oldu.
TAP'ýn yüzde 20'þer hissesini BP, SOCAR ve Snam kontrol ederken, projede Fluxys yüzde 19, Enagas yüzde 16 ve Axpo da yüzde 5 hisseye sahip bulunuyor.