Karýþ karýþ petrol ve doðal gaz arayacak! Sýnýr ötesi görevine hazýr
ABONE OL

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliþtirdiði Oruç Reis Araþtýrma Gemisi, Somali görevi için hazýrlýklarýný tamamladý.

Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý ve Somali Federal Cumhuriyeti Petrol ve Mineral Kaynaklar Bakanlýðý arasýnda mart ayýnda imzalanan "Somali Kara ve Açýk Deniz Bloklarý Alanýnda Mutabakat Zaptý" kapsamýnda görev alacak Oruç Reis Araþtýrma Gemisi'nin, Filyos Limaný'nda son kontrolleri yapýldý.

Gemi, Somali'de denizde her biri yaklaþýk 5'er bin kilometrekarelik alaný temsil eden 3 ruhsat sahasýnda sismik veri toplama çalýþmasý icra edecek. B u kapsamda yaklaþýk 7 aylýk bir çalýþmanýn devam etmesi ön görülüyor.

Oruç Reis Araþtýrma Gemisi'nin çalýþmalarýna Zaðanos Paþa Destek Gemisi, Sancar Platform Destek Gemisi ve Ataman Takip Gemisi'nin yaný sýra Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna baðlý iki firkateyn de eþlik edecek.

Toplanan veriler Ankara TPAO Veri Ýþlem Müdürlüðünde iþlenip deðerlendirilecek. Deðerlendirmeler olumlu olursa sondaj aþamasýna geçilecek. Çalýþmalarýnýn bitmesinin ardýndan verilen talimatlar doðrultusunda geminin Türkiye'ye dönmesi planlanýyor.

Filyos Limaný'ndan gün içerisinde Ýstanbul'a haraket edecek gemi, yarýn Ýstanbul'dan Somali'ye uðurlanacak.

- GEMÝNÝN ÖZELLÝKLERÝ

Jeofizik, jeolojik, oþinografik ve hidrografik çalýþma yapma amacýyla özel olarak tasarlanan, Türk mühendisleri tarafýndan dizayn edilip Türkiye'de inþa edilen Oruç Reis Araþtýrma Gemisi, 87 metre uzunluða, 23 metre geniþliðe ve 34 metre yüksekliðe sahip.

Tamamen yerli ve milli bir gemi olan Oruç Reis, çok yönlü bir gemi olup doðal kaynaklarýn aranmasýnda, kýta sahanlýðý ve yer kabuðu araþtýrmalarýnda, doðal afetlerin araþtýrýlmasýnda (deprem, tsunami, iklim deðiþikliði ve benzeri) deniz ve okyanus alanlarýndaki yapýsal unsurlarýn belirlenmesi amaçlý yer bilim çalýþmalarýnda kullanýlýyor.

Oruç Reis Gemisi'nde, gemi adamý mürettebatý olarak tamamen Türk personel çalýþýyor, sismik ve sörvey bölümlerinde ise yine çoðunluk Türk personel çalýþmakla beraber tamamýnýn Türk personel olmasý için personel yetiþtirme ve eðitim çalýþmalarý sürdürülüyor.

Çalýþmalarýna 2017 yýlýnda baþlayan Oruç Reis Araþtýrma Gemisi, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüðü (MTA) uhdesinde Akdeniz ve Marmara bölgesinde, 2022 yýlýndan itibaren ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklýðý (TPAO) uhdesinde Akdeniz ve Karadeniz'de (özellikle Sakarya Gaz Sahasýnda) toplamda 23 bin kilometrekarenin üzerinde 2 ve 3 boyutlu sismik çalýþma yaparak veri topladý.

Petrol keþfi an meselesi

Eski kýtadaki petrol ve doðal gaz hamlesini böyle duyurdular: Türkiye etkisini artýrýyor

Türkiye'nin bölgede nüfuzu artýyor! Kýtada engellemelere raðmen aþama kat edildi

  • Oruç Reis Araþtýrma Gemisi
  • somali
  • petrol