Kardeþ ülke Azerbaycan kararýný verdi! Türkiye'den satýn alacaklar
ABONE OL

Türkiye'den çok sayýda savunma sanayisi ürünü satýn alan kardeþ ülke Azerbaycan, daha önce Türkiye'den ithal ettiði Bayraktar Akýncý ÝHA için harekete geçti. Kardeþ ülke Azerbaycan'ýn Bayraktar Akýncý TÝHA'larda kullanýlma üzere, Türkiye'den ASELFLIR-500 elektro-optik gözetleme ve hedefleme sistemleri ile TOLUN güdümlü füzeler tedarik edeceði bildirildi.

KARDEÞ ÜLKE AZERBAYCAN TÜRKÝYE'DEN SATIN ALIYOR! BAYRAKTAR AKINCI ÝHA'YA ENTEGRE EDÝLECEK

ASELFLIR-500 ve Tolun füzesinin üreticisi ASELSAN'dan yapýlan açýklamada, kardeþ ülke Azerbaycan'ýn Türk mühimmatlarý satýn aldýðý teyit edildi. ASELSAN ile kardeþ ülke Azerbaycan'ýn anlaþmasýnýn 24-26 Eylül tarihleri arasýnda Bakü'de düzenlenen Azerbaycan Uluslararasý Savunma Fuarý 2024 (ADEX 2024) sýrasýnda gerçekleþtirildiði belirtildi.

ABD merkezli medya ve habercilik þirketi The Defense Post, ASELSAN ile Azerbaycan'ýn Bayraktar Akýncý ÝHA'lara kullanýlmak üzere vardýðý anlaþmayý gündemine aldý.

Aselsan Yönetim Kurulu Baþkaný ve Genel Müdürü Ahmet Akyol'un açýklamalarýna yer verilen haberde, Akyol'un "ASELSAN olarak, 30 yýl önce kurduðumuz ilk iþtirakimiz Aselsan Bakü ile Azerbaycan'da uzun yýllardýr varlýðýmýzý sürdürüyoruz ve kardeþ Azerbaycan ile iliþkilerimizi pekiþtiriyoruz" dediði aktarýldý.

Ayrýca Akyol'un "Bu güçlü baðlarýn bir yansýmasý olarak, þimdi Azerbaycan savunma sanayisiyle ortaklýðýmýzý ortak üretim ve teknoloji transferini de içeren yeni bir seviyeye taþýyoruz. Önümüzdeki yýllarda 'Tek Millet Ýki Devlet' yaklaþýmý çerçevesinde Azerbaycan Savunma Sanayisiyle iþ birliðimizi sürdüreceðiz." þeklinde konuþtuðu hatýrlatýldý.

ASELFLÝR-500 NEDÝR?

ASELFLIR-500 elektro-optik keþif, gözetleme ve hedefleme sistemi, insansýz hava araçlarý da dahil olmak üzere sabit kanatlý ve döner kanatlý hava platformlarýna yönelik olarak tasarlandý.

Ýçerisinde 3-5 mikrometre yüksek çözünürlüklü kýzýlötesi kamera, yüksek çözünürlüklü gündüz görüþ kamerasý, yüksek çözünürlüklü kýsa dalga kýzýlötesi kamera, lazer hedef belirleyici, lazer mesafe bulucu, lazer nokta izleyici ve lazer iþaretleme bulunmaktadýr.

ASELFLIR, Kanada'nýn Türkiye'ye yönelik drone kameralarýna ambargo koymasýnýn ardýndan yerli olarak geliþtirildi.

TOLUN GÜDÜMLÜ MÜHÝMMAT

Havadan karaya güdümlü mühimmatýn menzili 55 deniz mili (101 kilometre/ 63 mil) olup, 40 bin feet (12 bin 192 metre) irtifaya ulaþabiliyor.

GPS ve ataletsel navigasyon sistemi ile yönlendirilen geminin dairesel hata olasýlýðý 10 metre (33 feet).

Füze, 30 deniz mili (55 kilometre/34 mil) menzilden bir metrelik betonarme yapýyý delebiliyor.

TÜRKÝYE ÝLE AZERBAYCAN ARASINDA ÝMZALAR ATILDI

Ayrýca Azerbaycan Savunma Bakanlýðý ile haberleþme ve bilgi güvenliði sistemleri, Savunma Sanayi Bakanlýðý Ulusal Havacýlýk ve Uzay Ajansý ile elektronik harp, Savunma Sanayi Bakanlýðý Bilimsel Araþtýrma Enstitüsü ile Aselsan Akýllý Mühimmatlarýnýn Azerbaycan'da ortak üretimi konusunda anlaþmalar imzalandý.

Star Gazetesi